Fantastic Negrito - The Last Days of Oakland (2016)

Blues
Label: Blackball Universe

1. Intro - Last Days of Oakland (0:35)
  2. Working Poor (4:00)
  3. About a Bird (3:39)
  4. Scary Woman (3:10)
  5. Interlude 1 - What Do You Do (1:19)
  6. The Nigga Song (3:16)
  7. In the Pines (4:18)
  8. Hump Thru the Winter (3:53)
  9. Lost in a Crowd (4:59)
  10. Interlude 2 - El Chileno (0:41)
  11. The Worst (3:51)
  12. Rant Rushmore (5:00)
  13. Nothing Without You (4:14)
  14. Push Back * (3:52)
  15. The Shadows * (3:34)
NPR - First Listen

Single Working Poor, is wat mij betreft het prijsnummer!

avatar van lennon
Dit is toch wel een heel interessante artiest.

Heb via YouTube eea beluisterd en ga dit album zeker een kans geven.

avatar van Funky Bookie
Dit is misschien wel het beste album van dit jaar tot nu toe.
Hele fijne, moderne blues, goede teksten en een soulvolle stem.
Dit is echt een ontzettend fijn album, zonder zwakke nummers.
De Leadbelly cover (bekend gemaakt door Nirvana) In The Pines is momenteel mijn favo.

Jammer dat ik zijn laatste optreden in NL niet kon bijwonen. Ik hoop op een snelle herkansing.

By far het beste album van 2017 haalt niet eens de top 100 op MuMe

Funky Bookie schreef:
By far het beste album van 2017 haalt niet eens de top 100 op MuMe

2016

avatar van Manfield
lennon Heb je dit album inmiddels al eens een kans gegeven?

Manfield schreef:
lennon Heb je dit album inmiddels al eens een kans gegeven?

Ik wilde net de vinyl versie op Dodax gaan bestellen, maar helaas... te laat.. staat er niet meer op. Even kijken of ie nog terug komt. Was een mooie prijs daar namelijk.

avatar van Manfield
Helaas, ik kan m aanraden, erg mooie plaat.

lennon schreef:

2016

Komt niets beters dit jaar.

Manfield schreef:
Helaas, ik kan m aanraden, erg mooie plaat.

Inmiddels via een andere site toch binnen, en inderdaad, alle lof hier is niet overdreven. Dit is echt een heel lekkere plaat.

Hoe kan het dat deze plaat tot nu toe maar 6 stemmen heeft? Een site die toch redelijk is gevuld met muziek liefhebbenden.... Ik ben er meerdere malen op geattendeerd, en gelukkig maar....

Ik zal de 7e stem uitbrengen, voorlopig een dikke 4!

avatar van Manfield
In maart 2015 leerde ik Fantastic Negrito kennen van een mini optreden bij NPR Music Tiny Desk Concert. Fantastic Negrito won dat jaar de NPR Tiny Desk Contest uit 7000 ingezonden acts. NPR music is een medium wat ik inmiddels toch al een tijdje gebruik om nieuwe en vaak wat onbekendere acts te leren kennen. Ik was direct heel enthousiast, vooral van de opener ‘Lost in a Crowd’. Die ook al te vinden was op de deluxe EP uit 2015. Ook op deze plaat heeft ‘ie een plek ingenomen.

Als introductie op de site van Fantastic Negrito staat het volgende:
“Fantastic Negrito is a man’s truth told in the form of black roots music. Each song the true story of a musician from Oakland who experienced the highs of a million dollar record deal, the lows of a near fatal car accident that put him in a coma, and is now in the phase of rebirth despite his playing hand being mangled. Negrito’s music emphasizes rawness and space. Slide guitar, drums, piano. Rather than update the Delta Blues, Fantastic Negrito leaves the original sounds of Lead Belly and Skip James intact, building bridges to a modern sound with loops and samples of his own live instruments. But the primary element that drives Fantastic Negrito’s music is uncut realness and zero concern for “pop” anything.”

Wat mij betreft is dit album een geslaagd voorbeeld van sterke hedendaagse blues , met tevens respect en de verbinding zoekende naar vroeger. Zie bijvoorbeeld de sterke Lead Belly cover. Daarbij vind ik de attitude van muziek en zanger wat punkachtig. Niks gezapige, maar stomende hete blues. Een verrijking van het genre en de hedendaagse pop muziek.
Aan het einde van 2016 heb ik deze plaat een tijdje niet beluisterd en daardoor in mijn jaarlijstje ook terug gezakt naar plek 19. Wat toch dit album te kort doet. Het is niet het beste album van 2016, maar zeker wel één van de meest bijzondere en urgente. Goede songs, goede teksten, met veel politieke thema’s. Een echte aanrader!

avatar van Manfield
En natuurlijk niet te vergeten dat ze afgelopen jaar voorprogramma waren bij de serie concerten van Temple of the Dog. Zo hebben ze afgelopen jaar op heel wat grotere podia gestaan.
In 2015 en 2016 zijn ze ook enkele malen in Nederland geweest voor optredens, helaas heb ik ze steeds gemist. Wellicht aankomend jaar?

Lekkere stomende bluesplaat, eigenlijk traditioneler dan ik had verwacht maar niets ten nadele. Goeie nummers, lekkere performance, afwisselend. Een wat origineler gitarist zou het geheel naar een écht hoger plan brengen.

avatar van MarkS73
Sinds ik Fantastic Negrito langs zag komen bij Tiny Desk ben ik fan, geweldig die man. Blues, soul, rock, gedurende een song kan het alle kanten op gaan. Ik snap nooit waarom die man niet eens doorbreekt...
Nu maar hopen dat hij zich daar geen zorgen over maakt en ineens gladde, commerciële muziek gaat maken...

avatar van Funky Bookie
Maak je daar maar geen zorgen over. Ken je zijn andere albums ook MarkS73?

avatar van MarkS73
Zeker! Als her goed is komt er over een paar maanden zelfs weer een nieuwe aan.

avatar van Funky Bookie
klopt. Hij is nu akoestische versies aan het opnemen van de nummers op het album.

avatar van MarkS73
Inmiddels is de eerste single uit, een nieuw album in juni!

avatar van Cor
Cor
Scherp, rauw en gepassioneerd. Fijne blend van R&B, blues en freaky shit. Maar als die gospel-feels er bij komen, dan heeft ie me echt te pakken. Mooie debuutplaat. Deze kende ik nog niet, toch maar even opgesnord, nu hij net zijn vierde worp heeft gelanceerd.