Archive - The False Foundation (2016)

Rock / Electronic
Label: Dangervisit

1. Blue Faces (7:42)
  2. Driving in Nails (6:47)
  3. The Pull Out (5:28)
  4. The False Foundation (4:27)
  5. Bright Lights (3:39)
  6. A Thousand Thoughts (5:30)
  7. Splinters (5:02)
  8. Sell Out (5:37)
  9. Stay Tribal (2:11)
  10. The Weight of the World (7:24)
avatar van chevy93
Druk zijn ze zeker. Nou maar hopen dat het wat beter wordt dan het vorige album.

avatar van dynamo d
Vorige album (Restriction) was hartstikke goed, dus ik hoop dat deze minstens zo goed wordt.

Jan uit Berlijn
dynamo d schreef:

Ja, daar ben ik bijna van overtuigd. Er zijn inmiddels 3 tracks vrijgegeven. Bright Lights vind ik na talloze luisterbeurten werkelijk prachtig. Driving in Nails, perfecte opbouw. Laagje op laagje werkend naar een hoogtepunt. Met electronica en gitaren. The False Foundation begint voor mij verwarrend. Een beetje Depeche Mode. Niet echt mijn ding. Maar hoe langer het nummer duurt, hoe meer ze dat niveau ontstijgen (met prachtige synths) en de mysterieuze sfeer die Archive kan creëren. Oók weer met geweldige synths en gitaren. Alleen heb ik de geweldige Holly Martin nog niet echt gehoord.

avatar van Outlaw104
Wow, wat een sfeer weten de heren hier neer te zetten op dit (ingetogen) album, met veelal minimale middelen en zonder echte uitspattingen.
En inderdaad Jan uit Berlijn, geen voortrekkersrol voor Holly Martin dit keer.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ai... mij valt deze bij de eerste luisterbeurt helemaal niet mee. Dat zou zomaar iets met voornoemde Holly Martin te maken kunnen hebben.

Enfin, bij Restriction duurde het ook iets langer voor het kwartje viel, dus wie weet...

avatar van clayhill
Ja, ze verrassen bij iedere nieuwe release. Tip: vergeet niet de nieuwe cd van Birdpen te beluisteren. Ook niet mis!

Fantastisch en ontroerend nieuw album. Waarom?: omdat ik het minstens drie keer moest draaien. Mijn ervaring is dat het dan ontdek-muziek blijkt. Iedere keer dat je het hoort ontdek je wat nieuws en geniet je intenser.
Dit album kent een muziekspreiding zonder weerga, is vrij toegankelijk en kan wel eens een doorbraak betekenen voor Archive. Nadeel daarvan is dat het grote publiek "ons" gaat ontdekken en ik vind het nou net zo gezellig om in een klein groepje pure muziekliefhebbers te genieten van Archive's eigenzinnige muziek.
Bij het nummer A Thousand Thoughts moest ik meteen denken aan de Beatles in de tijd van het album Magical Mystery Tour. The False Foundation ga je zelfs meezingen; stel je voor. Gelukkig dat in veel nummers weer spannende stiltes zitten opgesloten; daar houd ik zo van. Enige kleine minpuntje van dit album is dat ik Holly Martin mis met haar fantastische stem.
Zie erg uit naar het optreden in Haarlem donderdag 24 november en ben benieuwd naar jullie mening over dit nieuwe album.

Jan uit Berlijn
hahle001 schreef:

Helemaal mee eens! Wat een streling voor het oor. Wat is 'the weight of the world' overigens een écht epos..... Ik heb dat nummer vandaag al zeker 10 keer beluisterd. Kippenvel. Moody Blues in the electronicworld. Een nummer zoals Stay Tribal viel bij mij niet meteen, maar is werkelijk goed. Voor mij (in een echt geweldig muziekjaar) echt hét hoogtepunt. Al ben ik dan als Archive-liefhebber niet echt objectief.

avatar van blur8
De zwaar verteerbare nieuwe Archive contrasteerd lekker met de andere Rock release van deze week: Friends van WhiteLies. Hoe 2 britse rock bands zo kunnen verschillen en elkaar fijn aanvullen. want waar ik WhiteLies wel erg hapklaar vindt, is Archive weer te zwaar. de combi zou wel erg fijn zijn. Maar daar hebben we hier niets aan.
Voorlopige favo hier: the weight of the world subliem.

avatar van El Stepperiño
Nee, dit is niet mijn emmertje zand.

Ha, een nieuwe Archive !
gauw luisteren en kom dan met mening en score.

bas1966
begin eens met 3 sterren. beste nummers voorlopig splinters en the pull out.
driving in nails en de afsluiter ga ik zeker nog verder verkennen.
de rest vind ik niet zo boeiend.

avatar van vigil
Toch wel een heel lekker album hoor. Geen hap slik weg werk (op zich nooit bij deze band) maar er moet wat langer ingedaald worden dan normaal bij een Archive album. Maar dat is gelukkige gelukt en we hebben er weer een pareltje bij

Gewoon weer goed werk van Archive, met nummer 3 The pull out en nummer 8 Sell out als hoogtepunten voor mij.

Concert de 24ste november was geweldig. Een heel bijzondere lichtshow met zeer speciale effecten op een gordijn voor het podium. Nog nooit eerder gezien. Het enige punt van kritiek was het slechte geluid. De man achter het mengpaneel had alle schuiven open staan waardoor het geluid als een tsunamie op je af dendert en je de instrumenten en zang niet kan onderscheiden. Daar moet echt een keer iets mee gedaan worden. Komt vaker voor.

avatar van Svendra
Bij Archive krijg ik een dubbel gevoel. De band heeft gepiekt in 2009 en hoewel alle albums daarna best goed zijn, blijft de sound ongeveer hetzelfde. Dat gebrek aan verrassing gaat me nu echt opbreken.

Svendra schreef:

Dat is grappig dat je dat zegt. Bij Archive vind ik nu juist het aantrekkelijke dat de verassing in ieder album zit. Niets is hetzelfde en ze zijn net een kameleon die van kleur verandert.

avatar van notsub
Bij de laatste Archive albums kwamen er na een paar luisterbeurten telkens een paar nummers bovendrijven als echt lekkere songs. Tot nu toe is dat bij deze CD niet gebeurd en ik verwacht het ook niet meer. Die verslavende onderhuidse spanning weet zich gewoon niet op te bouwen bij deze CD en zo is dit een tegenvaller geworden.

gewoon op zoek naar de pareltjes. Splinters is ouderwets Archive
Staat in mijn top10 Archive nummers !

avatar van andnino
Wie nog graag een nieuwe Archive-plaat wil horen, kan ik van harte deze aanbevelen: Vanished Souls - Vanished Souls (2018)

Het lijkt zo erg op Archive dat je het bijna plagiaat zou kunnen noemen, maar het is wel erg goed.