Sinds David Eugene Edwards in 2011 met Wovenhand op Roadburn stond, vaart hij een muzikaal extra harde koers, al kon de groep voordien (
Mosaic uit 2006 en
The Threshingfloor (2010) ook hard uit de hoek komen. Het betekent altijd weer dat de nodige luisterbeurten nodig zijn om de muziek beter te doorgronden: zo'n album moet groeien.
Come Brave knalt fel uit diezelfde hoek, het bijna ritmeloze
Swaying Reed is met zijn praatzang, drones en lange gitaargeluiden minder toegankelijk.
The Hired Hand is als elektrisch overstuurde country of rockabilly met een hoopvolle tekst over de opstanding van de doden:
"He command the grave and sea - Give up your dead" klinkt het verrassend melodieus, zij het gecamoufleerd in het kenmerkende effect op de microfoon. Dat Wovenhand met Charles Trench naast Edwards een tweede gitarist bevat, doet zich gelden.
Invloeden van gothic klinken eveneens op
Crystal Palace dat met het rollende ritme van drummer Ordy Garrison en gitarist Neil Keener kalm doordendert. In
Crook and Flail zijn melodie en gitaarlijnen mager. Subtiel klinkt een banjo terwijl Trench zijn gitaarmuur metselt.
De eerste helft eindigt kalmer met
The Quiver, met echter een eruptie in het slot. Flarden van bijbelteksten herken ik, eindigend met
"Let us speak at the gate". Wat wil Edwards hier zeggen?
Galmende drums in het semi-akoestische
All Your Waves. In de tekst tilt Edwards ons op naar de hemel. Het nummer duurt bijna acht minuten en brengt met zijn relatieve kalmte een trance-achtige sfeer. Melodieuzer en muzikaal lichter is
Golden Blossom over licht dat alle angst doet verdwijnen.
Een stuwend ritme ondersteunt
Go Ye Light dat er bijna vrolijk van wordt, wat wordt onderdrukt door Edwards' bezwerende zang.
De donkere gitaren van
Five by Five worden subtiel vergezeld door een piano. In de tekst is sprake van een bepaalde dreiging, waarvoor Edwards wil vluchten in de handen van de Almachtige. Garrison mept het nummer gedecideerd naar een climax.
Slotlied
Low Twelve heeft een koninklijke gitaarlijn, waaromheen Edwards wederom bezwerend voorhoudt dat
"They have stricken me and I was not hurt, They have beaten me and I have not known." Hoe dat kan?
"In procession o heavenly body drawn out of many waters": hij is de dood voorbij.
Het is hier dat we op de hoes de nu nog aardse David Eugene Edwards herkennen aan zijn hoed-met-veer, die hij ook onlangs bij het Amsterdamse concert met Sixteen Horsepower droeg. De hoes is fel gekleurd in de stijl van oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Een kleurige hoes bij donkerder muziek. In de teksten echter schijnt licht door de gebarste werkelijkheid.