David Bowie - Reality (2003)

Label: Columbia

1. New Killer Star (4:41)
  2. Pablo Picasso (4:05)
  3. Never Get Old (4:24)
  4. The Loneliest Guy (4:11)
  5. Looking for Water (3:31)
  6. She'll Drive the Big Car (4:31)
  7. Days (3:19)
  8. Fall Dog Bombs the Moon (4:03)
  9. Try Some, Buy Some (4:24)
  10. Reality (4:25)
  11. Bring Me the Disco King (7:45)
  12. Waterloo Sunset * (3:27)
  13. Fly * (4:10)
  14. Queen of All the Tarts (Overture) * (2:53)
  15. Rebel Rebel [2002 Version] * (3:10)
  16. Love Missile F1-11 * (4:14)
  17. Rebel Never Gets Old [Radio Mix] * (3:26)
  18. Rebel Never Gets Old [7th Heaven Edit] * (4:19)
  19. Rebel Never Gets Old [7th Heaven Mix] * (7:22)
avatar van Maximusic
Weer een prachtig Bowie album, dat niet onder doet voor Heathen. Zeker een hele prestatie! Het wordt gelijk goed geopend door New Killer Star, een nummer dat ik in het begin "redelijk" vond, maar bij iedere luisterbeurt weer facinerender wordt.
Mij favoriet is She'll Drive the Big Car een nummer wat ik in het begin ook niet door had maar na een paar keer gehoord te hebben ijzersterk blijkt te zijn. Je ziet de hele situatie tot in de details voor je als je er naar luisterd.
The Loneliest Guy, Days en Fall Dog Bombs the Moon waren gelijk raak. Alleen de titelsong vind ik nog niet zo heel boeiend. Ook Bring me the Disco King is geweldig trouwens!
4,5* zeker waard.

En het inderdaad wel eens tijd dat we weer wat nieuws van Bowie horen...

Wolfgang1975
Superplaat! Vanaf 1. Outside heeft hij zeer constant gepresteerd. Kan ook niet wachten op nieuw werk.

avatar van kaztor
Haalt net het niveau van Heathen niet, maar ik neem het de man echt niet kwalijk. Heathen is subliem en deze gewoon echt heel erg goed.
Doe het hem maar na!

Nou, kom op met de volgende, Bowie!

Ik beschouw dit een beetje als een 'no nonsense' album. Het klinkt nogal straightforward (en dat bevalt mij wel). Toch bevat het album genoeg kleine dingen die de nummers hun meerwaarde meegeven.
Een heerlijk nuchter album van heer Bowie die telkens weer weet te verrassen, ook nu weer.

avatar van LucM
Uiterst sterk album van David Bowie, die tegelijkertijd nostalgisch en nieuw klinkt. Alle nummers staan op een hoog peil, zingen kan Bowie nog steeds als de beste en de arrangementen zijn steeds gewaagd en stijlvol. Het knappe van Bowie is dat alle nummers zo sterk van elkaar verschillen, maar toch de typische en vertrouwde Bowie-stijl hebben. Ik hoop dat het niet het laatste album is van onze popkamelion.

Ik vond Bowie t/m Lodger top, Let's dance vond ik al minder en daarna heb ik me er niet meer in verdiept. Da's achteraf nogal stom geweest. Laatst hoorde ik o.a. dit album en dacht 'wow' dat is goed. Ik heb m'n schade ingehaald en al z'n werkjes van de afgelopen jaren nog eens geluisterd. Top werk van die man!

Dat is dan zonde. Misschien zou je ook wel eens kunnen zoeken naar Tin Machine waar hij in heeft gezeten.

Father McKenzie
Het is dus ondertussen al 5 jaar geleden dat Bowie nog eens moeite nam om een nieuw album op te nemen;

O, by the way, dit hier is dus een prachtalbum, een magere troost voor die zee van stilte die hij nu al 5 jaar laat duren...

avatar van kaztor
Naar ik begrepen had deed ie het rustiger aan, want tijdens z'n laatste tournee kampte hij met hartfalen...

Wat mij betreft mag hij het zo rustig aan doen als ie wil, hij heeft al een gigantische berg mooie albums gemaakt en ik heb het geluk gehad hem in ieder geval een keertje live te hebben gezien. David Bowie is mijn meest gedraaide artiest volgens Last.FM en dan heb ik nog zeker een stuk of 6 albums die ik niet ken... Hij heeft ons genoeg geschonken in de loop der jaren.

Father McKenzie schreef:
Ik vrees, snif, dat het er niet meer van komt, die man is zijn Dollars aan het tellen, vrees ik.....

Het heeft weinig met geld te maken want dan had hij al veel eerder kunnen stoppen. Hij zag de laatste 10 jaar sowieso nog maar weinig in het maken van videoclips. Waarschijnlijk is dat nu ook doorgedrongen naar het maken van nummers. En dat terwijl hij nu echt de laatste tijd goed was.
Maar na de spirituele trilogie ("...Hours", "Heathen", "Reality"), zou het best wel eens kunnen dat hij echt iets nieuws wil doen. Misschien wil ie gewoon eerst eens veel tijd besteden aan zijn gezin. En nu met die hartoperatie dat ie meer dan ooit met de neus op de feiten is gedrukt. Daar zou misschien iets moois uit kunnen komen aangezien het de tweede maal in zijn leven is dat hij uit een doodsbedreigende situatie komt. En de vorige keer dat dat gebeurde maakte hij daarna 'Scary Monsters'.

Op mijn Last.fm staat Bowie trouwens ook bovenaan met meer dan 4000 luisterbeurten

avatar van kaztor
Wat eigenlijk zo jammer is, is dat ie z'n absolute 5-sterren-topvorm eigenlijk weer terug had m.i.v. Heathen.

Maarja... misschien toch wel dan weer het beste moment om te stoppen...

Father McKenzie
Gezondheid voor alles, dat is enkel begrijpelijk.... wel jammer voor die hard Bowie -fans zoals ik die hunkeren naar terug iets van het niveau van die drie recente schitterende albums ...Hours, Heathen en Reality...

We blijven hopen...

avatar van GothicBowie
De opvolger van ''Heaten'' is zeker en vast een pareltje, alhoewel ''Heaten '' wel iets beter was maar dat album zet ik zonder moeite naast albums als ''hunky Dory'' ''Diamond dogs'' of ''Low'' Nu ''Reality'' is zeker en vast een verderzetting van de goede weg die Bowie aan het bewandelen was, jammer dat het zo bruut is afgebroken door dat hartinfarct waardoor ie blijkbaar van de muziek scene is verdwenen

beaster1256
middelmatige plaat van bowie , er staan goeie nummers op , new killer star en never get old en rebel rebel uiteraard , maar ik leg toch veel liever zijn jaren 70 platen nog eens op , ziggy , aladdin , diamond dogs ( zijn beste ) en ook de trilogie in berlijn was veel beter , véél beter

Bericht verplaatst naar David Bowie

avatar van BeatHoven
Bowie zingt hier soms wat zwaarmoedig, maar hij is zeker nog niet uitgezongen! Dit is een zeer sterke plaat voor iemand die al zo lang bezig is. Het kan niet het einde betekenen van de grote artiest Bowie.
Sterke nummers zoals "New Killer Star", "Never Get Old" en "She'll Drive the Big Car" houden het geheel samen tot het knallende einde "Reality".

Destijds had ik overigens verwacht dat met zijn laatste inzet van zijn album , bring me te disco king, alvast een vooruit blik zou zijn op het volgende album.

Maar goed...
Beste nummers blijven toch wel 'Looking for water', 'The loniest guy', 'shell drive the big car' .

De andere nummers minus de covers zijn toch waarvan het idee goed is maar in uitvoering het er net niet goed uit komt.

avatar van frusciflea
Gek genoeg is dit het eerste album dat ik van Bowie kocht, niet de beste om mee te beginnen eigenlijk, maar toch een zeer vermakelijk album. Ik kwam er mee in aanraking door de fantastische remix van Bring Me The Disco King die op de soundtrack van Underworld te vinden is (met o.a. John Frusciante)

Leuk album, en hierna begon ik vele andere Bowie-albums te kopen, waar ik er langzaam mee achter kwam hoe geweldig deze man is!

avatar van captain scarlet
Groeibriljantje, per toerbeurt beter.

GothicBowie schreef:

Daar mag hij nu toch al van hersteld zijn, mag ik hopen?
Is er nog een sprankeltje gegronde hoop voor een terugkeer, al is het enkel op plaat dan???

O ja, ik heb de Bowie collectie erdoor gedraaid, gewoon om al het goede naar de i-tunes te rippen, die i-pod moet met steengoede muziek gevuld, nou dit album verdient het om integraal daarin tericht te komen, zoals de voorganger Heathen, trouwens.
Voor mij verdient dit album dat halfje meer, dus ik verhoog nu naar the Max!
***** voor een uitstekende grand cru classé!

PS : The Loneliest Guy en nog méér Bring Me The Disco King zijn de meest formidabele Bowie songs ever!, ongehoord goed!!!

avatar van barrett
Yes, ik heb hem eindelijk zal nu ook eens kunnen proeven van David Bowie's laatste plaat....

Father McKenzie schreef:

Sterker nog.. ik zit na te denken of ik zijn allerlaatste nummer niet op mijn begrafenis wil hebben, zo goed is ie.

avatar van barrett
De Loneliest Guy vind ik nu wel net ietsje minder maar Bring me the Disco King is echt formidabel.

Sheplays
Jammer dat niemand Days goed vindt. Naast New Killer Star voor mij het beste van Reality

avatar van Jazzyfan
Bowie bewijst met dit album nog eens dat hij het nog steeds heeft. Er staan geweldige nummers op deze cd. Die terugkeer van Bowie zou toch wel mooi zijn. Ik zou hem eigenlijk nog wel eens live willen zien natuurlijk. Na hours en heathen is hij met dit album toch wel weer helemaal terug
Blijven hopen op die teerugkeer dan maar!
New killer star, bring me the disco king en never get old vind ik de beste nummers op dit album.
****1/2

avatar van barrett
De hoop is er nog altijd, al is het maar voor nog 1 album. Deze man heeft nog zoveel te vertellen, die indruk laat me althans niet los...

avatar van Svendra
Ook ik behoor tot de oude fans die vanaf Let's Dance (1983) zijn afgehaakt. Nauwelijks de moeite genomen om nieuwe albums een kans te geven.

Shame on Me ...

Reality is steengoed. New Killer Star, Pablo Picasso, The Loneliest Guy, Days(!), Fall Dog Bombs .. en het spectaculaire Bring me the Disco King: prachtig allemaal.

Straks in hoog tempo de schade inhalen met Heathen etc.

avatar van devel-hunt
Svendra schreef:

Shame on me ...

Straks in hoog tempo de schade inhalen met Heathen etc.

Van Bowie zal ik zeggen: Alles tot aan Scary monster en alles vanaf Outside 1., gewoon de periode 1981-1994 vergeten, de rest is klasse.

Tin Machine was anders ook leuk