Greg Sage - Straight Ahead (1985)

Label: Zeno

1. Straight Ahead (4:12)
  2. Soul's Tongue (2:46)
  3. Blue Cowboy (3:08)
  4. Your Empathy (2:57)
  5. The Illusion Fades (2:35)
  6. Seems So Clear (6:51)
  7. On the Run (2:13)
  8. Astro Cloud (4:08)
  9. Lost in Space (3:22)
  10. Let It Go (3:09)
  11. World Without Fear (5:02)
  12. Keep on Keepin'On (4:19)
avatar van Oldfart
Dit album is misschien wel 1 van de best bewaarde “geheimen” uit de geschiedenis van de independent muziekscene.

Het is het eerst solo album van Greg Sage:
Oprichter, leider, zanger, gitarist, componist, apparatuurbouwer, opnametechnicus, producer van de uit Portland Oregon afkomstige cultband WIPERS. ( zonder “de”)

Sage nam Straight Ahead op terwijl hij op zoek was naar een nieuw label om de Wipers te distribueren.

De eerste 7 nummers op de plaat klinken dan ook als de band.
Nieuw toegevoegd zijn enige Country/ weirde cowboy invloeden, die zich vermengen met van de Wipers bekende, zich herhalende, giraarriffs:en de acoustische gitaar zoals in “Blue Cowboy” en “On the Run”.

Vanaf “Astro Cloud”, op vinyl het begin van de B-kant, verandert de sfeer van het album; en blijft toch onmiskenbaar Sage muziek, we horen hier een andere kant van ’s mans muzikale pallet;
slechts een man met een gitaar (bas en drums meer naar de achtergrond) die onheilspellende vreemde, bijna geestverruimende sfeer muziek maakt; een soort lost in space-ruimte-gitaarrock, een sound die Greg Sage op latere Wipers albums verder zou uitwerken.

Opgenomen in het zelfde jaar als het Wipers top album “Over the Edge”,lijkt dit eerste solo album van Greg Sage op het eerste gehoor een enorme stijbreuk met de lijn die Sage met zijn eerste drie Wipers albums; in punk gewortelde rechtdoor gitaarrock van het hoogste indie-gehalte. Binnen de ontwikkeling van Sage als muzikant zou het later een belangrijk album blijken te zijn.
Sommigen noemen dit album een tussendoortje: ik vind het 1 van de meest sfeervolle.

Moeilijke verkrijgbaarheid heeft altijd een aandeel gehad in het vrij onbekend zijn van dit album; alleen een CDR is tegenwoordig via ’s mans eigen website te koop.

Het is 1 van mijn favoriete Sage/ Wipers albums; prachtige moody muziek, uitermate geschikt voor een grijze dag als vandaag.
Favoriete songs: Blue Cowboy, Lost in Space en Keep On Keepin’On.
Een 5, dat zal jullie niet verbazen.

Ik ben benieuwd hoe bekend/ onbekend dit nu werkelijk is?!

avatar van JeanSF
Schandalig onbekend zou ik bijna willen zeggen. Ik kom niet vaak mensen tegen die de Wipers of Greg Sage kennen, terwijl de Wipers toch een zeer grote invloed hebben gehad op bands als - om maar eens wat te noemen - Nirvana. Volgens mij citeerde je in een bijdrage bij een andere CD van de Wipers terecht dat er "zonder de Wipers geen Nirvana" zou zijn geweest.

En zonder de Wipers zou ik destijds een veel minder leuke tijd op de middelbare school hebben gehad!

Heb de plaat ook, moet wel bekennen dat ik 'm minder draai dan het Wipers-werk. Zal 'm nog eens beluisteren en mijn oordeel vellen!

Lang niet slecht dit eerste solo-album van Wipers-man Greg Sage. Het titelnummer, bovendien het openingsliedje, is naar mijn mening het beste liedje op 'Straight Ahead'. En kant A is inderdaad meer uptempo dan kant B. Dat langzame van kant B is ook direct even wennen: 'Astro Cloud' grijpt me niet bij de lurven, wegens te zeikerig en te opdringerig gezongen. Vanaf 'Let it go' wordt het weer beter. Soms frons ik mijn wenkbrauwen tijdens het beluisteren van de plaat. Dat komt vooral door sommige teksten, die hebben af en toe wel een heel hoog 'you should never let go'(of 'where should I go' en 'the sky is open') en een 'betere wereld'-gehalte hebben. Het siert Sage dat hij een oprechte, pure en onafhankelijke muzikant is. Dus: laat sommige ietwat over the top-teksten u er verder niet van weerhouden deze prima plaat op te sporen en aan te schaffen. 4*

Heerlijke muziek, wel wat anders dan Wipers, terwijl dat toch ook merendeel het project is van Greg Sage. Een aanrader voor mensen die van rustige gitaarpop houden. Ik vergelijk het zelfs met Lucky Jim van The Gun Club. Ook vrij onbekend, maar lekker relaxed.

Ik kan het zelfs aan raden om eerst dit album te beluisteren, en vervolgens de overstap naar Wipers te maken.

Zweverig, maar toch met een punk randje.
Wat had ik deze muziek graag wat eerder leren kennen.
Geeft die man eigenlijk nog concerten??
Lijkt mij live ook de moeite waard.

Deze klassieker vandaag voor 2 Euro gekocht; ongelofelijk.

deric raven schreef bij de Wipers 3 cd box schreef:
Dit is een mooie box, maar wat zou ik graag het solo album van Greg sage, Straight Ahead aan prijzen, die is even goed als deze 3 albums.

helemaal waar Deric;
is eigenlijk ook een Wipers album, maar dan zonder de formule van de Wipers: hier bijvoorbeeld ook acoustische gitaren en een meer vrijere benadering van muziek; zelfs enige country achtige invloeden.
Op dit album staan songs die behoren tot het mooiste wat Sage heeft geschreven en uitgevoerd.

Geweldige aankoop. Vind zijn andere solo album minder, maar deze is zo goed.

avatar van Oldfart
Het titelnummer Straight Ahead, Soul's Tongue, Blue Cowboy, The Illusion Fades en Astro Cloud zijn intens, krachtig en ook gevoelig en tijdloos fraai.

'Sacrifice( for Love), het tweede solo album van Sage, was zoveel mooier geweest zonder die drumcomputer, maar mist ook het 'urgente' van deze Straight Ahead en de betere Wipers albums.

Voor mij is dit een album wat ik op dezelfde hoogte plaats als Ed Kuepper's 'Today Wonder' : muziek zonder opsmuk, eerlijk en direct.

Op de vraag van Deric of Sage nog concerten geeft:
heel af en toe acoustische solo-optredens, tot nu toe alleen in de States.
Wat de Wipers betreft houdt hij de deur zelf op een hele kleine kier.
Zo zegt hij dat een volgende solo plaat wel eens verrassend veel van de Wipers weg zou kunnen hebben.

Voorlopig is hij druk met het her-uitbrengen van zijn eigen oude materiaal, op een manier zoals hij het zelf wil.
Daarnaast schijnt hij druk in de weer te zijn 'jonge' nieuwe bandjes in zijn eigen studio de kans te geven zich te ontwikkelen. Resultaten daarvan heb ik echter tot nu toe niet gehoord.

Van mij mag hij weer een album maken in deze stijl, beviel me erg goed.

avatar van Oldfart
van mij ook, wacht er al een decenniumpje of twee op

dix
maar eens besteld op CDR van 's man's eigen zeno-toko.

ik heb 'm ergens op vinyl maar vinyl wordt in huize dix niet meer gedraaid, de platenspeler is na de laatste verhuizing niet meer aangesloten.

leuk om weer eens te horen ... alhoewel er hier en daar toch wel iets gedateerds aan deze plaat kleeft ( en inderdaad, vooral in tekstuele zin). Ik vindt overigens de astro-songs in het tweede deel wel OK, ze geven de plaat een variatie die je op Wipers-platen niet tegenkomt.

Het is wel de vraag wat deze plaat nou zo 'solo' maakt. In nummers als Your Emphaty en The Illusion Fades hoor ik een band die gewoon klinkt als de Wipers. Daarnaast staan er op sommige Wipers platen net zo goed ballads die 'solo' zouden kunnen zijn. Het verschil zit dan misschien toch vooral in de spacy songs van het tweede deel.

avatar van Oldfart
Je vraag is terecht: het antwoord is dat het een wellicht een Wipers plaat zou zijn geweest als er een platen contract was geweest.

De spacy songs komen later ( vanaf Follow Blind/ The Circle) ook bij de Wipers aan bod.

Goed om te zien dat de plaat mooie beoordelingen krijgt.

Deze plaat krijgt zijn beoordelingen vanwege het contstante hoge nivo; als hij deze onder Wipers had uitgebracht, dan had hij waarschijnlijk nog meer van zo'n hoge beoordelingen gehad.

Denk ik ook.

avatar van freddze
Wat een fantastische plaat is dit, zeg! Ik ga toch maar eens meer in Oldfart zijn 5* albums moeten rondneuzen

Vooral 'Blue Cowboy' en 'Lost in Space' vind ik geniaal! Maar ook de 5 laatste slepende nummers als 'Let it Go' en 'Keep On Keepin'On' kunnen mij enorm bekoren. 'Seems so Clear' is ook wel redelijk fantastisch te noemen. Kort maar krachtig, het lijkt langer dan die 1'35" te duren.

Ik speel deze plaat de laatste tijd de hele tijd in de auto en als het titelnummer voorbij komt hebben 2 mensen me al gevraagd: "Zijn dat de Rolling Stones?". En inderdaad, op 'Straight Ahead' zingt hij wel zo'n beetje met de air van Mick Jagger, vind ook ik.

Een verdiende 4,5*!

freddze schreef:

.....ach

heb zelf de Jagger associatie nooit gelegd.

Wat een donkere heerlijke mooie plaat is dit.

avatar van mafketel
dix schreef:

Op de eerste helft van de plaat vind ik de nummers toch wel degelijk anders klinken als Wipers; meer ingetogen en de gitaar is wat minder "gespannen". In de loop der jaren is deze schijf uitgegroeid tot mijn favoriete Wipers/Greg Sage CD.

Ik zag ergens bij een Wipers-album dat Oldfart schreef dat Greg Sage nog steeds actief is, laten we hopen dat hij als ie weer gaat optreden dan ook Nederland aandoet.
Want het is wel erg lang geleden dat ik hem live mocht aanschouwen.
En als hij er echt zin in heeft, kan dat tot muzikaal kippenvel leiden, weet ik uit ervaring !

Voor mij is dit ook het beste Wipers / Greg Sage album.

avatar van freddze
Is dit album eigenlijk wel op cd te verkrijgen?

Ja.

Ok tof

Heb je ook toevallig een linkje naar een shop die deze cd aanbiedt? Ik heb al op Amazon gekeken, maar ik vrees dat het daar om een muziekcassette gaat. Op discogs of eBay kan ik 'm ook niet vinden.

Greg Sage verkoopt 'm via z'n egen website op CDR
volgens mij is ie ooit regulier uitgebracht, maar die zul je niet meer vinden.

op naar : the Wipers..The Official Web Site - zenorecords.com

Zoals alle andere wipers platen die allang out of print zijn.

dix
Wipers platen vind je redelijk eenvoudig op e-bay, maar Straight Ahead heb ik er nooit gezien. Er schijnt ooit een officieele release op CD geweest te zijn.

avatar van bonothecat
Uit het 20 stemmen mijlpaal topic. Klinkt in eerste instantie erg lekker. Na 1 luisterbeurt begin ik op 3,5*. Maar de mogelijkheid naar boven is zeer reeël.

avatar van Tha)Sven
Vind ik er maar weinig aan, ben hier ook via 20 stemmen mijlpaal topic gekomen. Goede lyrics en aardig gitaarspel, maar ik kan weinig met die stem.

avatar van sinornis
Dit album is inderdaad ooit op CD uitgbracht:
[Gift of Live Records, GIFT 022] in 1990, Duitsland

Ik heb hem op cd.