Solution - Solution (1971)

Rock / Pop
Label: Catfish

1. Koan (7:51)
  2. Preview (0:59)
  3. Phases (12:19)
  4. Trane Steps (10:21)
  5. Circus Circumstances (7:05)
avatar van BoyOnHeavenHill
In zijn autobiografie (memoires?) Drumsolo – 35 jaar te laat naar bed beschrijft Hans Waterman dit debuutalbum als "een soort mix van Zappa, jazz en veel melodieuze structuren van eigen hand" met "de aanwijsbare invloeden van Jimmy Webb, Frank Zappa en John Coltrane". Dat klinkt alsof deze plaat springerig en tegendraads zou zijn, maar niets is minder waar, want dit zijn zorgvuldig uitgewerkte en strak gespeelde composities met een jazzy bovenlaag maar een solide basisstructuur van een stuwende ritmesectie, resulterend in een album dat uitermate toegankelijk is en bij de eerste keer luisteren al perfect in het gehoor ligt. Solution is mijn favoriete Nederlandse band, en op deze plaat is al meteen te horen welke elementen ik in deze sound zo waardeer : het perfecte saxgeluid, de melodische rijkdom van de toetsen en het superbe swingende drumwerk. De melodieën zijn pakkend, de solo's blijven steeds interessant en inventief, de ritmepatronen zijn spannend, de nummers doen qua kleur en afwisseling weinig voor elkaar onder, de zang op Phases is niet briljant maar valt ook niet uit de toon, en als geheel is dit een debuutalbum dat meteen al staat als een huis, een volwassen werk zonder jeugdpuistjes.
        Vraag : als componisten van het laatste nummer worden drie van de vier Solution-leden, de Franse componist Jacques Ibert en ene Emmerson genoemd. Wie is die laatste? Is dat een medewerker van Ibert, is dat zijn muziekuitgever wiens naam per ongeluk bij de credits terecht is gekomen, is dat Keith Emerson die ooit aan een arrangement hiervan heeft gewerkt, of is dat iemand anders? Op internet vind ik hier geen informatie over, wie kan mij helpen?