Iron Maiden - The Soundhouse Tapes (1979)

Label: RockHard

1. Iron Maiden (3:35)
  2. Invasion (2:39)
  3. Prowler (3:55)
leroy*
toen k m toevoegde werd tie niet geaccepteerd en nu wel en is precies hetzelfde :S maarja

avatar van c-moon
leroy* schreef:

Ja, is me ook al overkomen

Anyway: Wie heeft er überhaupt meer info over deze release? Leroy? Jij?
Anyone?

avatar van Eddie
Eddie heeft er uiteraard meer info over

December 78 nam Iron maiden 4 nummers op (deze drie en Strange World) voor een demo tape Starnge world werd door de band niet goed genoeg bevonden en kwam uiteindelijk niet op de release terecht. De plaat werd in eigenbeheer uitgebracht, in een oplage van ik dacht 5.000 stuks, deze waren binnen een mum van tijd uitverkocht. verschillende distributie maatschappijen wilden er veel meer hebben maar Maiden besloot dat dit een exclusieve release moest blijven. Naar aanleiding van deze Maxi LP werdt maiden getekend door EMI en de rest is reeds bekend. Dit plaatje is trouwens grof geld waard, er zijn veel herpersinegn geweest door tal van vage maatschappijtjes, maar ik heb zelf ook nog nooit een echte in handen gehad.

De waarde van een Orgineel licht ergens tussen de $ 200 en $ 300, eddie heeft dat er ook absoluut voor over. Er zijn zelfs een paar gesigneerde versies en gaan geloof voor meer dan $800 over de toonbank (maar dat zijn slechts geruchten) Je moet je voorstellen dat "The SoundHouse Tapes" een soort Heilige graal voor alle maiden fans is.

(ps Ik heb de nummers wel alleen heb ik ze op een andere LP staan smane met meer zeldzaam matriaal)

avatar van c-moon
Dankjewel voor de info Eddie...

c-moon die steeds méér in de ban van Maiden geraakt....

leroy*
jaa ze zeiden ook dat ze er 1.500 hadden verkocht inplaats van 5.000 om beter te lijken
en k heb op een site wel eens gezien dat strange world er bij op stond kan me niet voorstellen k denk dat t gwoon een fout van die site is?

c-moon schreef:
Dankjewel voor de info Eddie...

c-moon die steeds méér in de ban van Maiden geraakt....

Altijd tot uw dienst, er kunnen genoeg maiden fans zijn

avatar van C. botulinum
Eddie schreef:

Altijd tot uw dienst, er kunnen genoeg maiden fans zijn

Mijn idee!!!!

leroy* schreef:
5.000 is 500

avatar van eddy_lives
heb hem!! helaas niet origineel, maar dat mag de pret niet drukken... gewoon een stukje maiden geschiedenis!

maiden japan is trouwens helemaal top, ben bezig met hem op deze site te zetten.

MetalDex
Op Best of the Beast staat de versie van Strange World die is opgenomen voor de Soundhouse Tapes wel, samen met Iron Maiden van deze EP en ik vind m eerlijk gezegd beter klinken dan op Iron Maiden, veel rauwer.

MetalDex schreef:

de band zelf was ook allerminst tevreden over hun debuut, de plaat klonk veels te gelikt, pas op de tweede plaat Killers kwam het geluid volledig uit de verf.

De eerste release van Iron Maiden is een in eigen beheer uitgebrachte maxi-single met demo-opnames. Nadat de band had getekend voor E.M.I. werden alle drie nummers in 1980 opnieuw opgenomen. De heropnames van Iron Maiden en Prowler zijn te vinden op het titelloze debuutalbum, en van Invasion op de single Women In Uniform. De demo-opnames op The Soundhouse Tapes klinken goed, maar vanzelfsprekend rauwer dan de heropnames.

De muziek is lekker opzwepende New Wave Of British Heavy Metal. Iron Maiden en Prowler zijn semi-klassiekers, en het is niet verwonderlijk dat deze maxi-single indertijd een groot underground succes was. Maar tegenwoordig is hij alleen nog interessant voor verzamelaars en die-hard fans. De heropnames klinken mijns inziens toch duidelijk beter. Daarop speelt de band wat sneller en heavier, en zijn de vocalen krachtiger. Op deze eerste release klinkt Iron Maiden nog wat meer als een mengeling van metal, punk en hardrock, dan als pure heavy metal.

Bobiej
Hoewel het geluid niet optimaal is, en de nummers niet allemaal even top zijn (Prowler) - ademt deze demo echt (hard)rock 'n roll gedeelt met heerlijke NWOBHM uit - de ideale lucht voor elke zichzelf respecterende metalhead.

Dit is Maiden, in haar vroegste vorm - ik dúrf niet minder dan 4 sterren te geven!

Bobiej schreef:

Dit is Maiden, in zijn vroegste vorm - ik dúrf niet minder dan 4 sterren te geven!

En je durft wel Prowler als een minder Maiden-nummer te betitelen

(trouwens, het schuingedrukte deel van de quote is wel grappig als je erop let )

avatar van AGE-411
Prowler is net het beste nummer van hun eerst album (Iron Maiden)

MetalDex schreef:

En je durft wel Prowler als een minder Maiden-nummer te betitelen

Aangepast .

Prowler van het eerste album ken ik verder niet, ik zal hem even pindakazen. Waar ik me aan stoor is het geluid van de hoofdriff, misschien dat 'ie op het Iron Maiden album anders klinkt - dan kan ik mijn oordeel nog veranderen.

Wat mij opviel, is de intro van het nummer Iron Maiden sneller gespeeld dan op het debuutalbum?

avatar van Eddie
Het Nummer "Iron Maiden" wordt op het debuut juist te langzaam gespeeld. Luister maar eens naar een van de talloze live uitvoeringen ze worden altijd sneller gespeeld dan het orgineel.

Eddie schreef:
Het Nummer "Iron Maiden" wordt op het debuut juist te langzaam gespeeld.

Dat bedoelde ik ook, ik ken het nummer 'Iron Maiden' van de live versie van Life after Death - de versie die mij het meest bekoort.

Ik wel hoor.

Net zoals "no life till' leather" demo van Metallica is dit overwegend saai. Die saaiheid word wellicht gecrieerd door de traagheid van Iron Maiden, maar vooral Prowler, dat bijna stil staat.
Enkel Invasion haalt goede snelheid, maar dat besloten ze gelukkig niet te release op hun eerste album.
Gelukkig dat men net als Metallica besloten heeft op hun debuutalbum alles wat rapper te spelen... anders werd het niets.

Muziekkaal is het wel goed.

Geef mij maar Iron Maiden (het album)! Daar zit het goed ineen, en dat krijgt 4,5.

2,5* (voor de magie die er rond gangt )

Bobiej
Ik ken het "Iron Maiden'' album niet, maar dit is de allereerste Maiden, ik vind het vooral leuk om te horen net zoals "Bay Area Thrashers" van Metallica. Omdat het zo "oer" is.

Bobiej schreef:

ik raad je zeker het album iron maiden aan. Want dit is eigenlijk een probeersel om tot maiden te komen. (Een soort van tussenfase tussen het oprichten van maiden en het echte heavy metalwerk). Het echte maiden begon pas met hun eerste album.

avatar van AGE-411
Vergelijk het prowler van soundhouse tapes eens met die van iron maiden:

van 'Iron Maiden' (geen video)

en ten slotte nog dit
Prowler Jam (live 1987)

avatar van eddy_lives
Bobiej schreef:

ja maar deze is ten minste nog om aan te horen, bay area thrashers is van zo dramatische (geluids) kwaliteit dat je de muziek amper meer kan horen... oke is leuk om een keertje naar te luisteren voor de echte 'tallica fan, maar het is een beetje teveel van het goede om daar nou geld voor te vragen...

Joy
das 2 x

avatar van metalfist
Ik heb ergens op een site gelezen dat deze origineel eigenlijk op 7inch single is. Klopt dit of zijn dit leugens

MetalDex
7 inch EP, ja, volgens de Maiden Commentary.

avatar van metalfist
Dan klopt het dus? Want op wikipedia stond EP (nu weet ik niet of dat allemaal hetzelfde is, ben er te jong voor en ben opgegroeid met cd's...)

MetalDex
Een EP'tje is een mini-LP, over het algemeen langer dan een single, maar niet altijd.

Ok, bedankt, metalDex.

Maar hoe weet je of je een originele hebt want in het bericht van Eddie staat dat er zoveel herpersingen zijn uitgekomen...

avatar van metalfist
Ze zijn blijkbaar ook in verschillende kleuren uitgekomen?