Silversun Pickups - Carnavas (2006)

Label: Dangerbird

1. Melatonin (4:04)
  2. Well Thought Out Twinkles (4:02)
  3. Checkered Floor (4:51)
  4. Little Lover's So Polite (4:44)
  5. Future Foe Scenarios (5:20)
  6. Waste It On (4:13)
  7. Lazy Eye (5:54)
  8. Rusted Wheel (6:00)
  9. Dream at Tempo 119 (4:52)
  10. Three Seed (5:40)
  11. Common Reactor (6:01)
  12. Mercury * (5:40)
  13. Table Scraps * (6:17)
avatar van Pinsnider
Dan zou ik graag kennis willen maken met die "kenners", en ik ben blij dat jij het begrip "kenners" in deze context ook al tussen aanhalingstekens zet

Maar goed, ik begin natuurlijk ook al tot de ouwe lullen te behoren: vroeger werd ik ook altijd giftig als toenmalige ouwelullen riepen dat mijn favoriete bandjes altijd leken op Led Zeppelin en Deep Purple...

Maar probeer vooral Siamese Dream maar eens. Van harte aanbevolen!!

Ik zou eerder zeggen, dit had Zeitgeist moeten wezen. Als Zeitgeist ongeveer zo had geklonken dan was ik meer dan tevreden geweest. Maargoed, nu hebben we dus een slechte Pumpkins plaat en dit goeie Silversun, naar mijn mening geen probleem. 4*

avatar van Pinsnider
Daar heb je een punt! De Silversun Pickups komen dus precies op tijd om het stokje over te nemen. Want dat dit vele malen lekkerder klinkt dan Zeitgeist is voor mij intussen een feit. Huppekee, halfje er bij naar 3,5* en wie weet wordt het na nog vaker luisteren nog meer!!

Ik las bijvoorbeeld in een interview met Spinner (zo'n amerikaanse radio DJ met eigen programma) dat hij het album classificeerde als:
"The best smashing pumpkins album never made."

En ik heb btw kort geleden Siamese Dream gedownload, ik heb hem pas een keer geluisterd maar ik vind hem nu al erg goed. Misschien is grunge toch echt mijn ding

Ik heb SP nooit echt grunge gevonden, of in ieder geval een ander type grunge als Nirvana, Alice In Chains of oude Pearl Jam.

avatar van Pat Chuli
't Zal vast aan mij liggen, maar 't album doet mij bij momenten denken aan deze van Catherine Wheel: http://www.musicmeter.nl/album/4380 , wat overigens ook een sterk album is.
't Is alleszins lang geleden dat ik nog eens integraal zo aangenaam verrast ben geweest. Aanvankelijk wou ik Carnavas voorzichtig een 4 geven, maar ik nijg toch echt meer naar de 4.5!

Favo track; Future Foe Scenarios ..

avatar van Jumperjack
Dit is super, ga deze CD absoluut aanschaffen. Van "Lazy Eye" ga ik compleet uit m'n dak.
Oh ja , en de Smashing Pumpkins heb ik nooit ene reet aangevonden, Led zeppelin en Deep purple ook niet.

avatar van Jumperjack
Vandaag aageschaft, wat een lekkere CD, heerlijk uit m'n dak. Ik hoop dat we deze band van de zomer op een van de festivals mogen gaan begroeten.

Dat hoop ik ook ja, of dat ze uberhaupt nog eens naar Nederland komen. Vorig jaar zijn ze op een kleiner festival in nederland geweest en later speelden ze nog in het voorprogramma van Kaiser Chiefs.

avatar van Jumperjack
Ja wel er is een Dance Mix van Lazy Eye ( Jason Bentley) , misschien doe ik puristen hiermee een beetje pijn, maar ik ga er van uit m'n dak. Als iemand em wil hebben hoor ik het wel.

Zojuist de 2 clips eens bekeken. Eerste indruk: wat een zouteloze muziek zeg. Dit heb ik al vele malen veel beter gehoord. Nieuwe Smashing Pumpkins? Yeah right!

avatar van Klumpie
Ik heb dezelfde indruk als jouw aERo, ik zie de vergelijking. Maar zeker niet zo imponerend als Smashing Pumpkins.

Dit doet me meer denken aan bands als JJ72 die in navolging van de Pumpkins ook bekend werden, maar ook dat bandje vind ik veel beter klinken. Maar goed, ik oordeel over 2 nummers die ik hier als clip heb gezien dus misschien kom ik er ooit nog een sop terug. Een uitnodiging voor het hele album was het zeker niet.

*Laura*
Ik leerde ze kennen door hun optreden bij Jools Holland en was meteen onder de indruk van Lazy Eye. Toen ik eens achter de rest van het album aan ging viel het me eerst allemaal een beetje tegen. Na enkele luisterbeurten ben ik echter helemaal overtuigd. Vooral tot en met Lazy Eye vind ik Carnavas echt geweldig, daarna wordt het wat matiger. Maar desalniettemin kan ik bevestigen dat de Silversun Pickups absoluut niet moeten onderdoen voor de Smashing Pumpkins! *4, met mogelijkheid tot verhoging.

avatar van Pinsnider
Ook hier duurde het even voordat het kwartje viel. En inderdaad: na lazy eye had er een punt achter de plaat mogen worden gezet...
En inderdaad2: jj72... Tsjonge, dat is lang geleden...

aERodynamIC schreef:

Toegegeven, de pickups hoeven niet te rekenen op een originaliteitsprijs. Maar, na een aantal keren Siamese Dream van de Pumpkins te hebben geluisterd, vind ik de muziek op Carnavas gewoon beter.

De nummers die jij hebt geluisterd zou ik persoonlijk tot de besten rekenen. Misschien zou je nog naar Future Foe Scenario's en Rusted Wheel kunnen luisteren, dat zijn toch wat andere soorten nummers.

Als dat al de beste zijn dan geloof ik de rest eerlijk gezegd wel.

Maar dit beter dan de oude Pumpkins? Nee, daar wil ik niet in geloven alhoewel ik wel moet toegeven dat ik ongetwijfeld anders naar de Pumpkins luister gezien het leeftijdsverschil tussen ons. Mijn mening is misschien wat gekleurder hierdoor.

Maar dan nog, ook zonder de vergelijking deden deze nummers me niet erg veel. Wat ik al zei: flauwe rock. Het kan ook dat ik een beetje ben uitgekeken op dit soort rock natuurlijk. De laatste Pumpkins-albums doen me ook bitter weinig.

avatar van Pinsnider
Dat is wel een sterk punt dat je aanvoert Aero: De Pumpkins zijn van "onze generatie " en zelf zijn we misschien daarna meer geïnteresseerd geraakt in andere muziek..?? Zelf merk ik ook dat de meeste Pumpkin-achtige-rock me niet meer zo weet te boeien. Nu draai ik liever Robyn of The Feeling bij wijze van spreken...

Maar wel even ouwe-lullen duit-in-het-zakje: natúúrlijk haalt deze SP het niet bij het oude werk van de Échte SP

*Laura*
@ aERodynamIC : Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik zou je toch aanraden om eens te luisteren naar Future Foe Scenarios. Dat is naast Lazy Eye wat mij betreft toch wel het strafste nummer.

Dat dit niet beter is dan bijvoorbeeld Melon Collie, staat voor mij ook vast. Ik denk dat je het goed aangeeft Aero, je zal er wat op uitgekeken zijn, dit soort rock.

Dit album is namenlijk niks mis mee. OOk het argument dat alles na Lazy Eye minder word, gaat voor mij niet op. Dan komen juist nog het schitterende Rusted Wheel, Dream at Tempo 119 en Common Reactor. Geen van allen slechte songs nog.
Het argument voor flauwe rock kan ik ook maar moeilijk bij. Lazy Eye is wat dat betreft een mooi rustig beginnend nummer, dat een goeie explosie kent. Well Thought Out Twinkles is dan misschien wat rechtlijnig, maar heeft een goeie drive en de bas en vooral ook de stem in dit nummer zijn erg goed.
Verder ligt de zang lekker in het gehoor, met af en toe forse uithalen, maar word nergens te overheersend/zagend. (een vaak gehoorde klacht bij Billy)

Voor de rest ben ik naar meerdere malen luisteren de vergelijking wel een beetje kwijt. Mensen die helemaal niet van de Pumpkins houden, beweren het er zelfs niet eens in terug te horen. Nu is dat toch wel wat overdreven, maar toch ook een teken dat Silversun genoeg over een eigen gezicht beschikt om op zichzelf te kunnen staan en niet kan worden afgedaan als zomaar een kloon.

Ik denk ook dat deze band op hun nieuwe plaat weer een heel ander stukje van zichzelf gaat laten horen en in ieder geval hun geluid nog meer gaan verfijnen. Ik ben benieuwd.

Wat Aero zegt zou zeker waar kunnen zijn, voor mij is dit echt compleet nieuwe muziek. Ik heb dit album een jaar geleden voor het eerst gehoord en is zo'n beetje de eerste grunge band waar ik waardering voor kon tonen.

Zeker omdat de bands qua stijl niet zoveel verschillen van elkaar kan ik het goed begrijpen als de oude garde hier zoiets heeft van dit heb ik allemaal al gehoord.

Maar je kunt het ook positief bekijken, door de Pickups ben ik de Pumpkins ook gaan luisteren, anders had dat misschien niet eens gebeurd

Heren , heren toch!!!!!

Met "Smashing Pumpkins"heeft dit niets te maken, het lijkt er niet eens op. Ik heb die band altijd zwaar kut gevonden en vind dat eigenlijk nog steeds. The Silversun Pickups vind ik echter geweldig.

Grunge????????, A : daar hadden "The Smashing Pumpkins" al niets mee te maken en B; dit als grunge betitelen acht ik echt in een woord belachelijk.

En oud zijn jullie niet, tenminste niet in vergelijking met mijn persoontje!

Jumperjack schreef:
Ik heb die band altijd zwaar kut gevonden en vind dat eigenlijk nog steeds

Ik niet en ondanks ik de 2 clips van deze band maar matig vond leek het me toch een goed idee om de hele cd te beluisteren en die hele vergelijking niet mee te nemen. Toch kun je niet ontkennen dat er in die tijd veel van dit soort bandjes ontstonden met een sound als deze. Ik noemde al JJ72, maar ook My Vitriol kwam bij me naar boven. Allemaal best leuk en aardig maar geen eentje die een blijvertje werd laat staan een 'klassieker' afleverde (whatever that may be).
Ik vind na beluistering van het hele album dat Silversun Pickups in dat rijtje thuishoort. Het is bedriegelijk a la My Vitriol: in eerste instantie denk je dat het wel eens wat zou kunnen zijn om achteraf te moeten concluderen dat het een hoop gebakken lucht is.
Het begint mij echt snel te vervelen: het komt te geforceerd over op mij. Het verenigt een hoop van het beste van diverse bands in zich (shoegaze is nog niet genoemd) maar weet zich daarmee niet tot de top op te werken.
De stem vind ik vlak klinken en zorgt er bij mij voor dat het te veel doordrenst. Ik weet het; dit klinkt raar voor iemand die wel van dreinerige zangers houdt.
Nee, ik kon ook het hele album echt niet waarderen. Dat smaken verschillen moge duidelijk zijn. Dat ik dit 15 jaar terug misschien leuker had gevonden zou kunnen, nu kan ik er weinig mee helaas.
Die grunge-vergelijking snap ik ook niet goed. SP was geen grunge en dat is dit zeker ook niet!

avatar van Jumperjack
De vergelijking met Shoegaze( stoming) is de enige die naar mijn mening enigzins opgaat, maar dan zijn deze Silversun Pickups wel 10 x beter als de muziek van destijds. Ik ben het gewoon niet met je eens AERO en dat is wel eens leuk omdat ik over het algemeen vaak met je op een lijn zit.

Okayt, grunge is het misschien niet, wat is bedoel is dat ik het grungy vind klinken deze muziek.

heerlijke rockband ... heel verfrissend ... ken enkel de drie singles, maar ben benieuwd naar de rest ... top !

Jumperjack schreef:

Heerlijk! Eindelijk!

Ach, soms zijn dingen niet goed te begrijpen en dat maakt deze site leuk nietwaar.

avatar van Blue88
Ik sluit mij aan bij Aero.

De Pumpkins ( met nadruk op het oude werk) heeft zoveel meer potentie imo. Ik mis hier iets, en de stem van deze zanger vind ik tamelijk onprettig.

Ik ga gewoon die extra halve ster geven. Dot album weet me nu al zo lang te boeien. Er zitten voor mij ook echt geen matige nummers tussen. 5* it is!

avatar van T.A.
Op 1 of andere manier moet ik bij de stem van . . . . . . de hele tijd aan een tiener band denken. Die stem gaat me helaas toch een klein beetje irriteren.