Beck - The Information (2006)

Pop / Electronic
Label: Interscope

1. Elevator Music (3:38)
  2. Think I'm in Love (3:19)
  3. Cellphone's Dead (4:45)
  4. Strange Apparition (3:48)
  5. Soldier Jane (3:58)
  6. Nausea (2:55)
  7. New Round (3:25)
  8. Dark Star (3:45)
  9. We Dance Alone (3:56)
  10. No Complaints (3:00)
  11. 1000BPM (2:29)
  12. Motorcade (4:15)
  13. The Information (3:46)
  14. Movie Theme (3:53)
  15. The Horrible Fanfare / Landslide / Exoskeleton (10:36)
  16. Inside Out * (3:44)
  17. This Girl That I Know * (2:45)
  18. O Menina * (2:10)
  19. Cellphone's Dead" [Ellen Allien Remix] * (5:38)
  20. Nausea [Bumblebeez Remix] * (2:28)
  21. Dark Star (David Andrew Sitek Remix * (4:09)
  22. Nausea [The Chap Remix] * (3:56)
  23. Cellphone's Dead [Jamie Lidell Limited Minutes Remix] * (4:32)
  24. Cellphone's Dead [Ricardo Villalobos Remix] * (14:38)
Met Beck kan het altijd twee kanten op gaan: of we krijgen boeiende albums met een hoop ideetjes zoals Mellow Gold of Odelay of we krijgen de wat rustiger folk-achtige dingen als Mutations of Sea Change.

Zelf heb ik nooit echt een directe voorkeur voor een van deze kanten gehad. Beiden kan ik zeer goed waarderen.

Wat zou dit album dus gaan worden?

Opener Elevator Music wijst uit naar de eerste categorie. Toch is dit een nummer dat me nu niet direct enorm weet te pakken. Het kabbelt maar wat voort.
Think I'm In Love zit een beetje tussen categorie 1 en 2 in en dat bevalt me gelijk weer een stuk beter. Relaxed maar toch ook niet rustig folk-getint.
Cellphone's Dead is een nummer waarvan ik kan zeggen dat het net weer even wat nieuws is. En net als bloempje24 bevalt mij dat ook goed.
Dan krijgen we weer een paar alleraardigste nummers voorgeschoteld die nu ook weer niet zorgen voor een Oeh of Aah reactie bij mij. Pas bij Nausea krijg ik dat gevoel wel weer. Een lekker nummer dat zeker tot de betere van dit album behoort.
Vervolgens kakt het album weer in met wat midtempo songs. Gelukkig is daar dan weer die wat nieuwe electronic-achtige richting die Beck poogt in te slaan in de vorm van 1000BPM.
Het zet zich voort in Motorcade. Daarna krijg ik toch weer een beetje het gevoel dat Beck twijfelt en niet echt weet wat hij nu precies wil. Ik mis wat lef.

Al met al ben ik er met dit album niet helemaal uit. Zoals gezegd heb ik het gevoel dat Beck net even te veel twijfelt hier en daar waardoor hij met nummers op de proppen komt die net niet genoeg overtuigen. Een klein beetje meer moed en kleur aan de nummers had voor een beter album gezorgd.
Nu kom ik voorlopig niet verder dan een 3,5* (en dat had meer kunnen zijn naar mijn idee).