Procol Harum - Procol Harum (1967)

Label: Deram

1. Conquistador (2:38)
  2. She Wandered Through the Garden Fence (3:26)
  3. Something Following Me (3:37)
  4. Mabel (1:56)
  5. Cerdes (Outside the Gates Of) (5:09)
  6. A Christmas Camel (4:48)
  7. Kaleidoscope (2:54)
  8. Salad Days (Are Here Again) (3:39)
  9. Good Captain Clack (1:30)
  10. Repent Walpurgis (5:06)
  11. A Whiter Shade of Pale * (4:08)
  12. Lime Street Blues * (2:54)
  13. Homburg * (3:57)
  14. Good Captain Clack [Single Version] * (1:37)
  15. Alpha *
  27. Mabel [Undubbed Stereo Mix] *
  28. Kaleidoscope [Stereo Mix] *
  29. Cerdes (Outside the Gates Of) [Stereo Mix] *
  30. Homburg [1971 Stereo Mix] *
  31. Morning Dew [Previously Unreleased BBC Light Programme Easybeat Session, 14th June 1967] *
  32. A Whiter Shade of Pale [Previously Unreleased BBC Light Programme Easybeat Session, 14th June 1967] *
  33. Mabel [Previously Unreleased BBC Light Programme Easybeat Session, 14th June 1967] *
  34. Homburg [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
  35. Good Captain Clack [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
  36. She Wandered Through the Garden Fence [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
  37. Kaleidoscope [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
avatar van rock-rick
Het is zeker wel een goed nummer, maar het valt wat buiten de sfeer van de rest. De rest van het album heeft in mijn ogen een beetje een mystieke en soms zelf een dramatische sfeer wat ik niet terug hoor in Cerdes (Outside the Gates Of) en al helemaal niet in Mabel.

avatar van BenZet
Ok, ik indd ook niet op Mabel.

avatar van rock-rick
Ik heb het album nu weer een aantal keer beluisterd en ik moet zeggen dat Cerdes (Outside the Gates Of) inderdaad nog wel die sfeer heeft waar ik het over had. Dat hoorde ik eerder niet. Good Captain Clack vind ik nu wel weer een minder goed nummer.

avatar van Droombolus
+1 Ik had Captain Clack vroegâh als de B-kant van het Homburg singletje en draaide het damaals ook prakties nooit .........

Dat soort old-timey varieté-achtige liedjes waren "in" in die tijd. Er werden er bosjes van opgenomen, vaak ook nog als gesimuleerde 78 toeren platen. Mabel hoort in hetzelfde straatje. Achteraf gezien vallen deze twee best nog mee eigenlijk ....... Brooker's stem leent zich wel voor dat soort materiaal en hij heeft iig geen wasknijper op z'n neus gezet ...

Droombolus schreef:

Hehe, tis wel een leuke afwisseling, maar soms krijg je er weleens teveel op een plaat. Net als live albums uit die tijd waarbij vaak zo'n ellenlange drumsolo staat. Sla ik meestal ook over.

BenZet schreef:

Ik kan soms zo'n drumsolo wel erg waarderen hoor, kan erg mooi zijn.

avatar van rock-rick
Die zwarte album cover is trouwens best heel mooi, moet ik het met een knal-roze doen .

rock-rick schreef:

Vond ik eigenlijk mooier eerlijk gezegd. Weer eens wat anders..

Ik zit nog steeds te wachten tot Steve Winwood 'A Whiter Shade of Pale' eens onder handen neemt. Het orgel en die stem, het is Steve op het lijf geschreven!

avatar van rock-rick
Steve Winwood ken ik niet, maar ik zou me geen andere stem bij dat nummer kunnen inbeelden dan die prachtige stem van van Gary Brooker.

avatar van ChrisX
Steve Winwood ken ik niet

Lees ik dit echt? En dat bevind zich op MuMe en reageert op een bericht bij Procol Harum? Blijf me soms verbazen over wat mensen wel en niet kennen.

avatar van Arrie
Het zal de leeftijd wel zijn.

avatar van rock-rick
Arrie heeft gelijk . Meestal krijg ik juist opmerkingen over hoeveel ik eigenlijk weet over muziek. Mijn leeftijd geeft mij echter toch beperkingen en ik ken dan ook een heleboel bekende dingen niet.

avatar van Ernie Ball
Gezien je muzikale voorkeuren, zou het best wel eens kunnen dat je Steve Winwood erg zult waarderen. Stem heeft in de verte wel iets van Gary Brooker idd. Daarnaast speelt hij niet onverdienstelijk gitaar en een aardig moppie orgel ook.

Zijn oude band Traffic is nog het meest te vergelijken met Procol Harum. Maar nu geraak ik, vrees ik, te ver off topic. Sorry hiervoor moderator.......

avatar van chevy93
Klopt de speelduur van Whiter Shade of Pale wel?

avatar van Oldfart
Hoezo?

avatar van rock-rick
Lijkt mij ook wat kort eerlijk gezegd, wellicht verward met Conquistador die daar op mijn release staat?

avatar van Oldfart
Na wat speurwerk kom ik overal 4.03 of 4.04 minuten tegen.
Live schijnt het te varieren, aangezien vaak het derde couplet wel wordt gezongen, en soms zelfs een vierde.
Op de oorspronkelijke single schijnen slechts twee coupletten te worden gespeeld.

avatar van chevy93
Ik ken het nummer als een nummer dat wel langer duurt dan 4 minuten. Toen ik op Wikipedia keek, zag ik ook, inderdaad, 4:03/4:04 staan.

Overigens: Procol Harum by Procol Harum : Reviews and Ratings - Rate Your Music - rateyourmusic.com

tracks
B2 Kaleidoscope 2:57
B3 Salad Days (Are Here Again) 3:44
B4 Good Captain Clack 1:32
B5 Repent Walpurgis 5:05

Edit: Wikipedia geeft uitsluitsel.
Procol Harum (album) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Er is een UK release en een US release.

avatar van rock-rick
Er staat niet bij welke release eerder was, dus zou ik zelf zeggen gebruik de UK release. De tracklist die jij aangeeft is volgens mij namelijk degene die de meesten hier hebben.

Yup

avatar van Mctijn
A Whiter Shade of Pale is misschien wel het mooiste nummer ooit gemaakt. Wat zou er gebeurt zijn als ze in '67 hadden besloten om er een 8 minuten durende ballade van zouden maken..... Freddy en Robert hadden jammerlijk genoegen moeten nemen met plek 2 en 3.

Jammer dat de rest van het album niet op dit niveau zit, anders had het met de groten der aarde kunnen concurreren.

Uitstekend debuutalbum dat grotendeels dat unieke orgelgeluid ten toon spreidt waardoor de liedjes, in combinatie met de teksten, een melancholieke slinger krijgen.

Homburg en A Whiter Shade Of Pale staan prima op zichzelf, die mis ik hier dan ook helemaal niet en die zijn o.a. te vinden op The Treasure Album en The Complete A's & B's.

Mabel en Good Captain Clack laten een wat luchtiger geluid horen.
Repent Walpurgis is de wervelende climax van het album. Fantastische instrumental!

Hele mooie plaat, ondergewaardeerd album van een ondergewaardeerde band. Ik val als een blok voor die Engelse melancholieke sfeer, de melodielijnen en de kacht van de composities. Ik mis deze plaat in de lijstjes. Dit is toch zeker een van de mooiste platen van de sixties?

rock-rick schreef:

Zwaar gemis éen van de beste zangers!!

Stijn_Slayer schreef:

Het heeft maar 2 jaar geduurd voordat ik deze opmerking tegenkwam ........

Whiter Shade kwam uit toen Winwood net Spencer Davis verlaten had en iedereen zat te wachten op de eerste van z'n nieuwe band. Omdat niemand nog wist hoe die band ging heten werd er druk gespekuleerd dat Procol Harum dat dan wel zou zijn.

avatar van JJ&Joan
Jullie gaan me voor gek verklaren: Ik hou van procol harum, maar ik heb een hekel aan de song 'a whiter shade of pale'. Het zit hem in dat orgel-loopje (je t'aime, moi non plus...).

Conquistador (versie '72) ,Grand Hotel, homburg, a Salty dog vind ik wel allemaal geweldig.

avatar van Droombolus
Neuh ........ een hekel heb ik er niet aan maar de magie is er door de jaren heen behoorlijk afgesleten. Homburg daarentegen kan ik nog elke dag met plezier naar luisteren ....

avatar van adri1982
Homburg vind ik juist een van de minst goede nummers van Procol Harum. Ik miste hem ook eerlijk gezegd niet echt op de uitvoering op youtube, waarop de 10 nummers op de originele albumversie plus A whiter shade of pale. Dat nummer blijft evenals Conquistador mooi. Goed album overigens, niks mis mee. Maar meer echte uitschieters heeft album niet echt.

avatar van paulmccuytney
[quote]JJ&Joan schreef:

A whiter shade of pale werd wel 2 jaar eerder uitgebracht dan Je t'aime..., dus de prijs voor de originaliteit gaat toch wel degelijk naar Procol Harum.