Procol Harum - Procol Harum (1967)

Label: Deram

1. Conquistador (2:38)
  2. She Wandered Through the Garden Fence (3:26)
  3. Something Following Me (3:37)
  4. Mabel (1:56)
  5. Cerdes (Outside the Gates Of) (5:09)
  6. A Christmas Camel (4:48)
  7. Kaleidoscope (2:54)
  8. Salad Days (Are Here Again) (3:39)
  9. Good Captain Clack (1:30)
  10. Repent Walpurgis (5:06)
  11. A Whiter Shade of Pale * (4:08)
  12. Lime Street Blues * (2:54)
  13. Homburg * (3:57)
  14. Good Captain Clack [Single Version] * (1:37)
  15. Alpha *
  27. Mabel [Undubbed Stereo Mix] *
  28. Kaleidoscope [Stereo Mix] *
  29. Cerdes (Outside the Gates Of) [Stereo Mix] *
  30. Homburg [1971 Stereo Mix] *
  31. Morning Dew [Previously Unreleased BBC Light Programme Easybeat Session, 14th June 1967] *
  32. A Whiter Shade of Pale [Previously Unreleased BBC Light Programme Easybeat Session, 14th June 1967] *
  33. Mabel [Previously Unreleased BBC Light Programme Easybeat Session, 14th June 1967] *
  34. Homburg [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
  35. Good Captain Clack [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
  36. She Wandered Through the Garden Fence [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
  37. Kaleidoscope [Previously Unreleased BBC Radio One Top Gear Session, 27th September 1967] *
Prachtige plaat die toch ook wel een beetje aan de basis lag van de progressieve rock. Met daarop natuurlijk de prachtige klassieker Whiter Shade of Pale, maar verder nog een aantal prachtige nummers. Jammer dat de groep hierna het een beetje kwijt is geraakt.

Ik zou Whiter Shade Of Pale zomaar eens het mooiste nummer aller tijden durven noemen.

avatar van musicfriek
obsessed schreef:

Vind je?? Luister eens naar Grand Hotel, noem ik niet echt de weg kwijt raken..

avatar van Nicolage Rico
rayman schreef:

Dat is inderdaad een fantastisch, melangolisch lied!!

avatar van Droombolus
Doordat deze plaat opgenomen is in glorieus MONO zit er niet echt ruimte in het geluid en klinkt het allemaal een beetje plat. Wel lekkere liedjes, jammer dat achterhaalde techniek zo'n plaat negatief kan beïnvloeden .........

EVANSHEWSON
In dit geval vind ik mono net een pluspunt. Zie ook; The Piper at The Gates of Dawn (Pink Floyd) die onlangs in mono heruitgegeven is en voor mij net daardoor authentieker klinkt...

****

Repent Walpurgus mag op mijn begrafenis gespeeld worden... Liefst heel luid!

Nicolage Rico schreef:

Dat is inderdaad een fantastisch, melangolisch lied!!

Wel lang voordat ik op deze aarde was maar wel onzettend mooi. Dat orgeltje

avatar van Florsi Florsa
Whiter Shade of Pale

avatar van bikkel2
Debuutplaat en met Whiter Shade Of Pale , maar ook met wat mij betreft het niet minder fraaie Qonquistador .
Sterke troeven de zwaar op orgel leunende sound en die karakterstieke stem van Gary Brooker .
Inderdaad wel 1 van de eerste platen met een symfonische sound , die andere van The Moody Blues (Days Of Future Passed ) kwam uit hetzelfde jaar .
Terugkijkend op hun discografie is het verloop van deze band wat aan de grillige kant geweest . Het album Grand Hotel is een hoogtepunt .
Jammer dat de geluidskwaliteit wat te wensen over laat hier . Het is een ideeenrijke plaat , die misschien wat minder gedateerd zou klinken als ie eens flink onder de loep wordt genomen . Remasteren zou ik zeggen .

De dvd Live At Union Chapel is misschien een alternatief voor Procol Harum liefhebbers. Met Whitershade Of Pale, Homburg, A Satty Dog,e.v.a..En hun allerlaatst uit 2003 is ook zéér de moeite waard.

avatar van bikkel2
Ad Brouwers schreef:

Ik ken 'm Ad . Heb ik een jaar of 2 terug voor 10 Euro gekocht .
Goede registratie , en met Matthew Fischer nog in de band .
Deze is niet veel later een rechtszaak begonnen tegen Brooker en Keith Reid . Hij claimde ook composorisch bij te hebben gedragen aan A Whiter Shade Of Pale .

avatar van sq
sq
rayman schreef:

Site van iemand die dat ook vindt:

AWSoP-Versions, A Whiter Shade of Pale - Versions - Martin's Collection

Goeiemorgen zeg, da's niet niet misselijk, zo'n collectie van één nummer. Dan ben je een echte die-hard, fan or whatever!!!

avatar van vin13
Ad Brouwers schreef:

Ik ben het daar zeker mee eens en die is vaak voor een prikkie te koop, zelf 5 euro voor betaald bij Mediamarkt.

avatar van glenn53
Ik heb de nieuwe remastere versie en daar staat whiter shade of pale als bonustrack en conquistador als 1e nr. Is dat origineel van vinyl of een afwijking?

avatar van Droombolus
Conquistador als 1e track is de orginele tracklisting. De listing hier op MuMe is van de US versie ..........

avatar van glenn53
Thanks

De eerste 4 albums van Procol Harum zijn dit jaar opnieuw uitgegeven in prachige kartonnen gatefoldhoesjes met uitgebreide linernotes en een schat aan bonustracks. Hopelijk volgt de rest van hun albums ook op korte termijn.

Buffalotid
rayman schreef:

Qua tijdloos karakter zeker en vast.

avatar van B.Robertson
Behalve A whiter shade of pale zijn ook A christmas camel, Conquistador, Kaleidoscope en Repent Walpurgis grote uitblinkers.

avatar van Guinness1980
Florsi Florsa schreef:
Whiter Shade of Pale

Het enige nummer dat ik ken van deze band, maar wat een geweldig goed nummer!

AddictedToElvis
Nadat ik betoverd ben door A Whiter Shade of Pale maar snel achter de cd gegaan, maar ik heb een hele andere tracklist als hier;

1. Conquistador
7. Kaleidoscope
8. Salad Days
9. Good Captain Clack
10. Repent Walpurgis

+11 bonustracks waaronder A Whiter Shade of Pale. Kan iemand hier duidelijkheid over verschaffen?

avatar van Droombolus
I'll repeat that ..........

Droombolus schreef:

Excuses, bedankt.

AddictedToElvis
Prachtig debuutalbum van een bijzondere Britse rock/popband. Ze hebben een eigen sound - vooral gecreëerd door het lekkere elektrische orgel, hoewel het ook wel goed in het tijdsbeeld te plaatsen valt (het jaar van Sgt Pepper, The Doors, etc.) Met uitzondering van de draak Mabel staan er goede composities op en het ligt gemakkelijk op het oor. Wat (inderdaad) erg jammer is is dat het (in 1967 notabene!) in mono is opgenomen, waardoor het geluid enigzins dof en verouderd overkomt. Van het pak goede songs zijn de uitschieters voor mij Repent Walpurgis en de 2 singles Conquistador en het bijna heilige A Whiter Shade of Pale. Het mooiste nummer dat ik in tijden heb gehoord, eentje om te blijven herhalen en herhalen en herhalen... Enkel jammer is dat het einde een beetje een abrupte fade out is, daar hadden ze wel iets meer aandacht aan mogen besteden. Wat natuurlijk ook redelijk fataal is voor dit debuutalbum is dat het niet op het originele album stond. Met dat nummer had het makkelijk vier sterren gepakt, maar moet het nu doen met een halfje minder. Blijft een fraai album.

avatar van BenZet
Heel mooi album, en de remaster uitvoering is echt mooi gedaan. Net een lp. Had indd liever stereo gehad dan mono, maar goed. Mooie muziek en mooi uitgevoerd

avatar van vigil
Hier nog niet genoemd en ook slechts maar 1 stem bij het gele sterren gebeuren (van mij uiteraard) maar ik wil toch wel even hier schrijven dat Salad Days (Are Here Again) ietwat briljant is!

avatar van rock-rick
Wat een sfeervolle plaat zeg. Het begint goed met Conquistador om in de volgende twee songs die kwaliteit vast te houden. Vervolgens is de sfeer even weg bij Mabel en Cerdes (Outside the Gates Of), om vervolgens tot het eind de mooie sfeer die er in het begin hing voort te zetten. Repent Walpurgis is een geweldig eind.
Bij de bonus tracks zitten onder anderen A Whiter Shade of Pale en Homburg, die beide geweldig zijn. De rest van de bonus tracks zijn ook best leuk.

4 vanwege Mabel en Cerdes (Outside the Gates Of), want die vallen er wel buiten. Good Captain Clack valt ook een beetje tegen.

avatar van BenZet
Vind jij Cerdes (outside the Gates Of) niet goed rock-rick?? Dat vind ik juist een van de betere, mooi man hoe die Hammond "pompt"