Black Sabbath - Paranoid (1970)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. War Pigs (7:55)
  2. Paranoid (2:47)
  3. Planet Caravan (4:29)
  4. Iron Man (5:54)
  5. Electric Funeral (4:49)
  6. Hand of Doom (7:07)
  7. Rat Salad (2:29)
  8. Fairies Wear Boots (6:13)
  9. War Pigs [Instrumental] * (8:00)
  10. Paranoid (Alternative Lyrics) * (2:50)
  11. Planet Caravan (Alternative Lyrics) * (4:34)
  12. Iron Man [Instrumental] * (5:56)
  13. Electric Funeral [Instrumental] * (4:52)
  14. Hand of Doom [Instrumental] * (7:07)
  15. Rat Salad [Alernative Mix] * (2:30)
  16. Fairies Wear Boots [Instrumental] * (6:14)
  17. War Pigs / Luke's Wall [1974 Quad Stereo Mix] *
  38. Behind the Wall of Sleep [Live in Brussels, 1970] *
  39. War Pigs [Live in Brussels, 1970] *
  40. Fairies Wear Boots [Live in Brussels, 1970] *
Dionysos schreef:
Welke cultuurbarbaar waagde het dit Meesterwerk 1,5* te geven?!

Dezelfde cultuurbarbaar die "The Joshua Tree", "Who's Next", "Quadrophenia", "Deep Purple in Rock", "Animals", "A Night at the Opera" en vele ander meesterwerken 1,5 gaf...

avatar van Backdrifter
HiLL schreef:
Black Sabbath heeft samen met Led Zeppelin en Deep Purple veel invloed gehad op hedendaagse en eerdere hardrockbands.

Deze keer volledig met je eens Hill!
Dit zijn de groepen die iets voor de geschiedenis van de Rock wereld hebben gedaan. Ze maakten ene nieuwe wereld gangbaar! En btw Paranoid is een tegekke plaat! Absoluut een klassieker!

avatar van Eddie
Vooral kant 1 (ik heb hem op lp) is geweldig, dat had ik geloof ik al eerder gezegt. Het begint al met het heel mooie en ook enigszins drijgende War Pigs, geweldie de breaks en de simpele opbouw van de nummers. Gevolgd door Planet Caravan een van de beste songs van de plaat. Uiteraard hoef ik over Paranoid niets te zeggen.
Iron Man is helemaal geweldig, Ik speel zelf basgitaar en het is prachtig omdat nummer te spelen, je kunt er zoveel aan veraneren zonder de essentie van het nummer te verliezen. of de herkenbaar heid kwijt te zijn.

avatar van avdj
Is dit nou echt metal of is het hard rock à la Zep/Deep Purple?

avatar van HiLL
Hard rock. Led Zeppelin is overigens stukken beter.

HiLL schreef:
Hard rock. Led Zeppelin is overigens stukken beter.

Na de Stones m'n tweede band waarvan ik 90% zeker weet dat geen enkele nieuwe aankoop van mij beter zal zijn. Is ook niet erg hoor...bands die half zo goed zijn kan ik al harstikke goed vinden. Maar als het dus geen metal is zal ik 'm eens kunnen proberen. Voor 7,99 bij bol.com namelijk.

avatar van HiLL
Nee is geen metal, misschien destijds. Maar nee om dit nu metal mee te geven gaat mij te ver. Ik heb het gecorrigeerd.
Rat Salad is lekker. Lekkere drums.

avatar van avdj
Als ik aan metal denk hoor ik ik gelijk "Kill 'm All" van Metallica in m'n hoofd. Wat een vreselijke kutherrie vindt ik dat.

avdj schreef:

Is nog lief. Nee dit is wel iets voor jou!

Enjoy!

avatar van avdj

Dat iemand zulks lelijks kan maken.....
Als ik luister naar bijvoorbeeld Deep Purple dan zit er een degelijke opbouw in de nummers maar dit is vanaf seconde 1 gierende gitaren, duistere melodieën en gillende zang die niet te verstaan is.

avdj schreef:

Ieder zijn smaak zullen we maar zeggen.

avatar van HiLL
Ik vind het ook erg bijzonder als je hiervan houdt/mooi vindt. Maar inderdaad ieder zijn smaak Eddie.

avatar van avdj
Het is gewoon een bepaalde groep die ernaar luisterd. Zelf ben ik er van overtuigd dat ik dit (Cradle of Filth) tien jaar later nog steeds links laat liggen maar daar zit ik niet mee.

avdj schreef:
Het is gewoon een bepaalde groep die ernaar luisterd...

Gelukkig niet echt generaliserend avdj

avatar van avdj
Haha, ik zie opeens dat CoF bij jou op 1 staat.... Het is echt geen persoonlijke aanval hoor, en iemand met 730 stemmen en iemand die over het algemeen berichten post van 20+ woorden tijdens discussies is voor mij gewoon een muziekliefhebber. Het is alleen zo dat eigenlijk niks van metal mij aanspreekt. De composities vindt ik te eentonig, de zang te hoog en de drums/gitaren te hard. Maar het mooie van muziek is dat niemand ter wereld dezelfde smaak heb en dat maakt het juist zo interresant.

avatar van HiLL
Maar goed avdj ook binnen de Metal is weer zoveel verschil. Daar kan ome Eddie wel meer over vertellen denk ik.

(Mijn genre is het ook niet hoor)

avatar van avdj
Inderdaad, dat heb ik iets onderschat.
Zo vindt twin dit album verschrikkelijk ondanks dat hij enkele metal albums in z'n top 10 heeft staan:

avatar van avdj

Dat is me nogal een lijst.
Black metal en speed metal hebben dus al verloren bij mij, maar om nou al die genres uit te proberen? Nou, nee.

HiLL schreef:

(Mijn genre is het ook niet hoor)

Dat zou ik wel kunnen maar ik denk dat het goed is al we weer gewoon on-topic gaan.

avatar van avdj
Inderdaad. Twee nummers ken ik hiervan en die leveren tesamen een goede 4* op. De rest komt later wel.

avatar van HiLL
Laat me raden één daarvan is Paranoid? Ik vind het echt een irritant nummer.

DutchViking
Ik vind dit echt een mijlpaal in de heavy metal historie. Black Sabbath is m.i. de meest invloedrijke heavy band van haar generatie geweest. Led Zeppelin en Deep Purple (en bands als Cream, Steppenwolf) waren dat ook wel, maar dat was meer rock dan metal. Black Sabbath introduceerde in feite heavy metal. Songs als War Pigs en het titelnummer staan nog steeds als een huis en ik zet ze nog graag met plezier op

avatar van Eddie
Het zit meer in het vage schemer gebied waar zowel de metal head als de rock liefhebber goed mee uit de voeten kan.

DutchViking
Als dit al metal is dan is Led Zeppelin Dark Heavy Extreme metal. Kom zeg.

Niets ten nadele van Led Zeppelin, maar Black Sabbath wordt over het algemeen gezien als dé grondlegger van metal. De teksten, die vaak over dood en horror gaan, de dreigende gitaarakkoorden en -riffs etc. zijn daar een reden van.

Dionysos
Als dit al metal is dan is Led Zeppelin Dark Heavy Extreme metal. Kom zeg.

Muzikaal-techisch gesproken kun je niet spreken van Black Sabbath als pure Metal nee, daarvoor is het nog te zwaar geënt op de Blues- en Hardrocktradities van de decennia ervoor. Er zitten al wel echter muzikale experimenten in verwerkt waar latere 'échte' Metalbands op voort konden borduren.

Cultureel gezien zijn ze wel degelijk een volwaardige Metalband, aangezien het evident is dat ze het genre ideologisch en uiterlijk (mede) hebben gedefinieerd en vormgegeven.

Het blijft echter lastig om een verschijnsel te vatten in termen die in die tijd zelf nog niet als zodanig bestonden. Het is slechts met de 'benefit of hindsight' dat Sabbath een Metalband is geworden.

Ok overtuigd!

Absoluut! Maar Pink Floyd en hardrock