Alexis Korner's Blues Incorporated - R&B from the Marquee (1962)

Blues / Rock

8. Finkle's Cafe
  9. (I'm Your) Hoochie Coochie Man
  10. Downtown
  11. How Long Blues
  12. I Thought I Heard That Train Whistle Blow
avatar van BoyOnHeavenHill
Mooie inleiding van mijn enige voorganger. Wat daar nog aan toe te voegen? De All Music Guide beschrijft Alexis Korner en Cyril Davies als "maybe the first two Britons to play blues", en Discogs noemt deze band "undoubtedly the master UK root that helped form the family tree of today's British blues and rock music direction." Dit in één enkele dag (8 juni 1962) opgenomen album geldt als de eerste Britse bluesplaat; waar John Mayall (die andere voorouderlijke gigant van de Engelse blues, bluesrock en R&B) een paar jaar later met een elektrische gitaarsound zou komen, hanteert Korner hier zelf nog vooral een akoestische of semi-akoestische gitaar tegenover een ritmesectie met contrabas en jazzy drums, en legt hij het zwaartepunt vooral bij de solo's van de mondharmonica van Cyril Davies en de tenorsax van Dick Heckstall-Smith. De uitstekende muzikanten (inclusief Long John Baldry als zanger op drie nummers), het hoorbare enthousiasme en de aardige mix van covers (waaronder drie composities van Willie Dixon, één van Big Bill Broonzy en één van Preston Foster) en originals van Korner en Davies houden de plaat gedurende bijna de hele lengte spannend, en mede dankzij het heldere en aangename geluid kun je aan deze plaat lang niet altijd z'n leeftijd afhoren. Nog altijd leuk en fris.