Klaus Nomi - Encore! (1983)

West-Duitsland
Pop / Avant-Garde
Label: RCA

1. Fanfare (0:40)
  2. Cold Song (4:03)
  3. Total Eclipse (4:15)
  4. Can't Help Falling in Love (3:55)
  5. Simple Man (4:17)
  6. Wasting My Time (4:14)
  7. Wayward Sisters (1:43)
  8. Ding Dong (3:03)
  9. You Don't Own Me (3:39)
  10. Der Nussbaum (3:03)
  11. Lightning Strikes (2:59)
  12. The Twist (3:10)
  13. Samson and Delilah (Aria) (3:46)
Van Klaus Nomi had ik al wel eens gehoord: in mijn ogen een vreemde artiest die in 1983 overleed aan een toen nog onbekende ziekte (aids). Hij was één van de eerste bekende personen die er aan stierf.
Verder wist ik dat zijn muziek een mengeling was van opera, vaudeville, pop. En dan zijn stem: die tot zeer grote hoogten kon stijgen, letterlijk (alsof je een vrouw hoort zingen).
Zijn uitdossing in combinatie met de muzikale mengelmoes en stemgeluid weerhield me er lange tijd van me eens wat meer in deze meneer te verdiepen en dan met name zijn kleine discografie.
Het leek me verstandig te starten met deze verzamelaar van werk te vinden op de 2 reguliere albums en de Elvis Presley-cover Can't Help Falling in Love (met Midnight Blue intro van Beethoven; sommigen kennen het nummer Midnight Blue van Louise Tucker misschien nog wel....), Fanfare en De Nussbaum van Robert Schumann. Dit album verscheen kort na zijn dood.
En na beluistering kan ik concluderen dat ik hier best eerder aan had kunnen beginnen. De stem vormt geen probleem, de nummers ook niet, alleen het geswitch van pop naar klassiek (zoals ik dit toch ervaar) werkt soms wat storend. Ook vind ik het hier en daar huppelkutterig overkomen. Maar verder is dit best wel geschikt voor mijn oren. Theatraal en ietwat over the top: iets waar ik nooit zo vies van ben.

aERodynamIC schreef:
huppelkutterig

Ik begrijp geloof ik precies wat je bedoelt

Vertel....

Ik kan het zelf gewoon niet anders omschrijven: het is niet eens zo denigrerend bedoeld eigenlijk (maar jeetje luister eens naar het nummer Ding Dong Dat is toch gewoon camp!!!).

avatar van musicfriek
Huppelkutterig hoeft per definitie niet denigrerend te zijn hoor. Rufus heeft bv. ook een aantal huppelkutnummers, die kan ook die kant op gaan of een goed nummer van Scissor Sisters (ja, die bestaat). Heb wel het gevoel wat ik ongeveer kan verwachten als ik je verhaal zo lees.

Rufus vind ik zeker niet huppelkutterig, dit wel.

In You don't Own Me horen we potverdikke André Hazes terug: Zeg Maar Niets Meer............ heeft Hazes dit gecovered???

edit: ik lees net dat ook Nomi het gecovered heeft van Lesley Gore

avatar van musicfriek
Dat klinkt alsof het nog erger is dan het nummer uit First Wives Club (You Don't Own Me) en die vind ik al erg. Ik zal de clipjes eens gaan bekijken van deze meneer Nomi

Ik kreeg net naar mijn hoofd geslingerd of die afschuwelijke kindermuziek afgezet kon worden.......... laat ik het maar doen en mijn bed opzoeken. Maar kindermuziek? Nee. Intrigerend, intrigerend. Mijn voorkeur gaat uit naar de klassiek getinte nummers.
Ik vind het in elk geval erg grappig!

avatar van musicfriek
Tsja, wat moet ik hierover zeggen? Heb de 4 clips bekeken en het begon veelbelovend met Simple Man. Zijn stem heb ik in eerste instantie niet zoveel moeite mee, die intrigeert mij ook juist wel.
You Don't Own Me (is prompt hetzelfde nr dus uit FWC ) gaat ook nog wel door de beugel, deze versie is goed aan te horen. Lightning Strikes is qua stemgeluid ook lekker, maar begin me dan al lichtelijk te irriteren. The Twist vind ik weer een verschrikkelijk nummer waarbij de irritatiegrens vrij snel overschreden wordt hier.

Al met al, zijn muziek, vooral pop met hier en daar een snufje begin jaren 80 electro erin vind ik redelijk te doen alhoewel het soms wat gedateerd klinkt. Mijn interesse is een beetje aangewakkerd nu. De persoon Klaus Nomi vind ik weer interessanter, vrij excentriek (zeker voor die tijd denk ik) en een prachtige stem. Dank je wel voor het onder de aandacht brengen van deze artiest

Empyrium

Empyrium schreef:
You Don't Own Me is toch een lied van Hazes?

Aero schrijft hieronder van wel, ik zou het echter niet weten, ben niet zo bekend met de liederen van Hazes (en dat houd ik graag zo)

Empyrium schreef:
You Don't Own Me is toch een lied van Hazes?

Als je nu eens goed leest wat ik hier over schrijf