Alamo Race Track - Black Cat John Brown (2006)

Label: Excelsior

1. Black Cat John Brown (3:39)
  2. Don't Beat This Dog (2:44)
  3. Stanley Vs. Hannah (3:43)
  4. Kiss Me Bar (2:37)
  5. The Northern Territory (4:10)
  6. My Heart (4:18)
  7. The Killing (4:48)
  8. On the Beach (2:50)
  9. Lee J Cobb Is Screaming a Lot (4:31)
  10. Breaker Breaker 1 2 (3:02)
  11. The Open Sea (3:12)
  12. Chocolate Years (3:11)
avatar van jorro
Introductie van Alamo Race Track

Alamo Race Track is een Nederlandse band uit Amsterdam die in 2001 werd opgericht. De band speelt een mix van indie rock, folk en experimentele pop. Ze staan bekend om hun melodieuze nummers, opvallende gitaarriffs en verrassende ritmewisselingen. Wat Alamo Race Track uniek maakt, is hun vermogen om verschillende muziekstijlen te combineren tot een eigen, herkenbaar geluid. Dankzij hun energieke live-optredens en originele stijl heeft de band ook buiten Nederland een trouwe fanbase opgebouwd.

Introductie van Black Cat John Brown

Black Cat John Brown, het tweede album van Alamo Race Track, werd in 2006 uitgebracht en betekende hun internationale doorbraak. Vooral de akoestische versie van het titelnummer werd bekend dankzij een virale YouTube-video. Het album is een spannende mix van speelse melodieën, gelaagde gitaarpartijen en surrealistische teksten. De nummers variëren in stijl en sfeer, maar blijven trouw aan de kenmerkende sound van de band. Dit maakt het album veelzijdig en meeslepend voor een breed publiek.

Track voor track

Black Cat John Brown
Het titelnummer vertelt het verhaal van een kat genaamd John Brown, die de wereld observeert. Met zijn kalme en introspectieve sfeer roept het nummer een gevoel van rust op, ondanks de melancholie in de ondertoon. (6,5)

Don’t Beat This Dog
Dit speelse nummer gaat over het verlangen naar persoonlijke bevrijding uit een benauwende situatie. Het optimistische ritme staat in contrast met het serieuze thema, wat het nummer een unieke charme geeft. (6)

Stanley Vs. Hannah
Een verhaal over een gespannen en controlerende relatie, waarin wantrouwen en onzekerheid centraal staan. De donkere tekst wordt ondersteund door een intense, onheilspellende sfeer. (7,5)

Kiss Me Bar
Dit nummer beschrijft het einde van een relatie en de bijbehorende gevoelens van verlies en verwarring. De chaotische sfeer van de muziek benadrukt de emotionele worsteling. (7)

The Northern Territory
Met een opgewekte melodie en een tekst over een reis naar het onbekende, roept dit nummer een gevoel van avontuur op. De onzekere reis staat symbool voor het leven zelf. (6,5)

My Heart
Hier reflecteert de verteller op emotionele afstand en verborgen gevoelens. Het verlangen naar helderheid wordt benadrukt door strakke ritmes en een melancholische melodie. (7)

The Killing
Een chaotisch nummer dat worstelingen en kwetsbaarheid beschrijft. Het gewonde hert in de tekst staat symbool voor persoonlijke obstakels en veranderingen. (7)

On the Beach
De zee staat centraal als symbool voor rust en innerlijke onrust. Het nummer is meditatief en roept een sfeer van reflectie op. (6,5)

Lee J. Cobb Is Screaming a Lot
Dit nummer draait om intense verwarring en innerlijke strijd. De hectische muziek en teksten versterken het gevoel van onrust. (7)

Breaker Breaker 1-2
Hier staat het thema van eenzaamheid en communicatieproblemen centraal. De spreker probeert contact te maken, maar voelt zich genegeerd. De muziek weerspiegelt deze isolatie. (7)

The Open Sea
Een nummer over isolatie en eenzaamheid, met de zee als metafoor voor de afstand die de verteller voelt. De spanning in de muziek benadrukt de emotionele worsteling. (7)

Chocolate Years
Het laatste nummer is een nostalgische terugblik op eenvoudiger tijden. De melancholische sfeer wordt versterkt door de warme melodieën en reflectieve teksten. (7,5)

Conclusie en aanbeveling

Black Cat John Brown is een veelzijdig album dat speelt met verschillende emoties en stijlen. De speelse en poëtische teksten maken elk nummer uniek. Alamo Race Track weet complexe thema’s zoals verlies, avontuur en emotionele worstelingen op een creatieve manier over te brengen. Hoewel sommige nummers een beetje vlak blijven, biedt het album als geheel een avontuurlijke luisterervaring. Het is een aanrader voor liefhebbers van indie rock die houden van verrassende muzikale wendingen en diepgaande teksten.

Waardering: 6,9/10