Childish Gambino - Awaken, My Love! (2016)

Funk / R&B
Label: Glassnote

1. Me and Your Mama (6:19)
  2. Have Some Love (3:44)
  3. Boogieman (3:36)
  4. Zombies (4:41)
  5. Riot (2:05)
  6. Redbone (5:26)
  7. California (2:45)
  8. Terrified (4:15)
  9. Baby Boy (6:22)
  10. The Night Me and Your Mama Met (3:34)
  11. Stand Tall (6:10)
avatar van Holla
Zeer benieuwd

avatar van Holla
Redbone is echt zo effing heerlijk!

avatar van Appels123
Ik vind Redbone echt een waardeloos nummer. Me and your Mama is beter, maar ook daarvan ben ik niet volledig overtuigd.

avatar van Perpetual
Fantastische singles. Kan niet wachten op deze release. Ben altijd een grotere fan geweest van Donald Glover als acteur, maar dit is echt veelbelovend.

avatar van Appels123
Zeer wisselvallig album. Begin Me And Your Mama wel een fijn nummer te vinden. Het niveau van de andere nummers schommelt.

avatar van vinylbeleving
Na twee hiphop platen met deze zompige groovende funk komen, je moet het maar durven. Geweldige hommage aan Funkadelic en Sly. We hebben het allemaal wel eens eerder gehoord maar dat geeft niet. Leuke verassing aan het einde van het jaar!

avatar van sj0n88
Deze komt binnen. Redbone en Me and your mama waren al ijzersterke singles en rest komt bij eerste luisterbeurt ook heerlijk binnen.

Als je puur zat je wachten op een hiphop album, dan kan dit wel s flink tegenvallen.

avatar van Silky & Smooth
Ik zat niet puur te wachten op een hip-hop album, maar ik heb geen idee wat ik hiermee moet...

Silky & Smooth schreef:

Dit is gewoon muziek zoals uit de jaren 70. Funkadelic, Sly en Jimi Hendrix, en dan een vleugje van nu. Zelfs de album cover is een verwijzing naar Maggot Brain. Als deze muzikanten je geen luisterplezier kunnen opleveren, dan is dit misschien niet aan je besteed. Ik vind deze zet gedurft en geslaagd. Ik zeg prachtplaat!

vinylbeleving schreef:

Dat juist wel, maar ik vind dit vind dit absoluut niet vergelijkbaar. Het lijkt meer alsof Donald Glover achter zijn PC zit mee te zingen met die artiesten, exact zoals ik dat ook zou doen. Ik vind het allemaal zo onnatuurlijk en zeker niet funky overkomen. Baby Boy en Redbone zijn wel cool op zich, maar de rest wist mij de eerste luisterbeurt niet te overtuigen.

avatar van Jessensei
Moet ik niet gewoon naar Parliament luisteren als ik een Parliament-album wil horen? Ik weet ook niet echt wat ik ermee aan moet vangen... Briljant of hersenloze copy-paste?

avatar van Jessensei
Questlove die D'Angelo om 4 A.M. wakker belt om hem te doen luisteren naar dit album? Een beetje overdreven?

Silky & Smooth schreef:

Precies dit. Het komt allemaal heel gemaakt en generic over. Ik vind het totaal niet funky. On top of that, de songteksten zijn hier ook wel echt van een heel laag niveau.

Jessensei schreef:

Haha ja dat is Questlove hè, als ie ergens enthousiast over is, verberg je dan maar
Ik denk trouwens niet dat D'Angelo concurrentie voelt ofzo, die man staat op eenzame hoogte en verkpakt z'n inspiratie en klassiekers minder opzichtig.

avatar van aminam19
toch wel redelijk weg geblazen door dit album! Het duurt nog een paar luisterbeurten voor mijn definitieve oordeel maar voor alsnog is het echt ontzettend sterk!

avatar van aminam19
ben ik trouwens de enige die bij redbone heel erg aan prince moet denken? heerlijk nummer!

aminam19 schreef:

Nee hoor, ik hoorde Redbone voor het eerst op de radio en toen dacht ik zelfs dat ze een of andere take van Prince postuum uitgebracht hadden. Fijn nummer overigens.

Appels123 schreef:

Ik luister hem nu nogmaals, maar dan rustig en wat geconcentreerder met een koptelefoon op. Veranderd voor mij toch het één en ander. De eerste nummers klinken behoorlijk goed in ieder geval!

avatar van v1ce
1,0
Hoofdpijn is wat ik er aan heb overgehouden.
Het klinkt allemaal te geforceerd alsof Donald zin had om Prince te imiteren onder de douche.

Ik heb het werk na Camp helaas niet meer kunnen waarderen...

avatar van RebelINS
Hier ben ik erg enthousiast over. Ik heb het album een paar keer in zijn geheel beluisterd en de funk druipt ervan af! Dit plaatje blijft nog wel even in de Spotify lijst staan

avatar van Raul
Ik vind het ook een lekker album!
Twee keer geluisterd en heel andes dan ik had verwacht maar kan me zeker bekoren

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Childish Gambino - "Awaken, My Love!" - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Op de platen van Childish Gambino wordt tot dusver het etiket rap geplakt en hoewel ik regelmatig mijn best doe met in brede kring geprezen rap platen, kan ik met dit genre nog steeds niet uit de voeten.

Ik had "Awaken, My Love!" dus bijna terzijde geschoven, maar door alle heftige reacties die deze plaat oproept ben ik er toch naar gaan luisteren.

De nieuwe plaat van het alter ego van Donald Glover wordt momenteel zowel verguisd als bejubeld, waarbij de uitersten fanatiek worden opgezocht. De een krijgt er hoofdpijn van en vindt het echt helemaal niks, de ander vindt het van de eerste tot de laatste noot fantastisch en komt superlatieven tekort. Ik schaar mezelf inmiddels onder de laatste groep.

Op "Awaken, My Love!" heeft Childish Gambino de rap, in ieder geval tijdelijk, vaarwel gezegd en eert hij de funk. Het is de funk van Prince, het is de funk van Rick James, het is de funk van Sly & The Family Stone, maar het is vooral de psychedelische en zompige funk van bands als Funkadelic en Parliament; geesteskinderen van George Clinton, die in de vroege jaren 70 vanuit Detroit een ander gezicht gaf aan de funk.

Het levert een eclectische plaat op, die zeker in eerste instantie wat overweldigend overkomt. Zeker bij beluistering met de koptelefoon openbaart zich echter een fantastische luistertrip, die niet alleen rijkelijk citeert uit de funk, maar ook aansluit bij 70s soul (denk aan de meesterwerken van Marvin Gaye) en bovendien de invloeden uit het heden en met name uit de neo-soul niet vergeet (met af een toe een stiekem uitstapje richting de hiphop).

Het is een luistertrip die alle kanten op kan schieten. In een aantal tracks scheuren de gitaren en lijkt het er even op of Jimi Hendrix is opgestaan, in een aantal andere tracks zweeft de muziek juist alle kanten op en is er volop ruimte voor experiment, maar Childish Gambino is op "Awaken, My Love!" ook niet vies van aalgladde soul zoals die in de 80s werd gemaakt (Sexual Healing in het kwadraat).

Op het grootste deel van de plaat blijft Donald Glover echter aan de goede kant van de streep en is het genieten van een prachtig eerbetoon aan funkheld George Clinton, waarbij al die andere funkhelden meteen worden meegenomen en Prince waarschijnlijk zeer tevreden toekijkt, al zal hij er van balen dat hij deze plaat niet meer heeft kunnen maken.

"Awaken, My Love!" is door het van de hak op de tak springende karakter zeker niet geschikt voor iedereen, maar een ieder die zin heeft in een dampende porties 70s funk vol avontuur en passie, hoorde het dit jaar niet vaak beter dan op deze fascinerende plaat van Childish Gambino. Erwin Zijleman

avatar van Silky & Smooth
Ik ben toch om! Questlove belde mij namelijk vannacht en zei dat dit 'het beste album ooit' was.

Silky & Smooth schreef:

Haha oke. Als Quest het zegt dan is het zo.

avatar van Ducoz
Echt totaal mijn soort muziek niet.. maar ik werd gegrepen..
Is er al bekend of dit op vinyl uit gaat komen?

Ducoz schreef:
Echt totaal mijn soort muziek niet.. maar ik werd gegrepen..
Is er al bekend of dit op vinyl uit gaat komen?

Ja deze komt uit op vinyl. Ergens in 2017

dion_odinot
Heb ook even onderzocht welke artiesten er allemaal hebben meegewerkt aan dit project. Maar ik kom maar weinig bekende namen tegen. Gary Clark Jr. speelt gitaar op The Night Me and Your Mama Met. en
niemand minder dan George Clinton, Eddie Hazel en Fuzzy Haskins hebben meegeschreven aan Riot.

Maar voor de rest zijn het allemaal onbekende sessiemuzikanten. Toch wel knap bij elkaar gezocht door Donald Glover. Want het niveau is wel zeer hoog.

avatar van Kos
Kos
Ik wil het heel graag goed vinden en ik hou erg van de Prince/Sly Stone vibe die er in rond hangt..
Maar..

Geef deze man asjeblieft eens een fatsoenlijke producer.. Het klinkt veel teveel alsof hij gewoon wat improviseert en in een paar avondjes een album in elkaar heeft geflanst.
Best lekker maar zo rommelig!

avatar van jokerman
oef, dit is toch wel errug lekker!!!!