Frank Boeijen - As (2006)

Label: V2

1. Aan de Bezitters van een Ziel (5:18)
  2. De Nachten (3:17)

met Daniël Lohues

3. Zorgen (4:30)
  4. Hier Te Gast (4:36)
  5. Steppewolf (4:15)

met Stef Bos

6. Het Lied van de Doofheid (4:24)
  7. Laagland (2:56)
  8. En We Lopen (2:49)

met Henk Hofstede

9. Nu & Dan (3:18)
  10. Vederlicht (3:46)
  11. Windstil (5:41)
  12. Achterlaten (3:20)
  13. En Chet Baker Zingt (3:21)
  14. Rond & Rond (4:29)
  15. Draag Ik Je bij Me (5:01)
  16. Bernadette (4:20)

met Stef Bos

17. Bij Gebrek aan Beter (4:54)
  18. Oude Vrienden (3:45)
  19. Donkerblauw (4:45)
  20. Hierbij de Uitnodiging (2:41)
beaster1256
practig album van frank zoals we gewoon zijn van hem , lijkt me iets minder persoonlijk dan zijn vorige , maar de man zorgt altijd voor kwaliteit en is heer en meester in holland ( en een dikke boe voor de borsato's , bauer's en andere kwelers )

avatar van Kos
Kos
Mwa, vind die single toch wel erg slecht, vooral tekstueel.

Erg mooie emotionele cd. Draai hem nu al weken en elke keer verlang ik naar donkere kroegen en deze muziek.

Frank Boeijen heeft in de loop der jaren een geheel eigen stijl weten te ontwikkelen. Hoorde ik op zijn eerste solo-albums nog wat minpuntjes daar is dit album een stuk constanter en vooral heel erg Frank Boeijen en dat is een compliment voor de man.
Het is een emotioneel ietwat donker album geworden. Veel ballads waar Boeijen niet echt optimistisch overkomt: vaak is dat een goede basis voor mooie muziek en hier lukt dat ook.
Opmerkelijk is dat hij voor een aantal nummers een aantal ex-Frank Boeijen Groep leden liet opdraven.
Erg mooi zijn ook de nummers waarop Stef Bos, Daniël Lohues en Henk Hofstede een bijdrage aan leveren.
Van intiem gespeelde liedjes tot nummers waarop een volledig orkest te horen is: het zit allemaal even goed in elkaar. Frank Boeijen is geen nederpop, geen schlager of weet ik het wat. Frank Boeijen is inmiddels een genre op zich geworden: chapeau!

avatar van Aion
Mooi samengevat, Aerodynamic, heb er weinig aan toe te voegen.
Als 'fan' vanaf de beginjaren is het mooi om te zien hoe Frank Boeijen zich op zijn eigen manier heeft ontwikkeld, zowel tekstueel als muzikaal. Met zijn teksten kan ik nog wel eens moeite hebben ; alsof het dan wat wringt of te gezocht is. Maar zeker op deze cd vloeien de teksten en de muziek over het algemeen heel goed samen en valt op dat Boeijen inmiddels toch een eigen taalgebruik heeft en daarmee inderdaad een genre op zichzelf lijkt te zijn geworden !
Oja, de bijgevoegde DVD vind ik ook de moeite waard; bv.het nummer Steppenwolf komt daar erg mooi uit de verf !

Elvis Presley
Goed album met lekker veel nummers. Persoonlijke favoriet: "Zorgen".

avatar van bertus99
Niet zijn beste, wel redelijk album. Heb het veel gedraaid, op zoek naar het gevoel dat zijn vorige albums mij gaven, vooral De schaduw van de liefde en heden. Maar het is allemaal wat soft, erg rustig en de teksten zijn niet al te sterk. Nu is sowieso dat niet frank's sterkste kant, hij kijkt niet zo op een cliché meer of minder. Frank is vooral zijn stem en jet arrangement. Daar is hij sterk in. Hopelijk brengt zijn volgende album wat meer swing en het mogen ook wat minder nummers zijn. Minder is misschien beter.
De mooiste van dit album: Aan de bezitters van een ziel en Nu en dan

Elvis Presley
Mhm, ik vind dit album wel degelijk tot zijn 5 beste solo-albums horen. Er staan echt prachtige arrangementen op, zoals bijv dat van "Lied van de Doofheid" of "Hierbij de Uitnodiging". En wat te denken van het in al zijn kaalheid zo vullende "Draag je bij me" of het lieve en oprechte "Bij Gebrek Aan Beter"?

avatar van bertus99
Het is zeker geen slecht album. Ik ben naar zijn recente theatertournee geweest waar hij er veel van speelde, met twee begeleiders, vrijwel geheel acoustisch. Allemaal heel rustig, een beetje ingehouden haast. Op het laatst kwamen wat oudere nummers en het leek of Frank zich daar ineens weer kon laten gaan. Toen ontstond ook pas wisselwerking met de zaal.

Elvis Presley
Leuk! Ik ben afgelopen tour ook twee keer geweest, een keer in Rotterdam, waar hij echt losging en we 6 nummers als toegift kregen en in een keer in Spijkenisse (waar we twee nummers kregen als toegift kregen, maar wel de enige Kronenburg Park van de tour naar mijn weten :-P)
Maar mijns inziens komt Frank altijd pas echt los na de helft van het concert, wat ook wel logisch is, aangezien hij eerst contact moet maken met het publiek, de reacties/het enthousiasme moet peilen. Bovendien denk ik dat zijn nieuwe nummers nog een beetje moesten (/moeten) groeien. Wel is het waar dat AS een vrij rusig album is. De volgende mag best weer een beetje meer rocken, daar ben ik het mee eens. Hoewel de live-versie van "Zorgen" (met de lange bas-solo/jam achtige intro) dat zeker deed!

avatar van bertus99
Leuk om te lezen dat hij zo varieert in zijn optredens.Ik ben op het eerste concert van de tour geweest, in Nijmegen. Daar deed hij natuurlijk ook Kronenburg Park, anders had het publiek hem niet laten gaan natuurlijk. Maar het zal zekr zo zijn dat de set toen nog moest groeien.
Een jaar of 5 geleden zag ik hem met zijn voltallige band electrisch spelen in Tivoli, Utrecht. Het rockte geweldig en hij had fantastisch contact met de zaal. Daarmee zat ik het recente concert toch eigenlijk te vergelijken. Maar een schouwburgoptreden is natuurlijk altijd anders dan in een club. Maar toch: ik miste nummers als "Tot bloedens toe" en "geen gevaar", die voor wat meer PIT zorgen

beaster1256
album dat zeker groeit naarmate je hem meer oplegt ,

maar de hamvraag , wie steekt er zijn recente meestersuk 36.9 ° in het systeem hier , die krijgt zeker een dikke 5 , want voor mij sublieme pracht van melancholie

avatar van bertus99
Ik heb hem toch wat te laag gewaardeerd achteraf. Een ster erbij, 4 dus nu. Naarmate je hem vaker hoort en het ingetogen karakter van de muziek went wordt hij steeds beter

avatar van DJFreez
Ik moest het album ook wat vaker horen om het goed te kunnen waarderen. Mooi album enneh... volgens mij hebben de Dire Straits zo hun invloed gehad op "Nu & Dan" Vreemd dat niemand anders het was opgevallen...

Geweldigenoten
Via BOL.com zijn we bij het 'geheime' concert in Nijmegen geweest. Het album was behoorlijk wennen, maar na genoemd concert waar ook Stef Bos aanwezig was is het een mooi album. En eigenlijk hoevaker ik 'm hoor, hoe mooier ie wordt.

Favoriet: draag ik je bij me en Steppenwolf.

Gister weer naar het zoveelste concert in Almere geweest en daar kwam het eerste nummer (bezitters van een ziel) ook nog even voorbij. Geweldig en het blijft voor mij Nederlands beste componist en zanger, die vaak genoeg niet echt wordt begrepen omdat hij nu eenmaal zijn eigen stijl heeft. Overigens ben ik het eens met de opmerking dat Frank altijd na de helft van het concert op gang komt. Bij dit laatste concert moet ik zeggen dat dit nu niet zo was. Hij begon met deel 1 van 36,9 en de sfeer was meteen gemaakt...

Ik zet zijn nieuwe album (vanuit het boek 36,9 graden celcius) maar weer op . Ook trouwens een aanrader, die ik vandaag aan MM heb aangeboden als toevoeging.

avatar van IntoMusic
Samen met het album Fim do Mundo (zoals hieronder wordt aangegeven als 36,9 graden celcius) is dit een hoogtepunt in Franks carriere.
De teksten vind ik ijzersterk en het album kent eigenlijk geen zwakke momenten. 'En Chet Baker zingt', 'Bernadette' en 'Steppewolf' zijn mijn favorieten.

Ik zeg: Zet "Donkerblauw" op! In 1 woord: PRACHTIG!
Maar ook de samenwerking met de frontman van The Nits (Hofstede) is een genot (En we lopen). Dat deed hij op zijn 1e solo album ook al (Wilde Bloemen) en nu momenteel weer in het theater.
Zelf vind ik Steppewolf een wat minder nummer.
De bijgeleverde dvd maakt het plaatje compleet!

Dit was (voor mij begin 2007) pas mijn eerste echte kennismaking met de muziek van Frank Boeijen. Natuurlijk kende ik de drie of vier nummers die ook in de Top 2000 staan wel, maar veel verder kwam ik ook niet.
Totdat een vriend vroeg of ik mee wilde naar een concert van Frank Boeijen tijdens zijn toernee na 'As'. Ach ja, waarom ook niet. Cd-tje meegekregen om te luisteren wat ik kon verwachten en ik was aangenaam verrast. Het duurde even voordat ik er 'in' was, want als je een soort matige Kronenburg Park of Zwart Wit-kloon verwacht moet je even wennen aan de ingetogen muziek en de poëtische teksten. Maar daarna was ik helemaal om: Mooi album met vooral 'Hier te Gast' als absoluut hoogtepunt voor mij.

Vervolgens was ik bang dat het concert na het horen van de cd alleen maar tegen kon vallen. Niets is minder waar, mooi en ontspannen optreden.

avatar van bertus99
Mooi portret van Frank afgelopen zaterdag bij het programma profiel.
Zie hier de link:

Uitzendinggemist.nl
Het heeft me gestimuleerd om dit weekend weer eens De Ontmoeting, De ballade van de dromedaris en As te draaien.
Van die drie vind ik dan As toch de mooiste. Maar ja, dan heb ik Heden en Jazz in Barcelona nog niet gedraaid...en wat te denken van Vaderland?
Ben wel benieuwd wanneer er weer een nieuw album van Frank komt.

Net nu Camera uit is?

avatar van Marty McFly
Net nu Camera uit is?

En die is behoorlijk goed!

Father McKenzie
Mooie bespreking, hier;
Frank Boeijen :: AS - goddeau.com :: magazine over muziek en andere

Veel inktieme songs, een groeiplaat dat is zeker; Vaker draaien, denk ik zowaar!

Father McKenzie
IntoMusic schreef:

Dit is een ware groeiplaat. Ik vond de plaat meteen al **** waard, maar na meerdere en vooral intensere beluisteringen.... kan ik niet anders dan deze schitterende plaat het volle pond toeschrijven.
***** Ik vind dit album, samen met Vaderland zijn allerbeste. En ik kan het iedereen gewèldig aanraden. Klassezanger, punt.

avatar van jeroenheinz
Helemaal mee eens. Frank weet zijn prachtige nummers op een schitterend ingetogen haast mystieke manier te brengen.. Ik ga hem dit jaar ook live aan het werk zien, ben benieuws hoe dat zal zijn.

Elvis Presley
Ik zag m 15 januari, t optreden was echt sterk.

avatar van goldendream
Mijn eerste luisterbeurten stemmen me positief. In recensies op het internet lees ik dat dit zijn meesterwerk is, maar voorlopig vind ik het gewoon een goed album, zoals al zijn albums zijn. Op de bijhorende dvd staan een aantal extra nummers, ik vind het jammer dat ze niet op de cd opgenomen zijn.

Elvis Presley
Mja, ik blijf erbij, dit is toch echt zijn magnum opus!

Elvis Presley schreef:
Mja, ik blijf erbij, dit is toch echt zijn magnum opus!

Wat te zeggen van Jazz in Barcelona en Heden? Ik vind As ook lang niet gek, maar de tweede cd een stuk minder dan de eerste. Ik draai eigenlijk bijna noirt die tweede.
Het probleem van zulke dubbel cd's is vaak dat het net iets te veel wordt. Dat gaat een beetje ten koste van de kracht van het geheel. Een paar nummers van cd2 hadden er niet op gehoeven, of misschien betr in een andere selectie op een aparte cd waar ze meer tot hun recht waren gekomen.

Elvis Presley
Het is waar dat het vaak net iets teveel wordt met dubbelcd's. Ook ik vind CD2 iets minder dan CD2, hoewel er heel erg mooie nummers opstaan. Aan de andere kant vind ik AS een mooi geheel, met een gepassioneerde Frank. Heden vind ik dan nog wat" mindere mindere nummers" hebben en klinkt me hier en daar te Bloffig. Jazz in Barcelona kan ik idd niets tegen inbrengen. Maar als je me echt vraagt wat ik het beste vind dat Frank Boeijen ooit gemaakt heeft? Een zomer aan het eind van de twintigste eeuw. (in mijn oordeel liet ik Frank Boeijen Groep-werk buiten beschouwing).

avatar van DJFreez
Elvis Presley schreef:

Snap ik het nou niet? Frank Boeijen Groep - Een Zomer Aan Het Eind Van De Twintigste Eeuw (1989) is toch echt een FBG album??