Jay-Z - Kingdom Come (2006)

Label: Roc-a-Fella

1. The Prelude (2:44)
  2. Oh My God (4:17)
  3. Kingdom Come (4:23)
  4. Show Me What You Got (3:43)
  5. Lost One (3:44)

met Chrisette Michele

6. Do U Wanna Ride (5:29)

met John Legend

met Beyoncé

11. Trouble (4:53)
  12. Dig a Hole (4:11)

met Sterling Simms

13. Minority Report (4:33)

met Ne-Yo

14. Beach Chair (5:08)

met Chris Martin

15. Politics as Usual [Live] * (4:17)
  16. Can't Knock the Hustle [Live] * (6:34)

met Beyoncé

17. Can I Live [Live] * (5:00)
  18. 44 Fours [Live] * (3:35)
avatar van Game
HET grote comeback album van Jay-Z, de levende legende (zoals velen hem noemen). Bijgestaan door een legertje top-producers zoals Just Blaze, Dr. Dre, Kanye West en de The Neptunes was iedereen er zeker van: dit wordt een top album.

En dat is het niet echt geworden vind ik. De beats zijn van hoog niveau, maar ik vind Jay er niet echt bij passen. Vooral bij de Dre producties. Die zijn erg lekker (niet echt het beste van van hem maar goed) maar toch kan Jay me daarop niet helemaal bekoren. "Lost Ones" is de beste van de dokter, terwijl "30 Something" en "Trouble" lekker beuken. Over de flow ben ik niet echt te bespreken...

Just Blaze levert helaas niet iets speciaal af op dit album. Alleen de titeltrack klinkt heerlijk (vooral als je 'm hard zet)

Er zitten hele matige tracks bij zoals "Anything" en "Hollywood". Maar ook pareltjes zoals "Do U Wanna Ride" (J. Legend op z'n best ) en "Beach Chair". Hoogtepunt is "Minority Report". Ik ben geen fan van Ne-Yo maar de manier hoe hij op deze track zingt is totaal niet storend. De donkere productie van Dre en de diepe lyrics van Jay maken het mooi af.

Het is verder tekstueel niet echt goed. Alleen bij vlaagjes. De flow kan ook beter (gelukkig is dat ook het geval op z'n volgende album). De beats zijn heel goed, alleen passen ze niet bij de stijl van Jay. Leuk om een keertje op te zetten, maar niet meer.

avatar van Reint
Vrij slecht album. De gehele toon is heel erg gelikt, en los van de producties van Kanye (Do U Wanna Ride is een interessante productie) en Just Blaze (die met name op het titelnummer iets knaps doet: hij ziet een ongelooflijk zieke productie in een nummer dat eigenlijk 'dood'-gesampled is) is eigenlijk alleen Beach Chair nog interessant. Dr. Dre doet belachelijk slechte dingen op dit album en de anonieme r&b-refreintjes en gladgestreken producties vliegen je om de horen.
Jay-Z boeit lyricaal al tijden niet meer zoals hij dat deed, daar had hij op The Blueprint natuurlijk ook al last van, maar dat werd nog gecompenseerd door de over het algemeen sterke producties.