Ravi Shankar - Music of India: Three Classical Rāgas (1956)

Alternatieve titel: Three Ragas

India
Wereld
Label: HMV

1. Rāga: Jog (28:21)
  2. Rāga: Ahir-Bhairav (15:36)
  3. Rāga: Simhendra-Madhyamam (10:57)
On the liner notes of his album, Ravi Shankar Plays Three Classical Ragas,
Ravi Shankar schreef:
"Indian music is modal by nature, and though harmony may be present in its simplest form, it is inherent, rather than deliberate. For the better and finer enjoyment of Indian music, Western audiences should forget about harmony and counterpoint or the mixed tone colors which may be considered the prime essentials of a symphonic or similar work, and relax rather in the rich melody and rhythm, and with the exquisitely subtle inflections through which the atmosphere of a Raga is built up."

avatar van schizodeclown
Raga Simhendra Madhyamam vind ik toch wel de mooiste hier hoor,adembenemend,en heerlijke afsluiter,van deze overigens gehele plaat als parel,brengt je in hogere sferen,en de melodieen volgen elkaar zo smoooth op,wat natuurlijk niet anders kan hierbij,deze plaat doet me nog het meest iets van deze muziek.(Ik weet het,klinkt een beetje amateur/achtig van me maar hey ik geniet gewoon van de muziek )

avatar van Lennonlover
Ik ken Ravi eigenlijk enkel van zijn relatie met George Harrison en natuurlijk het geweldige Bangla Desh Concert. Is het allemaal zo'n muziek op z'n albums?

Lennonlover schreef:

ja....vergelijkbar. Heel erg ontspannend. Als je van dit soort muziek houd adviseer ik ook "Embryo's Reise" Ik heb hierover een bericht geposteted. Hun reis gaat nog dieper in die traditioneele Hindhu als ook Pakistaans en Afghanistaanse muziek geschiednes.

Harald schreef:

Maar All Things... is toch meer pop?Ik ken die plaat dan niet maar ik neem aan dat het meer wegheeft van nummers als Within You Without You?

schizodeclown schreef:

Ik denk dat Lennonlover meer het "Bangla Desh Concert" (het opening dus) bedoelde als ook Ravi Shankar solo

avatar van Lennonlover
jaja, dat stuk bedoelde ik. PRACHTIG stuk muziek!!!!

Lennonlover schreef:
jaja, dat stuk bedoelde ik. PRACHTIG stuk muziek!!!!

en zweven ook...

avatar van starsailor
schizodeclown schreef:

Ik ken maar 2 Ragas....
Sebastiaan Ragas en Roef Ragas....

Zigstar
Prachtige muziek om bij weg te dromen. Soms verwondert het mij dat het mogelijk is zoveel noten per seconde te halen. En die tabla-speler kan er ook wel wat van! Weet iemand toevallig hoe die heet?

avatar van Toon1
Zigstar schreef:

Een zoekresultaat op google levert de naam "Chatur Lal" op

Ravi Shankar is geweldig. Niet alles is even goed van hem (op Woodstock vond ik hem bijvoorbeeld wat tegenvallen), en ik heb er niet altijd zin in, maar dit album is erg mooi. Zoals Zigstar al zegt, lekker op weg dromen en helemaal in de muziek opgaan.

Kingsnake
De vader van die ene bekende griet op die piano met de saaie liedjes toch? Althans dat heb ik gehoord.

Ik heb wel een paar elpees van Ravi, maar niet deze. Deze ken ik dan ook niet. Ik ben wel benieuwd, aangezien de andere users hier zo positief over zijn.

Dit is een erg toegankelijke plaat, dus in principe een ideaal beginpunt voor wie zich wil verdiepen in Ravi Shankar, of de Indische klassieke muziek in het algemeen.

Zelf houd ik iets meer van Ravi's meer virtuoze spel, al kom je dat hier natuurlijk ook af en toe wel tegen (bijv. het einde van 'Raga Jog', let ook op de tabla!).

avatar van HugovdBos
Aan wereldse klanken geen gebrek in de muzikale jaren 50, zo bewijst ook de Indiase meester van de Hindoestaanse klassieke muziek Ravi Shankar. Hij beheerste de sitar als geen ander en kwam al op jonge leeftijd in aanraking met dit instrument. In de jaren 30 en 40 toerde hij al door Europa met de dansgroep van zijn broer, maar zijn populariteit kreeg pas echt een boost eind jaren 50 en toen hij in de jaren 60 in aanraking kwam met popmuzikanten zoals The Beatles.

Zijn Three Ragas vormen een perfecte introductie tot de de Indiase muziek, rijk aan melodieën en ritmes. De subtiele verandering die in de klanken plaatsvinden vormen de sferische toonzetting, waar ook de tabla een belangrijke bijdrage aan levert. Nog lang voordat zijn bekendheid ten koste ging van zijn muziek maken we hier een reis door het afwisselende landschap van India, met haar miljoenensteden, natuurparken, berglandschappen en prachtige kustlijnen.

Afkomstig van Platendraaier.

Misterfool
Dit album is echt een stuk beter dan ik had verwacht. Heerlijk rustgevende muziek, maar ook wel degelijk erg spannend. Zoals HugovdBos al aangeeft, erg rijk aan melodieën en ritmes die steeds subtiel veranderen.