of Montreal - Hissing Fauna, Are You the Destroyer? (2007)

Label: Polyvinyl

1. Suffer for Fashion (2:58)
  2. Sink the Seine (1:04)
  3. Cato as a Pun (3:02)
  4. Heimdalsgate Like a Promethean Curse (3:18)
  5. Gronlandic Edit (3:24)
  6. A Sentence of Sorts in Kongsvinger (4:54)
  7. The Past Is a Grotesque Animal (11:52)
  8. Bunny Ain't No Kind of Rider (3:51)
  9. Feberge Falls for Shuggie (4:31)
  10. Labyrinthian Pomp (3:21)
  11. She's a Rejector (4:02)
  12. We Were Born the Mutants Again with Leafling (4:57)
Hiemdalsgate Like A Promethean Curse is te downloaden op de site van Polyvinyl. Klinkt erg goed. Mooie hoes ook wel. Ik ben benieuwd of de cd net zo goed is als The Sunlandic Twins

De eerste drie nummers vind ik geweldig, daarna wordt het me iets te weird allemaal. Misschien eerst maar eens beginnen met wat ouder materiaal

avatar van Jumperjack
Van een Amerikaanse internet vriend over deze band gehoord, zou geweldig moeten zijn. Dat vind ik dus niet, ik vind het een soort weirde glamrock. I heb net een paar nummers van deze CD geluisterd en als die zanger z'n mond houdt gaat het nog wel, maar nee van mij hoeft dit niet echt.

Of Montreal klinkt op dit album (en op eerdere albums ook al) als The Shins en The Beatles maar dan een stuk spannender. Heerlijk album! 4*

Na de eerste keer luisteren vond ik het een beetje te veel op scissor sisters lijken. Maar gelukkig is dat gevoel meteen na de tweede keer luisteren verdwenen. Klinkt goed. Vooral de eerste helft.

Scissor Sisters mocht willen dat ze ook maar in de buurt kwamen van zulk vakmansschap.

avatar van we tigers
hoe durf je dit te vergelijken met the scissor sisters?!
Of Montreal draait alweer een jaartje of tien mee en maakt bijna jaarlijks een meesterwerkje. Er zijn er maar weinig die zulke koortjes kunnen bedenken en zingen en zulke baslijntjes weg kunnen leggen.
En dan te bedenken dat het bijna allemaal door één persoon is gespeeld en gezongen...

avatar van Koerok
Nou, ik begrijp de vergelijking wel hoor. Het is allemaal wat spacier, maar vooral de stem doet mij ook erg denken aan The Scissor Sisters. En Heimdalsgate en vooral Gronlandic Edit (dat hoge zingen en dat geklap) zou zo op Ta-Dah kunnen staan. Trouwens, wat is er mis met The Scissor Sisters?
Wat Oh Montreal betreft: Ik vind het niet verkeerd. Voorlopig een 3.

Suffer for Fashion is echt heel erg geweldig!

I know we suffer for fashion or whateverrrr!

avatar van Yak
Yak
Mijn favoriet, en nominatie voor het leukste nummer van 2007 tot dusver, is toch Gronlandic Edit.

nijme255@adsl
Vind er geen mallemoer aan!

Geweldige plaat, met liedjes waarvan flarden zich op de meest onverwachte momenten in mijn hoofd nestelen.

Wild, soms dansbaar (maar een verwijzing naar Scissor Sisters gaat echt niet op) en excentriek.

Veel plezier ermee.

kuifje schreef:

Veel plezier ermee.

Niet? Ik vindt het ook wel wat van de Scissor sisters hebben. Vooral het nummer "Gronlandic Edit". Nou ken ik Scisser Sisters niet goed maar bij die hoge stemmetjes moest ik direct aan ze denken.

Erg leuk album. Vooral "Bunny ain't no kind of rider" vindt ik erg goed. En het zinnetje C- C- A- A- Booty control is meesterlijk

avatar van Reint
Geweldige plaat! Evenaart toch wel The Sunlandic Twins.

TSP7
Wat mij betreft de beste plaat van 2007 tot nu toe! Het doet denken aan The Beatles en The Shins, maar dan met een vette beat en het orgeltje van Ceasar's Palace.
De melodielijntjes zijn ontzettend sterk en het geheel is overduidelijk poppy, maar dan wel zeer vreemd!

Benieuwd of er nog iets leukers uitkomt dit jaar.. 4,5*

avatar van Yak
Yak
Dan toch tijd om eens iets op te pennen van mijn favoriete albums van dit jaar, te beginnen bij deze van Of Montreal.

Om de één of andere reden lagen de platen van deze band me nooit zo heel erg. Teveel gefreak, teveel blijheid vrijheid, wat resulteerde in (hoewel leuk) nogal inwisselbare nummers. Fijne nummers om eens te draaien, maar heel erg hangen deed het niet.

Nee, dan Suffer for Fashion! Ik denk dat dit met twee vingers in de neus het leukste nummer is wat ik tot dusver dit jaar heb gehoord. Hissing Fauna zet die lijn nog wel een hele tijd voort, jammer genoeg sluipt zo even voorbij de helft toch weer het inwisselbare erin, maar dan heb je wel een aantal geniale nummers als Gronlandic Edit ( ) en Heimdalsgate achter de kiezen. A Sentence of Sorts in Kongsvinge met die iele strijkertjes op de achtergrond, OH MY GOD, véél te leuk! Loepzuivere, onweerstaanbare springmuziek.

Over het geheel 4*. Tijd om terug te duiken in het oevre van Of Montreal om te zien of ik per ongeluk niet het ene na het andere pareltje aan me voorbij heb laten gaan.

avatar van Reint
Je moet het album Sunlandic Twins nog eens goed luisteren. The Parties Crashing! (h) (of hoe het ook mag heten)
Edit: The Party's Crashing Me dus.

Erg fijn plaatje dit. Ik kende Of Montreal al een tijdje van naam, maar had eigenlijk geen idee wat ik precies moest verwachten. The Beatles en The Shins werden al genoemd en dat waren inderdaad ook mijn eerste ingevingen. En het Elephant 6 collectief met bandjes als Neutral Milk Hotel en vooral Elf Power, daar moest ik ook wel aandenken. Mooie liedjes, maar met een flinke scheut 60s psychedelica en in dit geval ook nog wat electronica.

Maar op de een of andere manier is het niet de gekte, maar het gevoel dat mij voor dit bandje lijkt te winnen. Ik ga dit album maar 's wat vaker draaien de komende tijd.

avatar van japieee
Een van mijn beste platen van 2007 (tot nu toe). Er bestaat een goede kans dat het top 3 materiaal is, maar tja - Sound of Silver, he

Sven Bersee
Ligt lekker in het gehoor, ook al zullen de meningen daarover ongetwijfeld zeer verdeeld zijn. Hate it or love it. 4,0.

avatar van oruiz
The Past Is a Grotesque Animal; groots

Sven Bersee
Wat een afgrijsleijk laag gemiddelde ondanks mijn 4,5. Mensdieren van musicmeter zijn bang?

avatar van oruiz
Sven Bersee schreef:

ik denk het ja. maar 1 geruststelling; aan ons zal het zeker niet liggen.

Ik heb deze gewoon naar 5 sterren omhoog geschroefd. Na een paar maanden doet deze plaat het nog steeds ontzettend goed bij mij en krijg ik er maar geen genoeg van.

Hier hetzelfde, kan er maar geen genoeg van krijgen! Stevent af op het hoogste plekje in de eindlijst bij mij

black/bird
Ik kon tot nog toe alleen Satanic Panic In The Attic die ik Okay vond/vind (lang niet meer geluisterd) met als gevolg dat deze plaat 10 stappen vooruit klinkt in mijn oren. Goeie plaat! Met The Past Is a Grotesque Animal als de mindblowing epic centre.
De synths die ingezet worden na 8 minuten. Vet!
(en over bijna de hele linie een geweldige baslijn)

avatar van Herr Meijer
Op naar de nummer-1-plek in mijn eindlijstje (of wordt het toch nog Radiohead?). De plaat al tig malen gedraaid, en het verveelt nog steeds niet. Het geheel doet me vaak aan een jonge Beck Hansen denken, maar dan nog veel complexer. Hissing Fauna is op elk moment van de plaat fris en fruitig, het album barst van de briljante ideetjes: constant weirde wendingen, geniale muzikale invallen, en *hop* weer verder naar de volgende song.

Ontzettend zin in 11 december, Paradiso. Werkelijk onbegrijpelijk dat het in de kleine zaal staat geprogrammeerd.

avatar van UndahCovah
Ik ben dit album een beetje aan het herontdekken. Een aantal weken maanden geleden heb ik dit album een paar keer gedraaid en geconstateerd dat ik het een gemiddeld album vind. Hij word echter steeds beter sinds ik hem weer een paar keer geraaid heb. Vooral Suffer for Fashion en The Past is a Grotesque Animal spreken me erg aan.

avatar van otherfool
Op één of andere manier een aantrekkelijke plaat, bevreemdend en catchy tegelijkertijd, met als hoogtepunt het lange The Past Is a Grotesque Animal (alleen de titel al!). Bands als Panda Bear of The Fiery Furnaces trek ik (nog?) niet (misschien iets meer tijd voor nemen), maar Of Montreal combineert de gekheid met echt goede songs. Fris en fruitig, dat zegt het idd wel een beetje.

avatar van Lepel
Prachtig en (te) gekke songs. Een van de hoogtepunten van 2007. Zinsneden als (uit het hoofd) "Eva, I'm sorry, but you will never have me, to me you're just a faggy (?) girl and i need a lover with soulpower. And you ain't got no soulpower" en "All the churches are filled with losers, psycho or confused" gaan er in als koek. Vergelijking met de scharende zusters is als Leffe bier vergelijken met kattepis.