Anathema - The Silent Enigma (1995)

Metal / Rock
Label: Peaceville

1. Restless Oblivion (8:03)
  2. Shroud of Frost (7:31)
  3. ...Alone (4:23)
  4. Sunset of Age (6:56)
  5. Nocturnal Emission (4:20)
  6. Cerulean Twilight (7:05)
  7. The Silent Enigma (4:24)
  8. A Dying Wish (8:11)
  9. Black Orchid (3:40)
  10. The Silent Enigma Orchestral * (4:12)
  11. Sleepless 96 * (4:31)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
khonnor schreef:
niet helemaal onlogisch als je weet dat dit "een vluggertje" was dat quasi volledig in de studio tot stand is gekomen. sommige composities hadden nog wat meer bedenktijd nodig, imho...

Voor 'een vluggertje' vind ik de composities anders behoorlijk meesterlijk te noemen. Dat ongrijpbare, verheven gevoel wat ik krijg bij nummers als "Sunset of Age", "Nocturnal Omission" en "Cerulean Twilight" zorgen juist voor de kracht van dit album. Compleet met die broeierige productie die de plaat siert geeft dit de composities nog eens een dosis meerwaarde.

avatar van Broem
Ik ben ooit midden in het oeuvre van Anathema gestapt en met terugwerkende kracht gaan luisteren en aanschaffen. Over de transitie van de band is genoeg geschreven. Ik vind THE Silent Enigma een interessant album. Ik ken het pas sinds enkele jaren en luisterend met de mindset van de albums die ze de laatste jaren hebben uitgebracht zit het muzikaal prima in elkaar maar vind ik de zang overtrokken en soms lachwekkend. Geef mij maar zijn manier van zingen vanaf Judgement. Ieder z'n voorkeur uiteraard. A Dying Wish ken ik van de verzamelaar Resonance Pt. 2. Top

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Eigenlijk zingt Vincent niet op deze plaat. Hij klaagt, declameert, schreeuwt én dat doet hij i.m.o. met veel overtuiging. Het past in ieder geval erg goed bij de sfeer van de plaat.
Vincent's poging om te zingen is te horen op de opvolger Eternity en overtuigt daarna pas echt op Alternative 4.

avatar van Edwynn
In Nocturnal Emission wordt gewoon een natte droom beschreven.

Zit je dan met je herstvisioentjes die zo bij Anathema horen. Het is gewoon een voorloper van Steel Panther.