Jethro Tull - Rock Island (1989)

Label: Chrysalis

1. Kissing Willie (3:32)
  2. The Rattlesnake Trail (4:01)
  3. Ears of Tin (4:55)
  4. Undressed to Kill (5:24)
  5. Rock Island (6:54)
  6. Heavy Water (4:12)
  7. Another Christmas Song (3:31)
  8. The Whaler's Dues (7:52)
  9. Big Riff and Mando (5:58)
  10. Strange Avenues (4:09)
  11. A Christmas Song [Live] *
  12. Cheap Day Return / Mother Goose [Live] *
  13. Locomotive Breath [Live] *
avatar van metalfist
Aangezien het niet altijd de meest gekende periode van Jethro Tull moet zijn, had ik wel eens zin om nog eens zo'n jaren 80 plaat van de band uit de kast te halen. De keuze viel op Rock Island vanwege Kissing Willie. Die openingstrack stond me meer dan 10 jaar na aanschaf nog altijd voor de geest en is nog altijd het hoogtepunt van het album. Sowieso een wat vreemde plaat eigenlijk. De nummers hebben allemaal wel een soortgelijke sound, maar dan is er opeens zo'n Another Christmas Song die echt niet in het geheel lijkt te passen en verder heb ik vooral het gevoel dat in sommige nummers wel wat meer geknipt had mogen worden. Met een gemiddelde van 5 minuten per nummer is Rock Island best een lange plaat voor Tull normen (eigenlijk zijn ze vooral in de jaren 80 met Under Wraps en Crest of a Knave langere albums beginnen te maken) en ik merk dat ik toch meer naar de korte nummers neig. The Rattlesnake Trail en Heavy Water zijn dan ook twee persoonlijke favorieten en als ik er dan toch één van de lange nummers moet uitkiezen, dan valt de keuze op Big Riff and Mando. Een nummer dat geïnspireerd werd doordat de mandoline van Martin Barre ooit effectief gestolen is. Vreemde bonustracks ook. Weliswaar uit de Rock Island tour (de nummers stammen uit een concert van 13 oktober 1989 in Zurich), maar dan had ik toch wel een live registratie van één van de 6 Rock Island nummers verwacht die ze toen hebben gespeeld en niet deze oude nummers.