Jamiroquai - Automaton (2017)

Pop / Funk
Label: Virgin EMI

1. Shake It On (5:14)
  2. Automaton (4:47)
  3. Cloud 9 (3:56)
  4. Superfresh (3:48)
  5. Hot Property (4:31)
  6. Something About You (3:58)
  7. Summer Girl (5:31)
  8. Nights Out in the Jungle (5:09)
  9. Dr. Buzz (6:01)
  10. We Can Do It (4:06)
  11. Vitamin (4:26)
  12. Carla (5:33)
  13. Nice and Spicy * (4:41)
We hebben zeven jaar moeten wachten op een nieuw album van Jamiroquai. Dan hoop je op een goede plaat en die krijg je dan ook. De ene na de andere heerlijke song ontvouwt zich, stil zitten is er niet bij en een lach verschijnt snel.

Opvallend is dat er naast de dansbare Jamiroquai funk met soms wat disco invloeden, nu nog meer de nadruk op moderne elektronische dance snufjes ligt. Dat is bijvoorbeeld goed te horen op de titelsong. Die insteek is bewust gekozen las ik, omdat teveel mensen met moderne technologie bezig zijn, vergeten ze de dingen die echt van belang zijn: zoals plezier hebben met elkaar. Dat is iets wat je wel aan Jamiroquai kan overlaten.

De songs zijn geschreven door Jay Kay himself en toetsenist Matt Johnson en zij produceerden de plaat ook ijzersterk. Alle songs zijn (erg) goed, een paar uitblinkers zijn naast de titelsong, Shake It On, Cloud 9, Hot Property, Something About You, Dr. Buzz & Carla. Dit is één van de beste albums van Jamiroquai en dat wil toch wat zeggen. Een prima comeback.

avatar van frolunda
Lekker plaatje,de elektronische injectie heeft de band hoorbaar goed gedaan.Met onder meer Superfresh,Cloud 9.Dr. Buzz en de titelsong herbergt het album een flink aantal fijne nummers en de prima productie doet de rest.Zakt in het tweede gedeelte wel wat weg maar over de hele linie is Automaton toch behoorlijk constant.
Moet dit wel niet te vaak horen maar zo nu en dan erg genietbaar.
Goed.

avatar van Reijersen
Het kwam voor mij wel een beetje als een verrassing, deze nieuwe plaat van Jamiroquai. Ik was namelijk in de veronderstelling dat ze gestopt waren/hij gestopt was. Aangezien ik zijn muziek als zeer prettig heb gevonden is dat natuurlijk geen probleem en met Automaton blijft zijn muziek even prettig. Het is eigenlijk gewoon de muziek die je van Jay Kay mag verwachten met hier en daar wat meer disco. Voor mij vallen Cloud 9, Nights out of Jungle, Carla en Summer Girl de uitschieters.