Vreemde Kostgangers - Vreemde Kostgangers (2017)

Label: Universal

1. Ik Ben op Weg (4:36)
  2. De Roeiboot en Ik (4:37)
  3. Hoop (4:10)
  4. Scheiding (3:17)
  5. Zoete Woede * (4:22)
  6. Vergeet de Pijn (4:27)
  7. Horizon (4:20)
  8. Touwtje Uit de Deur (4:51)
  9. Zwijg en Luister (3:53)
  10. De Roxy (3:24)
  11. Insomnia (4:37)
  12. Paulus Potterlaan (4:04)
  13. Een Vreemd Gevoel * (4:23)
  14. Nat (4:20)
Aardige Jongens met Frank Boeijen en henk Hofstede vond ik erg vermakelijk (ook live). Benieuwd hoe dit klinkt (niet live meegemaakt).

avatar van vigil
Ah, nu snap ik de VKG titel. Logischer was dan Vrienten, Kooymans en de Groot geweest maar ach...

buizen
Moet dit? Touwtje Uit De Deur?
Lijkt me dus helemaal niets, zo'n projectje, zo'n album.

vigil schreef:

Terwijl dat qua namen weer anders vermeld staat op de hoes. Soms zie je dit ook onder de bandnaam Vreemde Kostgangers staan. Wie het weet mag het zeggen.

avatar van bikkel2
Live laatst op tv. Een samenvatting.
Best goed, al vind ik Kooijmans erg onwennig in het Nederlands. Hij speelt wel fantastisch gitaar.
Vrienten neemt hoofdzakelijk het woord en De Groot hobbelt ook lekker mee.
Prima mix van dit album en klassiekers van de 3 heren.
Wat ik gehoord heb live van dit album, mag er best zijn.
Touwtje uit De Deur is idd wat flauw.
Kooijmans zingt het en dat klinkt vreemd.
Haags en wat geforceert.

avatar van Faalhaas
Die hoes..

Zie het al helemaal voor me hoe dat gegaan is. Het kleinzoontje van een van de heren: "Opa, opa, ik kan photoshoppen!"

Maar eerlijk is eerlijk, de hoes van de voorganger was zo mogelijk nog lelijker.

Faalhaas schreef:

Laat het Henk maar niet horen

Anyway, ik zag de heren in november in Zwolle. Ik moet zeggen dat met name de eerste helft (waarin enkel nieuwe liedjes werden gespeeld) het meest interessant was.

In de tweede helft werd het liedje 'Horizon' gespeeld, een liedje van Boudewijn over de dood. Wat was dat mooi zeg! Ik ben benieuwd hoe de album-uitvoering gaat klinken.

Ik kijk in ieder geval uit naar deze plaat, alhoewel ik de eerste single persoonlijk niet gekozen had.
'Op weg' was misschien een betere keuze geweest, maar ja, daar ga ik niet over.

MW Flevoland
Na het zien van de documentaire en de live beelden die op tv waren, toch wel erg benieuwd geworden naar deze plaat. Vooral ook omdat ik op een of andere manier altijd al een zwak heb gehad voor Bouwdewijn.

avatar van AstroStart
De solo-albums van Henny Vrienten zijn schitterend, dus ik ga ook zeker dit album beluisteren. Ben benieuwd.

avatar van lennon
De optredens van de heren waren zeer vermakelijk.

Kooymans in 't Nederlands, ook bijzonder. Soms wat moeilijk te verstaan, maar erg goed.

Nat is echt een erg grappig nummer!

Helaas komt de LP pas in april uit, en ik ga niet ook nog eens de cd kopen, dus ik zal geduld moeten hebben.

Zo goed als Boeijen Hofstede Vrienten - Aardige Jongens (2008) vind ik dit project niet (als Vrienten liefhebber vergelijk ik het er toch mee) maar 3 van zulke artiesten kan natuurlijk niet iets slechts opleveren.

Live was het ok in ieder geval. Nog geen idee hoe dit op plaat overkomt.

avatar van E-Clect-Eddy
Touwtje Uit de Deur als single op Spotify te vinden onder de artiestennaam: Vreemde Kostgangers

E-Clect-Eddy schreef:

Ik vond dat nummer samen met Roxy de 2 zwakste nummers. Typisch dat dat ter promotie als single wordt vrijgegeven

avatar van uppie
klinkt wel goed maar het is duidelijk drie geo's met hun geluid....geen symbiose

avatar van pdonidvie
Wauw. De hoes is zó lelijk dat ik bijna twijfel om 'em te kopen. Eikeba.

Soit. Ook ik heb de recente docu en het bijhorend optreden gekeken. Als De Groot-fan was dat eigenlijk om te smullen. Maar, zoals hierboven al werd aangehaald, is niet elk nummer van even hoog niveau. Zo vond ik 'Touwtje Uit De Deur', ongeacht de nostalgische uitleg, erg flauw. Ook 'De Roxy' wringt bij mij en klinkt wat geforceerd. Opener 'Ik Ben Op Weg' werkt dan weer heel verslavend en is werkelijk, hoe clichématig het ook is, geweldig. Boudewijn's nummer 'Scheiding', waarin een echtscheiding humoristisch bezongen wordt, zal ook een hoogtepunt worden voor mij. Het album zal dus ook, vermoedelijk, erg wisselvallig worden.

George vond ik trouwens fantastisch in het Nederlands. Ik durf zelfs zeggen dat hij, in deze bezetting, in dit project, over de beste stem beschikt.

Ben dus toch wel benieuwd naar het resultaat. Maar ja, die hoes, he.

Aardige jongens vond ik een leuk project. Ook live was dat een feestje.

Misschien dat ik juist die live-ervaring mis bij dit project en het alleen met het album moet doen, want de Vreemde Kostgangers doen me een stuk minder.

En een nummer als De Roxy...... man, man, man wat is daar de bedoeling van? 'Rawksie'? Waarom dat accentje? Is dat grappig? Het zijn dit soort fratsen die ervoor zorgen dit dit album minder genietbaar is als de Aardige Jongens. Ook een beetje te veel oud belegen (Vreemde Kostgangers) tegenover fris en vrolijk (Aardige Jongens).

avatar van hidalgo
zonde van dit project niet mijn ding

Ik vond De Nacht een mooi project van Henny Vrienten.
Hier heb ik het gevoel dat Boudewijn de Groot er niet zoveel zin in heeft.
Ik vind hem een goede zanger, maar hier zorgt hij er voor dat de magie niet aanwezig is.
Misschien heeft hij een te oude geest, had er toch een Boeijen of Hofstede bij gezet, was inderdaad beter geweest.
Kooijmans is wel een aanwinst.

avatar van lennon
Dat de Groot er geen zin in heeft lijkt ie ook uit te stralen op het podium. Dat zal vast gewoon zijn hoe hij is, maar dat neemt wel een stuk beleving op t podium weg.

Eens dus dat Vrienten en Kooymans een mooie combinatie is. Dat de Groot en Vrienten samenwerken is niet vreemd gezien hun geschiedenis. De combinatie blijft opvallend natuurlijk, en de Groot levert tekstueel mooie bijdragen, maar ook ik vind dit project een stuk minder spectaculair dan de aardige jongens. Daar spatte het plezier vanaf. Dat gevoel had ik bij de optredens van de gevestigde orde stuk minder.

Kan me niet voorstellen dat dit op plaat ineens wel terugkomt, maar dat moet ik nog even afwachten tot het vinyl in huis is.

Zonder Kooymans was dit project een stuk saaier geweest in ieder geval..Al zijn 2 van zijn gezongen songs wel de minste. Nat is daarentegen een van de leukste...

avatar van bikkel2
De Groot heeft er best zin, maar het is een beetje zijn norse uitstraling.
Als ie er geen zin in had gehad, dan had ie toch niet meegedaan?

De Groot kijkt altijd zo. Het zijn drie vrienden die het leuk vinden om samen muziek te maken. Dat het allemaal niet meer zo spettert komt natuurlijk ook doordat de heren wat ouder geworden zijn, allemaal richting 70. "Aardige Jongens", waar mee vergeleken wordt, is ook alweer van 9 jaar geleden.

Ik vind dit namelijk wél een goed album. Er zijn twee missers, "De Roxy" en "Touwtje Uit De Deur", daar had meer in kunnen zitten. "De Roxy" laat me denken aan zo'n jaren '60 "Anyway You Want It"-stijl nummertje, maar misschien was dat ook de bedoeling. "Touwtje Uit De Deur" is qua constructie saai. Een bridge of een modulatie had dat nummer wat meer kleur kunnen geven. De rijm is ook niet heel erg geweldig.

De rest van de nummers vind ik genieten. Prachtige samenzang van de drie heren. Ook apart om George Kooymans in het Nederlands te horen zingen. Klinkt mooi. "Ik Ben Op Weg" opent de CD meteen stevig. Daarna volgt het ene mooie nummer na het andere. Eigenlijk een van de weinige albums waarvan ik het jammer vind dat ze afgelopen zijn. "Horizon", "Scheiding", "Roeiboot en Ik" en "Paulus Potterlaan" zijn fantastische nummers van Boudewijn. De andere nummers kennen mooie gitaarpartijtjes, catchy melodielijntjes en fraaie teksten.

Ik hoop op een vervolg!

Mooi plaatje, veel nostalgie! Grappig om daar als 'studentje' naar te luisteren. Back to the 60`s.
Ik moet nog even wennen aan de sound van de plaat, ze hebben het 'live' opgenomen in Wisseloord mét publiek. Zo hoor ik af en toe ruis bij de microfoons en klinken de stemmen af en toe als een grote bal geluid (of ligt dat aan mij?)

Hoogtepunten: Op Weg (strakke opener), Hoop (typisch Vrienten-nummer, een steuntje in de rug, mooi!), Zoete Woede (George wat zing je goed!) en Horizon (episch).

Minder: De Roeiboot en ik (Slappe hap, slappe tekst), Touwtje uit de deur (geneuzel, te simpel), Roxy (flauw).

Voor nu 3,5 ster. Maar deze plaat gaat wellicht nog groeien.

avatar van E-Clect-Eddy
de online / streaming versie heeft een andere trackvolgorde dan ik hier zie.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Aangepast.

CHIEP schreef:
Aangepast.

En de tastbare versie blijkbaar die er stond (uitgaande van alle online verkopers). Nieuw beleid dat streaming nu de voorkeur krijgt? Niet dat het me boeit maar wel handig om te weten dan.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Als later blijkt dat de tracklist van de fysieke versie daadwerkelijk anders is, kunnen we het toch nog steeds aanpassen?

CHIEP schreef:

Tuurlijk. Als jullie daar mee bezig willen houden prima hoor

De vraag is alleen: gaan jullie dat dan ook doen? Want wat heeft de voorkeur?

Faalhaas schreef:
de hoes van de voorganger was zo mogelijk nog lelijker.

Die CD heeft hier helemaal niks mee te maken, dit is een op zichzelf staand project.

Dus je zit helemaal fout

Towser schreef:
Ik hoop op een vervolg!

Er volgt in ieder geval in 2018 weer een nieuwe tour van de heren.

avatar van Bartjeking
Leuk om Kooymans in de moedertaal te horen zingen, mag hij vaker doen wat mij betreft. Ik vind veel van de liedjes net niet goed genoeg om ze erg vaak terug te luisteren, ondanks dat ik alle drie hoog heb zitten. Touwtje uit de deur werkt na 5 luisterbeurten zelfs op mijn zenuwen. Over een paar weken weer een poging om te kijken hoe mijn hersenen het verteerd hebben.

avatar van E-Clect-Eddy
voor de afwisseling Henny Vrienten's laatste release er even na beluisterd en die bevalt me voorlopig beter dan dit, maar ik heb het pas 1x volledig beluisterd.

avatar van Boenga
lennon schreef:

Roept een beetje de volgende herinnering op: ik zag BDG ooit (bijna 20 jaar terug) een tiental keer binnen een maand of twee. Na drie of vier concerten viel het me op dat hij en al de muzikanten op het podium steeds op hetzelfde moment dezelfde bewegingen maakten. Bij het laatste van die optredens kon ik zeggen 'op dit moment, midden in z'n pianosolo, gaat Ernst Jansz z'n stoeltje verplaatsen en zich meer naar het publiek richten'. En dat vond ik best wel irritant. Eigenlijk waren z'n optredens geen optredens, maar theaterstukken. En het heeft me tot op vandaag met de vraag gelaten of dat gewoon z'n zwakke punt is: niet capabel om spontaan te zijn, om zichzelf te zijn op het podium...