Neal Morse - Sola Scriptura (2007)

Label: Inside Out

1. The Door (29:14)
  2. The Conflict (25:00)
  3. Heaven in My Heart (5:11)
  4. The Conclusion (16:34)
Hier kijk ik erg naar uit. Zijn drie vorige albums heb ik respectievelijk op 4,5; 4,5 en 5 sterren staan, en ik heb er alle vertrouwen in dat ook deze weer geweldig word. De hoes en naam zijn in ieder geval alweer intrigerend.

Welnu, meneer Morse heeft mijn vertrouwen wederom niet geschonden. Prachtige plaat weer, eigenlijk gewoon meer van hetzelfde, wat ik in zijn geval alleen maar kan toejuichen. De plaat schijnt te gaan over het leven van Martin Luther King, maar de woorden Jesus en God zijn toch wel weer vaak te horen. Geen probleem verder, ik stoor me er niet meer aan.

avatar van Nakur
Ik wacht af! ben ook razend benieuwd!

johnomill
De CD zojuist voor het eerst gehoord.
Vier nummers, maar toch bijna 80 minuten volgemaakt!
Hij kan geen slechte CD's maken, zo blijkt.
De CD kent geniale momenten. Vooral Latin gedeelte met Spaanse gitaar erg leuk.
Toch kent de CD ook zijn zwakke momenten. Het enige korte nummer van de CD is een ballad van het type 13 in een dozijn. In combinatie met zijn religieuze teksten zou het niet misstaan de EO jongerendag.
Maar ondanks dat blijft de CD overwegend erg goed.

De vorige CD '?' wordt echter niet overtroffen. Maar die CD vond dan ook zó geweldig, dat ik het Neal niet kwalijk neem dat hij hier niet overheen kan troeven.

Maar misschien ben ik te vroeg met mijn oordeel. Deze CD's moet je vaak enige malen hebben gehoord om goed te kunnen beoordelen.

Halfje erbij maar weer, The Door is echt fantastisch!

avatar van Torch
Na het briljante '?" toch weer wat meer terug naar het geluid van 'One'... vind ik persoonlijk jammer, hoewel het bij Neal natuurlijk maar nuance verschillen zijn.

Onmiddelijk herkenbaar, soms een tikkie voorspelbaar, maar bovenal kwalitatief hoogstaande prog.

Topper! 4 sterren.

ps. stilletjes hoop ik dat Neal weer eens een plaat maakt over wat 'aardsere' zaken....

johnomill
Het verhaal gaat niet over Martin Luther King, maar Maarten Luther (van Luther en Calvijn).
Morse is zelf van de Lutherse Kerk en was vorige week nog even in Utrecht om in de Lutherse kerk een kerkdienst te leiden, natuurlijk ondersteund door acoustische uitvoering van stukken van zijn nieuwe CD.

Ok, dat verklaart een hoop

avatar van Nakur
gristenrock, precies (nee, exact!) zoals Neal Morse maakte met Spock's beard, Transatlantic en al zijn solo albums. progressie 0%, een herhalingsoefening pur sang. maar ohhh wat is het weer een heerlijke preekpraat waarin het woord 'God' evenveel valt als het woord 'fuck' in 3 Southpark-afleveringen. Ik ben trots op je Neal. Ik deel je boodschap niet maar heb respect voor de liefde en passie die je in de muziek stopt. het komt over

avatar van pauljojo
obsessed schreef:
Halfje erbij maar weer, The Door is echt fantastisch!

Ook the Conflict is geweldig! Dat stukje gitaar met het zwingende gedeelte erna in minuut 13 is heerlijk.

Sola Scriptura is inderdaad weer meer van hetzelfde, maar in het geval van Morse is dat totaal geen ramp. Het lijkt wel of je Morse zonder te luisteren al 4* kan geven... Op dit album kan ik zelfs wat progressie bespeuren ten opzichte van ?. Ik weet alleen nog niet precies op welke punten ik het beter vind.

Voor mij is er trouwens geen reden om sterren te minderen vanwege de booschap die Morse met veel passie brengt. Ik ben het namelijk volledig met hem eens en kan het haast niet vaak genoeg horen. Een reden waarom Testimony trouwens nog steeds 5* van mij krijgt.

avatar van UmmaGumma 44
Ik heb hem nu een paar keer geluisterd en de eerste indruk is goed, al hoeven de riedeltjes die er tussen zitten van mij niet altijd... verder een keurig album... ik begin met een 4,0!

avatar van Nakur
Two Down one to go is IMO echt het hoogtepunt van de cd. Dat akoestische gitaarwerk is in combinatie met de piano en n zang meesterlijk.

avatar van Comrade
Met welke bands kun je dit vergelijken?

avatar van vigil
Comrade schreef:
Met welke bands kun je dit vergelijken?

De 1ste platen van spock's beard
verder beetje Gentle Giant, Yes en oude Genesis

avatar van rockosaurus
Duidelijk een wat stevigere koers van onze wereldkampioen 'progrock epics schrijven', vooral dankzij ene Paul Gilbert op gitaar. Uitstekende keuze van Neal.
Voor de rest is er inderdaad weinig nieuws onder de zon, het blijft lekker maar voor hoe lang (nog) ?
Dit keer voor mij daarom een 3.5

voltazy
vigil schreef:

De 1ste platen van spock's beard
verder beetje Gentle Giant, Yes en oude Genesis

met een flinke scheut flower kings

avatar van Flipper
Heb ik dit allemaal niet een keer gehoord?? Ja natuurlijk, vanaf 1996 trakteert Neil Morse ons op prog van de bovenste plank. Eerst met Spocks Beard en toen hij deze zielloos achterliet, konden we zijn preken beluisteren op zijn solo albums. Ik maak een diepe buiging voor deze man, die maar muziek blijft maken die emoties bij je los maakt. De benadering blijft steeds hetzelfde: geweldig mooie melodien afgewisseld met virtuoze breaks. De boodschap blijft ook hetzelfde, maar dat deert me niet zo.

In feite een beetje opfrissen van wat geschiedenis kan geen kwaad: Maarten Luther bevestigt een geschrift met 95 stellingen op een kerkdeur in Wittenberg en komt hiermee in opstand tegen de gevestigde orde in Rome. De tweespalt in de kerk is geboren en valt uiteen in een katholiek en protestant deel. We ondervinden nog heden ten dage de consequenties hiervan.

Het album is stukken steviger dan al zijn voorgangers en ik hoor zelfs meer het Spocks Beard geluid terug. Gouden greep is inderdaad Paul Gilbert, die een paar schitterende solo's laat horen. De ritmesectie Mike Portnoy/Randy George dendert weer als een stoomtrein over het album.

The door, The Conflict en The Conclusion zijn gewoon weer lekkere nummers, volgens het genoemde concept. Heaven in my heart had van mij achterwege mogen blijven. Dit nummer zal het heel goed doen tijdens een EO-jongerendag.

Een album wat één van mijn favorieten van dit jaar zal zijn.

Gezien de hoge rotatielijst noteringen van dit album heb ik hier eens naar geluisterd. De drie lange nummers zijn wat mij betreft best aardige, wat commerciele uitgesponnen rock. Een beetje kitcherig hier en daar, dat wel.

Het korte heaven in my heart maakt dat ik deze plaat met goed fatsoen niet op kan zetten. Wat een platgetreden paden. Wat een verschrikkelijk nummer. Hier drukt de boodschap te veel op de kunstvorm en dat kan wat mij betreft niet de bedoeling zijn.

avatar van Nakur
Je heb een totaal van 75 minuten aan muziek en kan de cd niet uisteren wegens één nummer van 5 minuten?

avatar van snarf349
moet toch toegeven dat ik voor deze muziek een zwak heb, ondanks dat het allemaal erg braaf- eo - is.

@nakur:

Ja, inderdaad. Als een nummer zo slecht is, is skippen al te veel moeite. Nu ben ik van de rest ook niet himmelhoch jauchzend (Neal wel), dus laat ik deze plaat maar links liggen.

avatar van Anamorph
@kuifje: Tipje - Maak een thuiskopie zonder dat nummer

Muziek erg goed, teksten ben ik minder wild van, maar ach...dat hoor je wel vaker.

avatar van snarf349
na een half jaar luisteren vind ik - the door - meer dan goed.
geniaal.

avatar van Bart_86
mooie plaat, absoluut!

avatar van Tegid.mzk
Erg goed album. Wel een beetje weinig nummers; maar 4!;) Nummer drie vind ik juist van wege de tekst wel mooi en muzikaal is ie ook niet echt slecht, alleen jammer dat ik in het begin van het nummer een Marco Borsato associatie krijg. Al met al wordt de sfeer van het album in nummer drie een beetje verpest. Voor de rest echt helemaal geweldig.

avatar van snarf349
er is nu een dubbel live cd uit van meneer morse, http://www.nealmorse.com/images/content/news/qm_live-cover-homepage.jpg
en de dvd is onderweg.

als iemand nog zin heeft ( toevoegen ).

avatar van Lamontagne
Dit is echt een mega album en dan met name The Door en dat begin bij The Conflict, bij dat nummer zingt ie op een gegeven moment dat het lijkt op de stem van Layne Staley van Alice in chains

Schitterend

avatar van itbites
Inderdaad. Schitterende CD. Met name het pianostuk aan het eind van The Door kan me zeer bekoren.

nicoot
Nooit echt omgekeken naar deze hier, hoewel Testimony, ?, One, So Many Roads, alle Transatlantic nummers, een deel Spock's Beard en nu ook Testimony 2 en live-albums quasi volledig in mijn geheugen gegrift staan - dus ben ik nu bezig met The Door.

Wel moeilijk om door te geraken met drie zo'n enorm lange nummers.
De trailer voor live dvd 'Sola Scriptura and beyond' getuigt al van grote klasse, ik herken een passage 'I will write my words upon the door', net na een schreeuwende solo. Het gemiddelde hier wil ook wel wat zeggen. Ik ben benieuwd, ik ga verder luisteren

avatar van uffing
Ik vind nagenoeg alles wat deze man doet en uitbrengt fantastisch en deze hoort daar zeker bij. Natuurlijk, het is een hele kluif om door te komen, maar man, wat is dit weer goed. De nieuwe heb ik nog niet gehoord, maar daar gaat snel verandering in komen.

Overigens zou ik die dvd zeker een paar draaibeurten geven, nicoot. Dat gaat je absoluut bevallen.