Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
42 schreef:
Vind ik geen van allen matige nummers.

Dat is je goed recht...
ps. het is 'alle'

Paalhaas schreef:

Dat is je goed recht...
ps. het is 'alle'

Damn! Mijn taalvaardigheid laat mij de laatste tijd een beetje in de steek, ben ik bang.

Als afzonderlijke nummers vind ik TEN absoluut de topper, maar als heel album vind ik eigenlijk alle andere albums beter. Let wel: Het is allemaal nogal relatief, aangezien 4,5 sterren het laagste cijfer is dat ik aan een studioalbum van PJ heb toegekend.

avatar van Gajarigon
Ach kom nu, op Ten staan ook heel wat mindere nummers. Porch & Garden zijn middelmatige rocksongs die helemaal niet speciaal zijn. Pearl Jam ontgoochelt op geen enkel album.

ont·goo·che·len (ov.ww.)
1 (iem.) zijn illusies doen verliezen

avatar van HammerHead
Gajarigon bedoelde dan waarschijnlijk betoveren?

avatar van lebowski
Of ontbreekt?

lebowski schreef:

Of ontbreekt?

Hahaha

avatar van HammerHead
Ja, dat is het waarschijnlijk. Is natuurlijk ook het meest voor de hand liggend.

(knip - Jordy)

avatar van Jordy
Geklaag over users wordt (buiten een PM naar mods) niet gewaardeerd, en al helemaal niet bij een willekeurig album.

wavanbuuren
Gajarigon schreef:

Het heeft bij mij een jaar of ten geduurd voordat het kwartje viel, maar nu vind ik Garden persoonlijk een van de betere nummers op de cd.

Zeer boeiende en voortstampende cd, die ik zelfs 13 jaar na de release geweldig vind klinken.
De opener 'Once' vind ik één van de beste nummers op "Ten".
De hele cd mag er wezen, een cd die met passie is gemaakt, Eddie Vedder zingt uit het diepst van z'n ziel. Dat verdient succes, en dat hebben ze hier dan ook mee bereikt. Jammer dat het Pearl Jam nooit meer is gelukt zo'n kraker van een album uit te brengen,....maar wie weet?
Mijn favoriete nummers: 'Once ( al eerder opgemerkt ) , 'Even flow', 'Alive', 'Black', en 'Jememy'.

avatar van Exfrozen
zeer goed album

TEN samen met Nevermind blijven het juweeltjes in de muziekhistory..
Het is Smells Like Teen Spirit tegen het nummer Alive..
Vedder en Cobain de 2 die elkaar niet konden luchten of zien..het blijf een gevecht voor die 2 met deze 2 albums nu nog altijd na die ongeveer 14 jaar..
Kurt heeft er de brui aan gegeven om zijn leven te geven al op 27 jarige leeftijd maar zijn muziek blijft..Vedder wist te overleven..Keep on Rockin' In A Free World!!

avatar van mathias
dEUS schreef:
TEN samen met Nevermind blijven het juweeltjes in de muziekhistory..
Het is Smells Like Teen Spirit tegen het nummer Alive..

Om in kortzichtige clichés te spreken natuurlijk... Zowel ten als nevermind behoren absoluut niet tot de top van het oeuvre van beide groepen... om dan nog maar te zwijgen van 'alive'. Geen slecht nr., daar niet van, maar veruit het zwakste van dit album imo

mathias schreef:

Je ziet bijde albums en singels in de allertijden-jaarlijsten bij de eerste 10 staan!! Wat jij ervan denkt kan k mee leven..

wavanbuuren schreef:

Als het tien jaar duurt vooraleer je een nummer goed vindt op een album, is het omdat je na tien jaar al de andere beu bent gehoord

en wat ik in mijn vorige bericht blijkbaar ben vergeten te zetten (vraag me niet hoe dat kwam, ik blijf altijd braaf van alle geestesbezoedelende middelen af) is dat Pearl Jam weliswaar nooit ontgoochelt, dus ook niet op Ten, maar ik vind het dus niet het beste Pearl Jam album.

Gewoon flippen, deze cd

nieuw vakjargon:

Flippen, werkwoord om te uitten dat je iets heel erg goed vindt, ergens blij mee bent of iets, tsja gewoon flippen vind.

avatar van Arno
Ja ik weet niet of dat in Nederland zo veel gezegd wordt.

avatar van Eddie
Ik ken de term wel, maar hier ter lande word de term al snel in verband gebracht met het gebruik van geest verruimende middelen.

CD's zijn nagenoeg altijd enkelzijdig bruikbaar, dus flippen bereik je niet veel mee. Misschien heeft ie het over de vinyl versie?

Eddie schreef:

Misschien heeft deze cd wel hetzelfde effect

avatar van Eddie
ha ha, dat dacht ik ook toen ik het typte.

San
Meesterlijke CD, elk nummer is gewoon erg goed. Favorieten zijn toch; Porch, Black en Jeremy

patrick_p72
5* Klassieker staat ook zonder twijfel bij mijn beste 10 albums.

En ja wat PJ na 10 maakte is eigenlijk overbodig. Al moet ik zeggen dat ik het na Vitalogy niet eens meer wist dat ze nog bestonden.

Maar ja een album als 10 overtreffen is ook praktisch onmogelijk.

patrick_p72 schreef:

wat PJ na 10 maakte is eigenlijk overbodig. .

^100

Heb je de recentere platen wel al gehoord?

avatar van Amongvedder
Super album.
Jammer v/d productie, maar de songs blijven altijd top, vooral live!!

(Stiekem hoop ik op een rerelease met als producer Brendan O'brien)

avatar van Ruudf
patrick_p72 schreef:

Maar ja een album als 10 overtreffen is ook praktisch onmogelijk.

Met zo'n opmerking doe je veel fantastische albums te kort!!

avatar van animalkrullie
Zeer goed album, met klassiekers.
Mag niet in je verzameling ontbreken!