Ryan Adams - Gold (2001)

Label: Lost Highway

1. New York, New York (3:47)
  2. Firecracker (2:48)
  3. Answering Bell (3:02)
  4. La Cienega Just Smiled (4:59)
  5. The Rescue Blues (3:36)
  6. Somehow, Someday (4:23)
  7. When the Stars Go Blue (3:31)
  8. Nobody Girl (9:39)
  9. Sylvia Plath (4:08)
  10. Enemy Fire (4:04)
  11. Gonna Make You Love Me (2:34)
  12. Wild Flowers (4:55)
  13. Harder Now That It's Over (4:31)
  14. Touch, Feel and Lose (4:13)
  15. Tina Toledo's Street Walkin' Blues (6:04)
  16. Goodnight, Hollywood Blvd (3:23)
  17. Rosalie Come and Go * (3:56)
  18. The Fools We Are as Men * (4:01)
  19. Sweet Black Magic * (2:35)
  20. The Bar Is a Beautiful Place * (5:59)
  21. Cannonball Days * (3:25)
  22. Mara Lisa * (3:42)
  23. From Me to You * (3:48)
  24. Touch, Feel & Lose [Live in Amsterdam] * (4:42)
Nu ik deze plaat een paar keer achter elkaar heb gedraaid, zie ik pas echt hoe geweldig goed het album is. En dat zit 'm bovenal in de songkwaliteit: die is goed tot uitstekend en dat met 16 nummers. Die nummers zijn ook nog eens heerlijk afwisselend, terwijl dit album toch als één geheel luistert vanwege de relaxte sfeer die Ryan Adams neerzet. Wat kan die man alles gemakkelijk en goed zeg!

Je mag hier 4 vinkjes bij de nummers zetten, maar er zijn veel te veel echt hele lekkere nummers. Van soul-achtig, via country-rock, naar lekkere pop tot echt goede rock. Ik pik daarom vier verschillende tracks eruit: de pop van New York, New York / The Rescue Blues, het adembenemende Nobody Girl en de rock van Tina Toledo's Street Balkin' Blues (in dit geval minder blues en meer Rolling Stones). Maar er staat zoveel meer moois op: ga gauw luisteren!

avatar van Ronald5150
"Gold" is een bonte verzameling liedjes, waar de melancholiek vanaf spat. De country voert de boventoon, maar ook andere invloeden als blues, soul en rock komen voorbij. Adams is een begenadigd liedjesschrijver en kies de ene keer voor een sobere en sombere aanpak, en de andere keer meer rijk en uitbundig. Ondanks dat sommige nummers vrolijk klinken is de ondertoon toch vaak drukkend en zoals eerder gezegd melancholisch. "Gold" is een singer/songwriter plaat met vele gezichten, maar blijft daardoor juist gezien de hoeveelheid tracks van begin tot eind meer dan genietbaar.

avatar van Riffhard
Gold staat in de top 150 van beste albums aller tijden en ook bij mij is het er een uit mijn persoonlijke top 10. Ondanks dat er een paar mindere nummers op staan, is het een geweldige compilatie van rock (Tina Toledo), een aantal van de mooiste ballads ooit (La Cienega en Wild Flowers) en pop-rock (o.a. Firecracker, Nobody Girl, Rescue Blues). Ik worstel een beetje met de categorie waarin de nummers thuishoren omdat Ryan Adams heel goed stylen weet te mixen. Eigenlijk heeft Adams een eigen stijl. Ook al lopen heel veel albums qua insteek en sfeer uiteen, je hoort direct dat het Adams is. En niet alleen qua stem.
Persoonlijk vind ik Wild Flowers het beste nummer. Ik kan jullie alleen niet vertellen waarom, behalve dan dat het heel mooi is.

Ergens heb ik wel eens gelezen dat het album niet god ge-edit is. Dat soort berichten begrijp ik nooit zo goed. In de zin dat ik daar geen verstand van heb. Of Answeing Bell nou het openingsnummer is of nummer acht in de lijst is, het nummer wordt er toch niet beter of slechter van?

Voor mensen die Adams nog niet kennen is dit het instapalbum. En hoewel andere albums niet allemaal vijf sterren scoren, zullen ze je in de meeste gevallen alles behalve tegenvallen. Adams wordt geprezen om zijn productiviteit, maar is wat mij betreft ondergewaardeerd voor zijn vakmanschap. Gold bewijst dat hij tot de elite behoort.