Mintzkov Luna - M for Means and L for Love (2003)

Belgiƫ
Uitgebracht in eigen beheer

1. Act Real Cool (3:23)
  2. I Do (3:36)
  3. United Something (3:34)
  4. Cargo (3:53)
  5. Saints Have No Heart (2:49)
  6. In Every Crowd (5:32)
  7. All at Once (3:14)
  8. Mimosa (3:26)
  9. I Take Notes (4:06)
  10. I Panic (1:45)
  11. Sleep Until Noon (3:28)
avatar van Zandkuiken
Een meesterwerk is dit uiteindelijk niet geworden, maar deze plaat weet mij toch van de eerste tot de laatste seconde te boeien. Het niveau is overal erg hoog, zonder echte uitschieters. Deze M For Means And L For Love is in vergelijking met de (eveneens prima) opvolger 360° iets veelzijdiger en de nummers onderscheiden zich meer van elkaar. En toch zullen sommigen hier de term "eenheidsworst" in de mond nemen, maar persoonlijk zou ik het album eerder als "samenhangend" omschrijven. Uitstekend debuutalbum!

Vorige week heb ik Mintzkov live gezien op hun theater tournee (wat eigenlijk een akoestische versie van de nummers inhield). Buiten wat singles (Ruby Red, Opening Fire,...) kende ik de groep niet zo goed, maar wat ik zag was adembenemend en vroeg om meer. Dus besloot ik hun debuut (tijdens hun optreden speelden ze vooral nummers hieruit) eens op te leggen en ik moet toegeven dat ik ietwat teleurgesteld was.
Akoestisch bliezen ze me van de sokken, van begin tot einde, maar op plaat klonken ze toch heel wat minder passioneel. Wat niet wil zeggen dat dit een slechte plaat is, verre van zelfs, maar geen van de nummers die ze live speelden komt op plaat even sterk over. Vooral In Every Crowd, wat live een absoluut hoogtepunt was, kwam ietwat aan als een teleurstelling.
Al bij al een goed debuut, maar ergens hoop ik dat Mintzkov ooit eens een volledige akoestische of soberder plaat uitbrengt.