Prince - For You (1978)

1. For You (1:06)
  2. In Love (3:38)
  3. Soft and Wet (3:01)
  4. Crazy You (2:17)
  5. Just as Long as We're Together (6:24)
  6. Baby (3:09)
  7. My Love Is Forever (4:09)
  8. So Blue (4:26)
  9. I'm Yours (5:01)
niet mijn favo

Zijn eerste: nog niet bepaald een opvallend album.

I'm Yours is wel leuk de rest niks zeggend. Wat het niet 1979 dat zijn eerste album uitkwam????

funkmastervince schreef:

Wat het niet 1979 dat zijn eerste album uitkwam????

Nee, toen kwam zijn 2e titelloze album Prince uit

avatar van george clinton
Ik beschouw dit album als een voorproefje op wat er komen zou. Soft en Wet vind ik echt wel een goede song. Just as Long as We're Together klinkt wel lekker maar eigenlijk is die song een beetje onaf. Net als de rest van het album trouwens. Prince koos in het begin van z'n loopbaan duidelijk voor de discosound. Pas met het derde album, Dirty Mind, zal hij die achterwege laten.

Dit is mijn favoriete "pre-Purple Rain-album" van Prince.

Voornamelijk door "Just as Long as We're Together" , maar ook "my love is forever" en "so blue" vind ik erg sympathieke nummers.

Misschien is het ook nostalgie, waaqrdoor ik minder kritisch naar het vroege werk luister (dan bijvoorbeeld het jaren 90 werk).

Voor alle duidelijkheid: kwalitatief valt deze plaat i.m.o. niet te vergelijken met de periode Purple Rain t/m Lovesexy.

Nicci
Persoonlijk vind ik controversy mooier.
De grap met die pre-purple rain albums is dat ze zo kaal zijn opgenomen. simpel en zonder al te veel extra's. nummers die me op dit soort platen nooit als erg bijzonder zijn opgevallen heb ik later live geweldig gevonden.

avatar van FunkStar
Een van de meest ondergewaardeerde Prince albums. Vol met jazz fusion en Santana achtige nummers in een soul/disco jasje met Stevie Wonder invloeden.
Soft and Wet is het hoogtepunt van de CD!

fredpit
FunkStar schreef:
Soft and Wet is het hoogtepunt van de CD!

dus, soft en wet zorgd voor een hoogtepunt...

avatar van FunkStar
uhhh...juist!

fredpit schreef:

dus, soft en wet zorgd voor een hoogtepunt...

For You (nee, nog geen 4 U) was een aanschaf terug in de tijd nadat ik Purple Rain als eerste Prince-album ik huis had gehaald.
Dat album vond ik zo goed dat het oudere werk al snel moest volgen.
In 1984 was aERo nog een jonge tiener die zuinig met zijn centjes om moest gaan waardoor het aanschaffen van de oudere LP´s nog wel even wat tijd in beslag nam. Hierdoor gebeurde het dat ik net niet alles op tijd voor verschijnen van Around the World in a Day in huis had. Dit album was het enige ontbrekende en werd de eerstvolgende na de aanschaf van Around the World in a Day.
Het was toch wel even slikken indertijd. Dit klonk allemaal gladder en veel minder spannend. Nu vond ik het tweede album, Prince, die je diezelfde eigenschappen kunt toedichten wel erg goed maar dat kwam mede omdat de composities al een heel stuk sterker waren.

Het eerste nummer For You opent acapella. Aardig maar niet noemenswaardig.
In Love is een leuk dansnummertje met wat funk en reggae-invloeden. Zomerse pop.
Soft and Wet is de eerste single van Prince en schijnt de oudste compositie van hem te zijn die op plaat is verschenen. Hier leren we de dubbelzinnige artiest al goed kennen. Het is een lekker nummer met uitstekende synthesizer-solo en wat leuke effecten.
Ik had het al over zomerse pop en daar kun je Crazy You wel aan toevoegen: lekker in je hangmat tussen de palmbomen genieten van een zoet drankje en een goed boek. Een zwoel, jazzy nummertje wat op zich niet zo heel veel voorstelt.
Just As Long As We're Together is mijn favoriet van dit debuut. Het heeft een enorme disco-vibe en swingt als een trein ook al vind ik het allemaal nogal gedateerd overkomen. Het instrumentale stuk aan het einde brengt je in hogere sferen als je op een dansvloer mocht staan. De huiskamer voldoet ook.
Bij Baby springt het glazuur spontaan van mijn tanden en kiezen. Doo-wop............. nee bedankt. Dit is mij echt veel te zoet, een probleem wat ik wel vaker heb met Prince-ballads.
My Love Is Forever is een onopvallend nummer in Stevie Wonder-stijl. Dat hij het niveau van Stevie hier nog niet te pakken heeft laat dit nummer zeker wel horen.
Het album blijft verder inkakken met So Blue, wederom een jazzy ballad. Ik vind het een ietwat puberaal zwijmelnummer wat op zich niet vreemd is als je bedenkt dat Prince 19 was toen hij dit album opnam.
I'm Yours blijkt gelukkig een lekkere 'rock'-uitsmijter. De gitaar speelt hier een grotere rol en het rockt lekker weg. Dat Prince later met veel betere rockers op de proppen kwam is een feit (dit nummer klinkt nogal gedateerd inmiddels) maar het toont al wel aan dat deze jongeling wat in zijn mars heeft.
Het is typisch zo'n album dat gewoon in de verzameling thuishoort. Puur op zichzelf bekeken zou ik het niet snel in huis gehaald hebben. Leuk om te zien hoe Prince zich steeds meer is gaan ontwikkelen hierna.

Pieter Paal
Dit is niet mijn favoriete Prince-album, maar omdat zijn naam erop staat, heb ik 'm toch in mijn collectie.
Pas vanaf 'Dirty mind' kan voor mij het feest pas echt beginnen en daarna nog betere albums.

avatar van Reijersen
Dit is wel een erg middelmatig Prince-album. Het is allemaal een beetje zo-zo. De nummers zijn niet extreem slecht, maar dat is ook lastig bij Prince, maar ook zijn ze niet verheffend goed. Mijn favorieten zijn 'Crazy You' en '' I'm Yours'

3 sterren.

EVANSHEWSON
Een nog zoekende artiest, maar als je goed naar Soft & Wet luistert, of For You, hoor je toch dat hij wel wat in zijn mars heeft...

flink understatement, maar dat kon toen geen kat voorzien, toch ?

avatar van lennon
Voor een debuut wel een lekker album!!

avatar van Twinpeaks
Je hoort de potentie,maar dit album herbergt eigenlijk teveel ideeen.Soft and Wet en Just As Long As We're Together zijn de uitschieters en de rest is eigenlijk matig.De aanzetten tot goede nummers zijn wel degelijk aanwezig,maar helaas verzandden ze in goede bedoelingen.Toch hoor je hier wel iemand aan het werk die zeker productiegewijs het gevoel wel degelijk in zijn vingers heeft.

avatar van principal2000
Ik zag ergens in de andere beoordelingen een goede verwoording van dit album: so-so.

Stijn_Slayer
Je hoort direct duidelijk het talent en de ambitie van Prince. De opener laat al horen dat we met een uiterst getalenteerde zanger en componist te maken hebben, maar toch heeft dit album het gewoon nog niet. Het is moeilijk om de vinger precies op de zere plek te leggen, misschien de wat gedateerde productie, en het ietwat te zwijmelende karakter van veel nummers?

Xibalba
Geen vervelend album maar er blijft ook niets hangen. Vind het al met al een matig debuut album.

De openingstrack is zeer mooi en i'm yours laat horen hoe goed hij zijn instrumenten toen al beheerste.

avatar van Bakema NL
Geweldig debuut van Prince en slechts een voorbode van wat komen ging.

Just as long as we're together en vooral I'm yours zijn mijn favoriete tracks. I'm yours is zo'n nummer die je met het volume op 100 moet draaien, heerlijke percussie, heerlijk gitaarwerk, heerlijk baswerk.....hier laat Prince al horen tot wat hij in staat is en op zijn debuut al meer dan een tijdelijke artiest gaat kunnen zijn. En dat is ook wel gebleken.

avatar van LucM
Op zijn debuutalbum komt Prince nog niet uit de verf. Het talent is er reeds maar moest duidelijk nog rijpen. De songs klinken te vlak mede door de productie en de ballads zijn te zoet en te saai. Soft and Wet is wel een sterk nummer en ook I'm Yours mag er zijn.

avatar van Booyo
De ballads komen nog niet helemaal tot hun recht, wat te zoet en te saai inderdaad. Maar man, wat kon Prince al swingen hier. Just as Long as We're Together, My Love is Forever, I'm Yours zijn bijvoorbeeld top. En een knap mens die stil kan blijven zitten op Soft and Wet

avatar van lennon
Net weer eens op de draaitafel gelegd. Het blijft toch een zeer sterk album vind ik.

Soft and wet, en dat was in 1978 doet niet onder voor alle teksten die heden ten dage om de oren vliegen bij de rapnummers... het is duidelijk wat Prince wil... aan begin van kant B heeft dat zijn vruchten al afgeworpen, want zijn vriedin is zwanger, het gaat hard!

De afsluiter I'm your zou ik graag nog eens live horen, dus wellicht kan dat de 25? (Prince, als je dit leest.. )

Just as long as were together is ook een heerlijke afsluiter voor kant , en van het hele album. Ik vind eigenlijk dat er geen zwak nummer op staat.

avatar van Edwynn
Beetje zoet maar eigenlijk best oké. Prince doet in elk geval niet aan van die vervelende strijkertjes zoals de genregenoten dat destijds zoveel plachtten te doen. En dat is al heel wat.

I'm Yours is lekker schizofreen door een episch rockthema te koppelen aan een dampend funkritme. So Blue blijkt een sterk opgebouwde ballade en zo is er wel meer leuks te ontdekken.

In vergelijking met de dingen die de man nog ging doen, is For You wat rudimentair maar geeft toch al wel een redelijke doorkijk.

avatar van rkdev
Vanmorgen weer eens door de autospeakers laten schallen, en ik vind dit een lekker debuut hoor. De 'contouren' van de latere Prince zitten al in sommige nummers en 'Soft & Wet' is gewoon een erg goede track. Het volgende album ligt nog wat in deze lijn, maar dan al iets beter en daarna gaat 'ie 'los'

avatar van lennon
Prince op de hoes met een Afro kapsel. Zoals hij nu anno 2015 ook rondloopt. Eigenlijk is de cirkel rond. Zeker nu zijn nieuwe album HitnRun ook weer opent met een stuk van For you. Dit album met terugwerkende kracht gekocht. Dat was in 1987. Prince was enorm populair, en alle albums waren vollop te krijgen. Deze kocht ik bij de V&D, ik ging 'm luisteren alvorens te kopen, en naast me stond iemand Sign O the times te luisteren, daarnaast luisterde iemand Purple Rain, en daarnaast iemand Dirty Mind. 4 luister units, en Prince was het enige wat men toen leek te luisteren Mooi plaatje moet dat geweest zijn. Jammer dat er geen mobiele telefoons bestonden, want ik had er zeker een filmpje van gemaakt.

1.For You (1:06)
Wat een mooi intro voor een debuut! Prince maakt een belofte:
All of this and more is for you
With love, sincerity and deepest care
My life with you I share

Iets wat ook waar bleek (als die jaren later) Knappe gewaagde opener. Mooi ook nog!

2.In Love (3:38)
Een disco nummer wat lekker wegluistert. De typische Prince sound is nog niet aanwezig, en Prince lijkt nog wat zoekende. De teksten zijn al wel erg mooi op sommige punten. We moeten niet vergeten dat hij pas 18 was ten tijde van dit album

3.Soft and Wet (3:01)
De titel geeft al een vermoeden, en de tekst bevestigt het: Prince was op zijn 18e al een durfal en vooral een geilneef. (logisch op die leeftijd) Dat je afdwingt alles zelf te doen is al uitzonderlijk, maar dat je dan in 1978 een nummer met zo'n tekst gewoon op de plaat zet, getuigt van heerlijke arrogantie! Al is Prince in deze tekst nog niet recht toe recht aan, weet iedereen waar dit nummer over gaat natuurlijk. Enige subtiliteit was hier nog aanwezig! Heerlijk nummer

4.Crazy You (2:17)
Een lekker laidback liedje. Heerlijke sfeer zit er in dit nummer. Heel erg niet Prince achtig, en daarom zo leuk dat ie op dit album nog zulke muziek maakte.

5.Just as Long as We're Together (6:24)
Alles wees nog richting disco, funk en soul op dit album. Hier horen we Prince een deel zingen met zijn lage, normale stem. Heerlijk uptempo nummer, met een waanzinnig mooi instrumentaal climax. De drums, de synths, de funky gitaar.. Prince bespeelde ze allemaal, en het is zo verdomd lekker, en zo verdomd knap als je bedenkt dat het allemaal van zijn hand komt!

6.Baby (3:09)
Prince heeft het onveilig gedaan, en zit nu met een dillema.. maar besluit uiteindelijk om zijn verantwoording te nemen. Een leuke woordspeling met de titel, want pas aan het einde van de tekst blijkt dat zijn partner zwanger is. Dat maakt het liedje ook leuk! Voor zover ik weet heeft de man geen kids, dus in hoeverre dit over zijn eigen leven gaat weet ik niet, maar ik vermoed dat er enige fictie in zit.

7.My Love Is Forever (4:09)
Een vrolijk disco deuntje, waar een heerlijke gitaar solo in zit. Het nummer zelf doet me niet zo veel, maar die solo maakt het toch een vermakelijk nummer.

8.So Blue (4:26)
Het intro met de bas zet me op het verkeerde been, want er lijkt een funky track aan te komen, maar dan klinkt er een nummer wat een vervolg lijkt van Crazy You, Weer dat laid back sfeertje. Prince zijn stem leent zich uitermate goed voor dit soort muziek. Kan ie niet alsnog zoiets maken? Je voelt de weemoedigheid van de man in het nummer. Dat is zo knap! De zon schijnt wel, maar toch voelt ie zich echt heel erg klote. Hij hullt de hele dag, en dat brengt ie over. Mooi!

9.I'm Yours (5:01)
Prince laat op het allerlaatste moment zijn rock kant horen, en daar ben ik gelukkig mee. Wat een intro, Prince laat horen waar hij vocaal toe in staat is, en gooit er een lekkere gil uit. Hij zingt nog steeds met kopstem, maar op een agressieve manier. Ik vind het heerlijk. De gitaar die volgt na het zingen van I'm yours is werkelijk om van te smullen! Het instrumentale deel wordt alleen maar lekkerder. Het plotselinge einde waar tock langzaam naar toe wordt gewerkt is wat teleurstellend. Niet omdat het slecht wordt, maar omdat het zo lekker is, en nu ineens afgelopen! Dit smaakt naar meer.

Ik kan natuurlijk nooit meer zeggen hoe ik dit album zou beoordelen als ik nooit eerder ander werk van de man had gehoord. Maar dat dit geen slechte plaat is moge duidelijk zijn. Het is echt een vermakelijk album, met hier en daar al echt erg sterke songs. Muzikaal gezien ook al erg knap, zeker met de wetenschap dat ie alles alleen deed. Ook de productie. Ik denk dat met een andere producent dit album nooit zo eerlijk had geklonken als het nu doet. What you see is what you get, en dat hoor je.

avatar van goldendream
Terwijl 'In Love' voorbijkomt, denk ik aan The Bee Gees.

goldendream schreef:
Terwijl 'In Love' voorbijkomt, denk ik aan The Bee Gees.

Met dat verschil dat Prince niet zielig klinkt met zijn kopstem?