Randy Newman - Bad Love (1999)

Label: DreamWorks

1. My Country (5:40)
  2. Shame (4:54)
  3. I'm Dead (But I Don't Know It) (3:25)
  4. Every Time It Rains (3:33)
  5. The Great Nations of Europe (3:26)
  6. The One You Love (3:39)
  7. The World Isn't Fair (2:44)
  8. Big Hat, No Cattle (4:24)
  9. Better Off Dead (4:03)
  10. I Miss You (3:55)
  11. Going Home (2:06)
  12. I Want Everyone to Like Me (2:59)
avatar van Tonio
Ik betrapte me er op dat ik - wanneer ik zin had om iets van Randy te luisteren - altijd terug greep op zijn prachtige albums uit de jaren zeventig. Terwijl ik Bad Love destijds een prima album vond. Tijd dus om deze weer eens opnieuw op te zetten.

En ja hoor: ik heb dit album onterecht een beetje vergeten. Het is een heerlijk album, waar ook enkele klassiekers op staan, zoals onder meer Better Off Dead, Every Time it Rains, My Country, en natuurlijk het fantastische I Miss You.

Ik heb mijn lesje geleerd en ga nu ook weer eens luisteren naar Harps and Angels en Dark Matter.

avatar van potjandosie
we moesten er als fans lang op wachten, maar eens met bikkel2 dat dit zijn beste album werd sinds het 22 jaar eerder verschenen "Little Criminals" (1977).

er is hierboven al genoeg gezegd over de van Randy Newman bekende observaties en scherpe, spitsvondige teksten dus beperk ik me tot de muziek. deze 12 liedjes zijn wederom een staalkaart van 's mans compositorische kwaliteiten.

mijn waardering voor die liedjes is als volgt:
5 sterren "Everytime It Rains" en "I Miss You"
4,5 sterren "My Country", "Going Home"
4 sterren "Shame", "The Great Nations of Europe", "Better Off Dead", "I Want Everyone to Like Me"
3,5 ster "The One You Love", "The World Isn't Fair", "Big Hat, No Cattle"
3 sterren "I'm Dead (But I Don't Know It)"

de sobere klein gehouden ballads met prachtige melodielijnen scoren het hoogst, maar ook het soulvolle koortje op "Shame" of de country klanken van "Big Hat, No Cattle" met een heerlijke pedal steel partij van Greg Leisz bekoren. het feit dat er op dit album verder geen bombastische uitbarstingen of al te overdadige orkestraties te horen zijn bevalt prima. vertrouwde Randy Newman kwaliteit, waarbij de muziek nergens "over the top" klinkt.

opgegroeid in de seventies zal ik bevooroordeeld zijn door de kwaliteit van zijn albums uit die periode, maar deze "Bad Love" komt dicht in de buurt. beter en evenwichtiger dan de opvolger "Harps and Angels" die pas 9 jaar later zou verschijnen.

jammer overigens dat users als bertus99 en Zachary Glass van wie ik de bijdragen altijd graag las, zo ook bij dit album, niet meer actief zijn op dit fijne forum.

Album werd geproduceerd door Mitchell Froom en Tchad Blake
Recorded at Sunset Sound Factory, Hollywood, California