VUUR - In This Moment We Are Free - Cities (2017)

Label: Inside Out

1. My Champion - Berlin (7:36)
  2. Time - Rotterdam (6:40)
  3. The Martyr and the Saint - Beirut (5:34)
  4. The Fire - San Francisco (4:46)
  5. Freedom - Rio (6:06)
  6. Days Go by - London (6:30)
  7. Sail Away - Santiago (6:00)
  8. Valley of Diamonds - Mexico City (6:24)
  9. Your Glorious Light Will Shine - Helsinki (5:32)
  10. Save Me - Istanbul (5:04)
  11. Reunite! - Paris (4:38)
avatar van Apieknar
Vuur speelde vorige maand op Dynamo Metal Fest. De muziek klonk zeker niet verkeerd! Ik kijk dus wel uit naar dit album.

Sir Spamalot (crew)
Voorproefje bestaande uit albumfragmenten: VUUR - In This Moment We Are Free - Cities (Album Teaser) - YouTube. Natuurlijk geeft dit geen echt duidelijk beeld van het album op zich. En wat zegt het label over dit album? It will take you all over the world, tracing Anneke’s footsteps, to the cities she has visited and that left a great impression on her. Each song on the album was named after one of those cities.

avatar van Leptop
Tsja. Dat is ook een thema om je album aan te koppelen....we zullen zien wat dat straks gaat opleveren. Het eerste nummer is zeker niet verkeerd.

avatar van gigage
London is inderdaad wel een sterke track.

avatar van Zagato
Ik zit nu naar Berlin te luisteren, eerste indruk is dat van een heavy versie van the Gathering maar dat is natuurlijk niet gek met Anneke op zang.

Sir Spamalot (crew)
En nog een voorproefje: VUUR - My Champion - Berlin - YouTube.

zal ze gaan zien op 10 /12 in Utrecht. Ben benieuwd naar album

Hoedijk
Nu te beluisteren op Spotify en vanaf vandaag te koop

avatar van larco
eerste luisterbeurt zit er op. vanmiddag tweede

Hoedijk
Muziek goed, zang goed. Maar ik vind het niet bij elkaar passen, helaas.

avatar van platenzaak Wil'm
Lekkere plaat weer, blijft een verbluffend mooie heldere stem.

Morgen, zaterdag de 21e om 11 uur bij mij in de winkel live optreden (Veghel)

avatar van DargorDT
Ik word niet echt warm van dit vuur. Anneke vind ik een geweldige zangeres, maar de songs zijn veelal middelmatig en lijken niet voor haar stem geschreven. Ze heeft inmiddels veel werk op haar naam en werkte sinds haar vertrek uit The Gathering met diverse artiesten samen. Vergelijken is dus eenvoudig. Vaak hoor je: dit klopt. Maar hier krijg ik dat gevoel niet, integendeel.

De muziek is onsamenhangend. Heb even getwijfeld of ik dat echt zo hard kan stellen, maar een betere term vind ik niet. Luisteren wordt nooit écht plezierig, zoals een ritje in een auto met versleten schokdempers je constant met een ongemakkelijk gevoel opzadelt. De muziek klinkt ook wat fragmentarisch, het zou me niets verbazen als delen ontstaan zijn tijdens een potje jammen en later aan elkaar zijn geplakt (in The Fire - San Francisco bijvoorbeeld). Dat kan heel goed werken, maar nu is vaak onduidelijk waar een nummer naartoe gaat.

Freedom is een mooi voorbeeld. Het begint zeer hoopvol, met een rustige opbouw en mooie zanglijnen, maar wordt voor mij weer om zeep geholpen door onsamenhangende gitaarsolo's en een driest meppende drummer. Ook hier weer dat fragmentarische. Spaarzaam lichtpuntje: Save Me - Istanbul.

Uiteindelijk luidt mijn conclusie dat Vuur zich niet onderscheidt en daarom niets toevoegt aan het genre. Liefhebbers van dit soort metal kunnen veel beter elders hun hart ophalen, is mijn bescheiden mening.

avatar van gigage
platenzaak Wil'm schreef:
Lekkere plaat weer, blijft een verbluffend mooie heldere stem.

Morgen, zaterdag de 21e om 11 uur bij mij in de winkel live optreden (Veghel)

For real?

Sir Spamalot (crew)
Qua gevoel over dit album zit ik ongeveer op dezelfde lijn als DargorDT: het begin van dit album is stroef maar na een paar nummers herken ik de klasse van Anneke van Giersbergen en nestelt zich een vraag in mij: "Zou dit even veel teweeg brengen zonder haar?" The Gathering was lang lang geleden haar op het lijf geschreven.

avatar van platenzaak Wil'm
gigage schreef:

For real?

Ja, dat was een prachtig optreden, ramvol binnen, buiten ook nog aardig wat volk.
Erg leuke mensen ook, ze waren met de hele band, genoten!

avatar van larco
heeft even tijd nodig om te groeien . en zeer zeker voor de liefhebbers. Geen album die je zo maar even op zet. Super strak gespeeld. drums erg lekker(vind ik), goede zang (moet je wel van houden)maar geheel anders dan gewend zijn van haar laatste projecten.
Enkel Valley of Daimonds kan me niet bekoren. ( maar mss is dat binnenkort juist weer anders)

avatar van rr66
Heb het album nu meerdere malen geluisterd omdat het echt wennen is, maar op de een of andere manier lukt het me maar niet om van dit album te gaan houden...
Ik vind dat de zang in meerdere nummers niet bij elkaar passen.
In eerste instantie zou Marcela Bovio ook deelnemen aan dit project maar is er vervolgens uitgestapt omdat ze zich niet kon vinden in de stijl, "het voelde niet goed" vertelde ze me vorige week. Ik kan nu ook wel begrijpen waarom, heb haar gehoord in MaYan. Da's wel ff andere koek!
Maar als VuuR gaat touren in NL ga ik toch wel kijken, alleen al om de fantastische stem en uitstraling van Anneke! (en daarom ook 4 sterren...)

avatar van james_cameron
Een welkome terugkeer van zangeres Anneke Van Giersbergen in het metalgenre. Niet dat ze heel ver weg is geweest, maar toch. De muziek van VUUR is bij vlagen behoorlijk stevig, maar biedt genoeg houvast qua melodie- en zanglijnen om niet uit de bocht te vliegen. De meeste songs zijn ook uitstekend. Hier en daar had men wel mogen zorgen voor wat meer variatie tussen en binnen de songs, maar over de hele linie genomen is het materiaal behoorlijk sterk. De imposante strot van Van Giersbergen, hier erg op dreef, past er ook mooi bij.

avatar van Ayreonfreak
DargorDT schreef:

Ik sluit mij hier volledig bij aan. Ik vind de muziek zo hier en daar best wel 'vet" klinken, maar de match met van Giersbergen klinkt bijvoorbeeld minder als de combinatie Marcela Bovio en Stream of Passion. De vergelijking met die band ligt overigens ook behoorlijk op de loer. Sommige gitaarsolo's zijn wat vergezocht en voelen gewoon niet goed. Ik moet zeggen dat ik het album slechts twee keer gehoord heb, maar in mijn volle luisterprogramma als recensent heb ik weinig tijd om het meer kansen te geven.

Op zich wel wonderlijk dat veel gebruikers ondanks de kritieken het album wel waarderen in hoge cijfers. 4 punten is voor mijn gevoel best wel hoog als je hebt over "het niet goed voelt".

avatar van Nicole_1989
Een groeiplaat. Want: hoe vaker ik het album beluister, hoe meer ik onder de indruk raak.

Toen ik een paar maanden geleden de teaser van het volledige album beluisterde via Youtube, dacht ik nog 'klinkt allemaal wat hetzelfde'. Maar nu ik het album verschillende malen heb gedraaid, kan ik me die gedachte niet meer voorstellen. Ieder nummer heeft toch werkelijk zijn eigen identiteit.

De muziek is heavy en klinkt aardig 'clean', wat mij goed aanspreekt. Er valt genoeg te ontdekken in de muzikale begeleiding die de bandleden bieden.
En dan: mrs. Anneke van Giersbergen. Wat een stem heeft zij toch! En wat is ze goed in vorm op dit album. Ik heb het idee dat ik haar nog nooit zo krachtig heb horen zingen als nu; wat een power als zij belt. Maar ook de intieme stukken zoals op Reunite! - Paris geven de vertrouwde kippenvel die ik al vaak bij Anneke heb mogen ervaren.

Concluderend: ik ben erg onder de indruk van VUUR en de liefde voor dit album groeit alleen maar meer!

avatar van Zagato
Blijkbaar moet ik de stemming zijn voor dit soort muziek. De eerste paar keer deed het album me niet zo veel maar vanochtend al een stuk meer. Kan een groeier zijn.

avatar van The_CrY
Pfff ik vind dit echt een lastig album om uit te zitten. Ik merk gewoon dat ik bij vrijwel elk nummer denk van, dit klinkt best knap, maar ik vind het gewoon zo saai. Sorry Anneke, maar net als bij The Gentle Storm moet ik ook deze maar even vermijden.

avatar van legian
Je bent daar niet de enige in. Ik kom hier maar niet doorheen. Daarbij komt ook dat ik de kriebels krijg van de zang, iets wat ik niet verwacht had.
Muzikaal is het allemaal prima in orde, maar weet niet te beklijven. Ik heb het op meerdere momenten geprobeerd maar dit wordt het niet.

avatar van Robertoooooh
Vandaag dit werkje ter voorbereiding op het concert van zondag aanstaande maar eens beluisterd.
Dat valt nog niet mee helaas. Ik word behoorlijk meer dan een peu nerveux van dat lijzige gekweel van Van G. Ja ze kan best een aardig moppie zingen, maar hier slaat het als een drol op een drumstel. Het is voor mijn oortjes allemaal, net als de composities trouwens, te bedacht, gekunsteld en niet organisch. En, durf ik het te zeggen?, uitermate saai en vervelend zelfs. Geen enkel nummer blijft hangen. Jammer.
Ik ga een zware avond tegemoet...

avatar van Nicole_1989
Robertoooooh schreef:
Dat valt nog niet mee helaas. ... Jammer.
Ik ga een zware avond tegemoet...

Je kunt je kaartje nog verkopen, hè? Genoeg mensen die er graag heen willen voor een leuke avond, lijkt me!

avatar van notsub
Vanwege het slechte weer laat ik de show vanavond voor wat die is. Ik draai de CD dan maar nog een keer en ik moet zeggen dat die me opnieuw tegenvalt. Bij Vuur verwacht minimaal een flinke dosis passie, maar die komt door de gortdroge productie niet echt uit de verf. De songs zelf hebben het ook niet. Deze samenwerking heeft gewoon geen memorabele songs opgeleverd en luistert veel te anoniem weg. De stem van Anneke is op zich prima, maar tegen de achtergrond van deze muziek mis ik een klik. Bij The Gentle Storm was die er direct en dit is een tegenvaller geworden. Toch maar eens live kijken in de toekomst en zien of het op het podium wel werkt.

Ook een stel puike muzikanten en een briljante zangeres hebben goede muziek nodig om luisterwaardig te zijn. Vuur stelt teleur. Het is saai. Net of er af en toe tegen elkaar is gezegd: Hé, we maken een metalplaat en daar horen stevige gitaren in. Oh, dan gooien we er nu even een stevige gitaar in. Metal! En dan gaan we daar laten horen wat Anneke wel niet met haar stem kan. Mooi. De muziek blijft bij mij niet hangen en dat is jammer, want ik ben er inmiddels wel aan toe dat Anneke na de Gathering zelf wat stevigere en fijnere muziek gaat maken.

avatar van dynamo d
De stem van Anneke van Giersbergen is natuurlijk prima maar wat een overdrukke, nerveuze en onrustige nummers. Zit er dan niemand in de opnamestudio kritisch mee te luisteren. Veel te overdreven druk gitaarwerk. Ik dacht bij begin van 'Save Me - Istanbul' dat er dan eindelijk balans tussen zang, gitaar en drums in een nummer kwam maar helaas na een hoopvol begin weer te druk gitaar-gedoe. Uitblussen dit vuur.... en opnieuw beginnen maar dan met betere songschrijvers en producer(s).

Op de albums van Devin Townsend Project (fantastisch!) raakte ik onder de indruk van Anneke van Giersbergen maar na een aantal albums van The Gathering, Vuur en solo te hebben beluisterd moet ik toch concluderen dat ik Anneke het best toch haar recht vind komen op nummers van en met een goede muzikant zoals Devin Townsend.

avatar van Leptop
Hier moet ik toch echt effe op reageren .
Eens met Vuur, maar welke van The Gathering heb je dan geluisterd?

avatar van Jelle78
Ruim anderhalf jaar na de release luister ik dit album weer eens. Ten tijde van de release vond ik het maar zo zo, maar nu moet ik toch vaststellen dat ik het een erg sterke plaat vind. Stralend middelpunt is (uiteraard) Anneke, maar ook als je gezegend bent met één van de mooiste zangstemmen van Nederland heb je goede nummers nodig om die stem optimaal tot z'n recht te laten komen. Waar ik eerder de nummers niet altijd even sterk vond, moet ik daar nu op terug komen. Elk nummer heeft wel een sterke melodie of zanglijn en erg sterk vind ik ook dat er een centrale melodie/zanglijn is die in meerdere nummers terugkomt. Hierdoor voelt het album echt als een eenheid.