VUUR - In This Moment We Are Free - Cities (2017)

Label: Inside Out

1. My Champion - Berlin (7:36)
  2. Time - Rotterdam (6:40)
  3. The Martyr and the Saint - Beirut (5:34)
  4. The Fire - San Francisco (4:46)
  5. Freedom - Rio (6:06)
  6. Days Go by - London (6:30)
  7. Sail Away - Santiago (6:00)
  8. Valley of Diamonds - Mexico City (6:24)
  9. Your Glorious Light Will Shine - Helsinki (5:32)
  10. Save Me - Istanbul (5:04)
  11. Reunite! - Paris (4:38)
avatar van james_cameron
Een welkome terugkeer van zangeres Anneke Van Giersbergen in het metalgenre. Niet dat ze heel ver weg is geweest, maar toch. De muziek van VUUR is bij vlagen behoorlijk stevig, maar biedt genoeg houvast qua melodie- en zanglijnen om niet uit de bocht te vliegen. De meeste songs zijn ook uitstekend. Hier en daar had men wel mogen zorgen voor wat meer variatie tussen en binnen de songs, maar over de hele linie genomen is het materiaal behoorlijk sterk. De imposante strot van Van Giersbergen, hier erg op dreef, past er ook mooi bij.

avatar van Nicole_1989
Een groeiplaat. Want: hoe vaker ik het album beluister, hoe meer ik onder de indruk raak.

Toen ik een paar maanden geleden de teaser van het volledige album beluisterde via Youtube, dacht ik nog 'klinkt allemaal wat hetzelfde'. Maar nu ik het album verschillende malen heb gedraaid, kan ik me die gedachte niet meer voorstellen. Ieder nummer heeft toch werkelijk zijn eigen identiteit.

De muziek is heavy en klinkt aardig 'clean', wat mij goed aanspreekt. Er valt genoeg te ontdekken in de muzikale begeleiding die de bandleden bieden.
En dan: mrs. Anneke van Giersbergen. Wat een stem heeft zij toch! En wat is ze goed in vorm op dit album. Ik heb het idee dat ik haar nog nooit zo krachtig heb horen zingen als nu; wat een power als zij belt. Maar ook de intieme stukken zoals op Reunite! - Paris geven de vertrouwde kippenvel die ik al vaak bij Anneke heb mogen ervaren.

Concluderend: ik ben erg onder de indruk van VUUR en de liefde voor dit album groeit alleen maar meer!

Ook een stel puike muzikanten en een briljante zangeres hebben goede muziek nodig om luisterwaardig te zijn. Vuur stelt teleur. Het is saai. Net of er af en toe tegen elkaar is gezegd: Hé, we maken een metalplaat en daar horen stevige gitaren in. Oh, dan gooien we er nu even een stevige gitaar in. Metal! En dan gaan we daar laten horen wat Anneke wel niet met haar stem kan. Mooi. De muziek blijft bij mij niet hangen en dat is jammer, want ik ben er inmiddels wel aan toe dat Anneke na de Gathering zelf wat stevigere en fijnere muziek gaat maken.