Age of Nemesis - Terra Incognita (2007)

Hongarije
Label: Magna Carta

1. Tree of Life (6:43)
  2. Meeting with the Unbelievable (8:07)
  3. The Land of Light (6:24)
  4. The Secret (1:26)
  5. Another Existence (5:24)
  6. Inner Fire (7:57)
  7. Inferno (4:08)
  8. Someone Must Take the Blame (6:06)
  9. Forgive Me My Foolish Crime (5:25)
  10. Why? (1:51)
  11. Bleeding Moon (5:16)
  12. Plummeting into Eternity (8:55)
avatar van The_CrY
Zeer drukke plaat van deze hoog-technische Hongaarse proggroep. Ze hebben qua sound vrij veel weg van Dream Theater, maar voegen daar toch wel een eigen draai aan toe. Nummers zijn zeer progressief van aard en verwisselen maten, thema's en toonsoorten alsof het roddels zijn.

Er zit een concept in dat toch wel geinig is. Een meid mag de hemel betreden, op voorwaarde dat ze het niet zou doorvertellen, wat ze toch doet. De wereld wordt helemaal gek en overal zijn misdaden. Iemand moet daarvoor boeten, en dat is dan zij. Ze pleegt zelfmoord.

De muziek geeft dit verhaal prachtig weer. De latere trieste nummers zijn episch en meeslepend, terwijl de chaotische nummers in het midden ook echt heel agressief klinken met wanhopige riffs. IJzersterk album van de veelbelovende Hongaarse band.

MindRuler
De hoes misleidde me eerst (dacht dat het gothic metal was) maar een blik op de titels en de lengte ervan, verraadde dat het prog metal is. Heerlijk schijfje!

avatar van The_CrY
Verspreid het woord! Hoe meer oren hoe meer vreugd! Deze plaat verdient meer bekendheid...

MindRuler
En wat een wereldzanger ook!

Mind Ruler
Meer dan een jaar later en nog steeds lijken enkel The_CrY en ik dit geweldige album te kennen. Why? Geef jezelf over aan een andere Existence en een Meeting met het ongelooflijke en vergeef me deze misdaad (dit album bumpen) maar iemand moet ervoor opdraaien...

avatar van [WZ]
Mind Ruler schreef:
...vergeef me deze misdaad (dit album bumpen) maar iemand moet ervoor opdraaien...

6. Someone Must Take the Blame (6:06)

Inderdaad..

avatar van jasper1991
Wat doet Mind Ruler allemaal verkeerd?..

Ik luister hem nu, heerlijk openingsriffje(s).

avatar van [WZ]
Niets, alleen (onbedoeld?) een woordgrapje maken..

avatar van jasper1991
O, ik zie het... dat bumpen kon ik even niet plaatsen.

Mind Ruler
Hehe, [WZ] had mijn vertaalde titels blijkbaar door.
Dit album kan voor mijn part naast een Images&Words staan.

avatar van jasper1991
Niet al te vernieuwende, maar zeer degelijke progmetal. Het zit vol goede hooks, solo's, keyboardloopjes en de teksten zijn goed. De sound is wel zeer detailrijk en vol, maar de productie is tot mijn blijdschap zeer sober en dit zorgt dat je hoort wat je moet horen en de lagen zijn goed te onderscheiden. Wellicht het voordeel dat het budget beperkt is?

De ene na de andere progmetalband komt in me op bij het beluisteren hiervan, maar de uitvoering van deze Hongaren is uitstekend te noemen.

avatar van Lau1986
Ik vind het niet echt een geweldige plaat. In het begin vind ik de zanger ook erg matig. Later trekt dat wel wat bij. Daarnaast is het een band die duidelijk beïnvloed is door Dream Theater en ze missen een beetje een eigen smoel. Aardig, maar niet meer dan dat.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Dik vijfentwintig jaren geleden ben ik nog in Hongarije geweest met Ma en Pa Spamalot, hoewel ons bezoek beperkt bleef tot de hoofdstad Budapest. Het was nog de tijd van het IJzeren Gordijn en topgroepen uit het Westen staken met mondjesmaat die grens over, de groepen uit het Oostblok geraakten die grens niet over. De tijden zijn veranderd.

Progressieve metal hoor ik wel graag zolang men de song, het lied, het belangrijkste niet uit het oog verliest. Met bepaalde groepen ervaar ik dat euvel, zeker met hun lichtend voorbeeld Dream Theater. Hier ervaar ik dat niet, ik ontwaar een album dat prettig is om naar te luisteren. Enkel die zang was voor mij wennen maar die zanger doet het wel goed. Zie je wel dat je niet altijd die superhoge uithalen nodig hebt en hij is toonvast. Er hangt een concept aan vast en wie leest niet graag een goed verhaal.

Ik vind het een goede degelijke plaat, spijts die tamelijk lange speelduur (hier gaan we weer) maar dat is eigen aan een conceptplaat. Tofste nummers vind ik The Land of Light, Another Existence, Someone Must Take the Blame en natuurlijk die prachtige afsluiter. Bij het instrumentale Inferno heb ik het gevoel dat bepaalde toetsenpartijen niet op hun plaats vallen. Vier sterrekes.

avatar van jasper1991
Toch een topalbum binnen de progmetal. Geen grote naam, Age of Nemesis, maar kwalitatief op ieder punt sterk: fraaie melodieën, lekkere loopjes en riffs, goed concept, goede productie en nauwelijks inzakking in de nummers. Iedere luisterbeurt weer een genot.

avatar van The_CrY
Een kleine maand geleden heeft de band op hun facebookpagina in het Hongaars aangegeven voorgoed te stoppen. Het is ze nooit gelukt om die beloofde opvolger op te nemen, die naar eigen zeggen Hongaarse volksinvloeden zou hebben gehad. Spijtig. Gelukkig hebben ze een steengoed album opgenomen, en een heel aantal alleraardigste albums, waarvan de meerderheid in het Hongaars. Een prima nalatenschap, zou ik zeggen. Toch nog maar even genieten van dit album, welke ik inmiddels al lang niet meer heb gehoord. Dream Theater wordt nog altijd goed vereerd, maar toch zit er iets eigens in de verhalende sfeer. Het brengt me terug naar die tijd dat ik net progmetal had ontdekt en met mijn Hongarije-fetish geobsedeerd was door die ene Hongaarse progmetal band genaamd Age of Nemesis... Goede tijden.

avatar van musicborst
In de Progladder 2015 kwam Tree of Life voorbij, genomineerd door jasper1991 en dat vond ik best een gaaf nummer waardoor ik deze plaat aanvinkte als "(her)ontdekken". Het duurde even maar vanmiddag toen ik door die, veel te lange, lijst scrolde viel dan eindelijk de keuze op deze.
Prachtige plaat, de verwijzing naar Dream Theater is snel gemaakt en snap ik wel maar toch wel een eigen geluid. Het was de Engelse versie, volgende keer doe ik de Hongaarse.
Beter laat dan nooit zeg maar!

avatar van jasper1991
Oja, de Progladder. Uit de tijd dat ik nog aan dat soort spelletjes meedeed. Maar leuk om te lezen en dat het album goed bevalt! En wij moeten allemaal weer The_CrY bedanken, toch de grootste ambassadeur van deze band en hij had dit album weer een paar jaar eerder aangedragen in het 'Metalalbum Van de Week'. Ja, geweldig album, ik kan de nummers inmiddels dromen, maar ik vind tegenwoordig Tree of Life een van de mindere nummers tegenover al het andere geweld, grappig.