In 1981 klonk af en toe
Will You? van nieuwe naam Hazel O'Connor op Hilversum 3, het haalde ondanks een fraaie
videoclip in juli slechts
#9 in de Tipparade. Een aardig liedje vond ik, zij het wel wat overdramatisch en theatraal. Daar zit ik 44 jaar later anders in. Sterker nog, het hele album
Breaking Glass is bijzonder aangenaam.
Eigenlijk raar dat ik het toen matig vond, want diezelfde theatrale kant klonk bij Lene Lovich die ik wél ontzettend leuk vond. Ook de stemmen van de zangeressen lijken op elkaar, waarbij O'Connor in tegenstelling tot Lovich niet aan hoge gilletjes doet. Andere associaties zijn met Toyah en Siouxsie.
Tegelijkertijd heeft
Breaking Glass een eigen geluid. Meest opvallend zijn de saxofoons van Wesley Magoogan, die de nodige ruimte krijgen. Het doet denken aan hetgeen Roxy Music op hun eerste vijf albums deed, maar dan in het jasje van new wave. Vooral uptempo, bijna felle nummers met hier en daar toetsen van O'Connor en producer Tony Visconti; opvallend genoeg speelt de gitaar een dienende, ondergeschikte rol, tegelijkertijd zijn de partijen van Bob Carter effectief bij deze muziek.
Tsja, kies dan maar eens favorieten... Zwakke nummers kom ik sowieso niet tegen. De überfavo's: opener met klein begin maar knallend vervolg
Writing on the Wall, het eveneens pittige
Monsters in Disguise en
Who Needs It en het wat plechtige
Will You? op kant 1, dat weg heeft van een Frans chanson.
De tweede plaatkant start met de smeuïge synths van
Eighth Day die bovendien geluidseffecten bij de tekst bieden, de andere uptempo nummers
Blackman,
Give Me an Inch en de met strijkers opgeluisterde slotlied
If Only. Deze elpee kom ik zo af en toe tegen in platenbakken met tweedehands vinyl. De eerstvolgende keer dat dat gebeurt, neem ik 'm mee.
Geen wonder dat de muziek het in het eigen Engeland wél goed deed, mogelijk mede omdat dit de soundtrack bij de film Breaking Glass is. Die stamt net als het album uit 1980, het bescheiden succes in Nederland hobbelde ook nog eens achteraan. Van die film
hier de trailer en
daar de gehele film, gratis op YouTube. In de film zijn trouwens ook kort Rat Scabies van The Damned en Boy George te zien.
Vier singles haalden de Britse hitlijst:
Eighth Day stond in september 1980 twee weken
#5,
Give Me an Inch in november
#41 en
Will You? in juni 1981
#6. Als die laatste single verschijnt, is haar tweede album
Sons and Lovers alweer enkele maanden uit en heeft een derde hitsingle opgeleverd met
D-Days.
Bij dat album kom ik later tijdens mijn reis door de new wave van 1980, waarbij mijn vorige station bij de (post-)punks van
Penetration was en mijn volgende uit Duitsland komt: het nummer
So Froh van Ede+Die Zimmermänner, vanaf 2002 te vinden op verzamelaar
Verschwende Deine Jugend: Punk und New Wave in Deutschland (1977-83).