Verschwende Deine Jugend (2002)

Alternatieve titel: Punk und New Wave in Deutschland (1977-83)

Duitsland

4. Male - Zensur, Zensur
  5. S.Y.P.H. - Zurück Zum Beton
  6. S.Y.P.H. - Industriemädchen
  7. S.Y.P.H. - Lachleute, Nettmenschen
  8. Neonbabies - Eisenleer (Depressiv)
  9. Neonbabies - Blaue Augen
  47. D.A.F. - Verschwende Deine Jugend
  48. Xao Seffcheque - Happy New Wave
  49. Die Toten Hosen - Jürgen Engler Gibt Ne Party
avatar van postpunker
Schitterende compilatie. Computerstaat en Was Kostet die Welt zijn NDW-klassiekers.

paranoidandroid
Sluit ik me bij aan. Kende alleen DAF en Neubauten, maar nav deze plaat veel nieuwe bands ontdekt. Het is daarbij zeer afwisselend, van (post)punk tot electro, avantgarde en beetje industrial.

avatar van RonaldjK
Ben op reis door de albums achter mijn afspeellijsten met new wave, momenteel in 1980. Afkomstig van het debuut van de Engelse Hazel O'Connor kom ik bij de single So Froh van Ede+Die Zimmermänner a.k.a. Skafighter. Te vinden op deze verzamelaar uit 2002.

Titel Verschwende Deine Jugend: Punk und New Wave in Deutschland (1977-83) geeft precies aan wat dit is: een spijker-op-de-kop dwarsdoorsnede van die genres in (voor zover ik kan overzien) Wést-Duitsland. Een DDR-groep als Silly ontbreekt.
Ik weet niet meer waarom ik So Froh uitkoos en niet één van de andere nummers. Omdat ik ska kan waarderen en getrokken werd door de vreemde groepsnaam Ede+Die Zimmermänner a.k.a. Skafighter?

De single met dit nummer erop bevat drie nummers, So Froh staat op de B-kant. Vrolijke ska met zowel mannelijke als vrouwelijke zang. Het verscheen in 2014 nog eens op verzamelaar Zurück in der Zirkulation, een album dat ik, o verrassing, niet op Discogs aantref maar wél op mijn streaming platform. Hier klinken vooral jolige gitaarliedjes met dikke knipoog. Die Zimmermänner (zoals de groep zich nadien noemde) is géén skagroep.

Terug naar deze verzamelaar: die fungeert als soundtrack bij wat de Duitse auteur Jürgen Teipel een Doku-Roman noemt, genaamd Verschwende Deine Jugend. Een boek dat in 280 pagina's middels interviews en anekdotes het verhaal achter de muziek vertelt. Hoe new wave als Neue Deutsche Welle een alternatief gezicht kreeg, waarbij ook ruimte was voor beeldende kunstenaars. In West-Duitsland waren deze muziek en kunst namelijk nauw verbonden. De titel verwijst naar het D.A.F.-nummer met dezelfde naam, op cd 2 te vinden als track 22.
Het album is als afspeellijst deels op YouTube te vinden, maar als ik weer eens in Duitsland ben, moet ik toch eens op zoek naar de originele dubbelaar.

Die Zimmermänner brachten in 1982 hun eerste volledige album uit, genaamd 1001 Wege Sex zu Machen Ohne Daran Spaß zu Haben; So Froh staat hier niet op.
Aan dat album ben ik nog lang niet toe, dit is immers 1980! Op naar de Britse hitparadewave van Adam and the Ants met hun doorbraakplaat Kings of the Wild Frontier.

avatar van RonaldjK
Heb vanavond de film bekeken en de dagen ervoor de bijbehorende dubbel-cd Verschwende deine Jugend gedraaid. Die 4,5 ster voor het album, daar ga ik er één vanaf halen: te vaak hoor ik simplistische synthriffjes. Misschien lekker naïef en in de 'Do it yourself'-ideologie, maar als ik dat concept te vaak tegenkom, ga ik me vervelen. Wél met een informatief boekje.

De film is een dikke aanrader, mits je met Duitse ondertiteling uit de voeten kunt. Een leuk plot met veel muziek, waarbij ook van de Engelse groepen The Cure, XTC en The Human League en zelfs de stem van BBC radio-dj John Peel.