Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures (2018)

Label: Abstract Dragon

1. DFF (1:54)
  2. Spook (3:45)
  3. King of Bones (3:57)
  4. Haunt (5:51)
  5. Echo (5:14)
  6. Ninth Configuration (6:53)
  7. Question of Faith (5:20)
  8. Calling Them All Away (6:46)
  9. Little Thing Gone Wild (3:19)
  10. Circus Bazooko (5:42)
  11. Carried from the Start (4:50)
  12. All Rise (5:40)
Nu al? Nu al één van de beste platen van 2018?

BRMC is terug na 5 jaar en doet dat met een plaat die tot hun beste werk hoort. De snelle(re) nummers zijn geweldig, de rustiger fraai tot prachtig. Er wordt uitstekend gespeeld en gezongen en de productie is opvallend helder voor deze band. Live waren ze altijd al super, nu hoor je dat ook goed terug op de plaat. Wat een aanrader!

avatar van Mausie
Dat klinkt erg positief west! Ik ken BRMC al een tijdje, maar ken vooral wat losse nummers en Baby 81. Baby 81 vond ik in zijn geheel niet supersterk, maar er was zeker veel moois te horen. Van het laatste album heb ik Let the Day Begin best wel grijsgedraaid. Dus naar aanleiding van jouw bericht ben ik erg benieuwd geworden naar dit album.

Mausie schreef:

Baby 81 vind ik zelf hun minste album, maar nog steeds een hele aardige plaat. Oftewel ik vind BRMC wel snel goed. Maar als je het vergelijkt met andere albums, komt dit in de buurt van hun beste werk, zoals het album B.R.M.C. Die zou ik ook eens proberen, net als Beat the Devil's Tattoo.

Straks eens binnenhalen

Ten tijde van het debuut was ik gek van de band. Live waren ze geweldig, wat een energie. Maar daarvoor moet ik terug naar 2002. Andere tijden.

De albums die volgden werden door mij met steeds hoger schouderophalen getrakteerd. Elke keer weer luisteren en elke keer weer afvragen waarom eigenlijk.

Dus deze keer geloofde ik het wel, maar ik zag dat het weer een aantal jaar geleden is toen hun vorige album verscheen en op dit moment ben ik nog niet heel veel 2018 releases tegengekomen die me enorm wisten te interesseren dus er was wel even wat ruimte voor de nieuwe BRMC.

Ach ja. Het klinkt zeker beter dan de laatste, maar ik merk toch dat het me allemaal niet zo heel veel meer doet. Toch klinkt dit album best sterk in de oren. Iets minder rauw dan het debuut, maar die kant hebben wel al eerder kunnen ervaren op hun albums.
Het probleem zit meer bij mijzelf denk ik. In de loop der jaren doen dit soort bandjes me minder en als ik dan toch naar iets vergelijkend wil luisteren grijp ik naar The Jesus and Mary Chain die ik net wat scherper vind.

Maar wie weet hoe dit de komende tijd gaat beklijven (of niet). Nummers als Echo met dat mooie gitaargeluid dan dat in elk geval zeker dus misschien trekken die de kar richting meer liefde voor deze nieuwe.

avatar van RadioMad
Een fijne verrassing! Op Album of the Year.org krijgt Wrong Creatures geen beste score, maar op het eerste gehoor vind ik 'm erg tof.
Ik begin met 4 sterren, met een kans op een verhoging omdat ik sinds Take Them On, On Your Own niet meer zo enthousiast geweest ben over een BRMC plaat.

avatar van erwinz
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Black Rebel Motorcycle Club, ook bekend als B.R.M.C., debuteerde helemaal aan het begin van het huidige millennium met een plaat die voornamelijk teruggreep op de donkere rockmuziek uit de jaren 80 en 90.

Met haar eerste paar platen wist de band uit San Francisco een groot publiek te bereiken, maar na het in 2010 verschenen Beat The Devil’s Tattoo was de rek er wat uit.

Vervolgens kreeg de band ook nog eens te maken met persoonlijke tegenslagen, waaronder de dood van de vader van zanger Robert Levon Been en de ziekte van drumster Leah Shapiro.

De dood van Michael Been, ook bekend als zanger van de Amerikaanse band The Call, stond centraal op het in 2013 verschenen en aardedonkere Specter At The Feast, terwijl de naweeën van de ziekte van de inmiddels gelukkig weer herstelde Leah Shapiro de deze week verschenen nieuwe plaat van Black Rebel Motorcycle Club van wat extra zwart en grijs hebben voorzien.

Wrong Creatures verschijnt na een stilte van vijf jaar en is zeker niet onthaald als één van de grote releases van het nog prille muziekjaar 2018. Ik had zelf eerlijk gezegd ook geen hele hoge verwachtingen, maar Wrong Creatures is een verrassend sterke plaat.

Wrong Creatures is minder rauw dan de eerste platen van de band, waarop B.R.M.C. zich flink liet inspireren door de platen van bands als The Jesus And Mary Chain, My Bloody Valentine en Ride. De plaat bevat een aantal stevige songs, maar de band uit San Francisco neemt ook met grote regelmaat gas terug op Wrong Creatures.

Zeker in de meer ingetogen en atmosferisch klinkende songs doet de muziek van Black Rebel Motorcycle Club wel wat denken aan het beste van The Verve en aan de door Brian Eno geproduceerde platen van U2 uit de jaren 80. Dat klinkt misschien wat belegen, maar de aan U2 herinnerende sound op Wrong Creatures is een stuk spannender en urgenter dan het recente werk van de Ierse band zelf.

B.R.M.C. laat zich op haar nieuwe plaat door veel meer bands beïnvloeden en zeker ook door zichzelf. Ik hoor flarden van vrijwel alle vorige platen van de band, maar uiteindelijk hoor ik het misschien nog wel het meest van Echo & The Bunnymen, zeker wanneer B.R.M.C kiest voor donkere klanken en het invloeden uit de postpunk nadrukkelijk omarmt.

Hier blijft het niet bij, want de band uit San Francisco maakt op haar nieuwe plaat ook geen geheim van haar liefde voor donkere blues en flirt ook nog eens met elektronische popmuziek, met stoner-rock en met psychedelisch aandoende klanken en doet dit steeds in songs die tot de verbeelding spreken en de fantasie prikkelen. Het zijn bovendien songs die blijven hangen en die groeien.

Ook in 2018 zal weer intensief worden gezocht naar jonge Britse en Amerikaanse gitaarbands die de juiste snaar weten te raken, maar de inmiddels niet meer zo jonge honden van Black Rebel Motorcycle Club mogen nog zeker niet worden afgeschreven. Ik had het niet verwacht, maar Wrong Creatures is een goede rockplaat. Een hele goede rockplaat zelfs. Erwin Zijleman

avatar van E-Clect-Eddy
Luister zelden naar BRMC maar deze is één van de eerste release van 2018 en afgaande op de singles, interessant om eens te beluisteren.

En dat valt goed, lekker donkere sfeer ...alleen voor mij met Electro Pop Rock oor iets aan de lange kant, 12 nummers in 59 minuten. Een paar nummers hiervan gaan wel op mijn afspeellijst van 2018... zou mijn album van de week zijn geweest als Shame's debuut niet al min of meer die eer heeft gekregen.

avatar van staralfur
Eerste luisterbeurt is erg goed bevallen! Ik (her)kende een aantal nummers al van het concert afgelopen november in Paradiso en ik denk dat het nog wel hoger gaat uitvallen dan 4*. Het was het lange wachten in ieder geval waard...

avatar van peterjames777
Ik vind het opvallend dat veel 'critics' dit niet erg hoog beoordelen. Ik raakte op dreef en las verder. Het hele oeuvre van BRMC wordt over het algemeen niet heel hoog beoordeeld (metacritic). Ik las termen als pretentieus, niet meer relevant en dat ze na het eerste album al eigenlijk op retour waren. Spijtig en opmerkelijk vind ik want ik heb zelf BRMC altijd als een sympathieke en authentieke band ervaren.

Ik weet nog dat ik op 11-jarige leeftijd op vakantie ging in de achterhoek en hun eerste album in Winterswijk kocht. Wanneer ik mij verveelde deed ik het album in mijn discman en ging ik lekker door het albumboekje bladeren. Sindsdien heb ik BRMC altijd wel gevolgd, hetzij in meer of mindere mate (Baby 81 is mij bijvoorbeeld een beetje ontgaan). Ik kan altijd erg genieten van de gruizige gitaren, melodieën/akkoordschema's en vooral van de zang van Robert en Peter.

Dit nieuwe album is voor een groot deel meer van hetzelfde en verrast niet echt. Helaas zit op dit album, net als elk ander BRMC album nummers die me niet zoveel doen en niet echt spannend zijn, zoals Haunt, Circus Bazooko en All Rise.
Gelukkig staan daar verdomd fijne nummers tegenover met in de frontlinie Question of Faith, King of Bones, Calling Them All Away en Carried From The Start. Gewoon weer een lekker album van BRMC.

avatar van philtuper
west schreef:

Zou beginnen met B.R.M.C. Hun beste. En HOWL is een onderschat album. Zou ik zeker ook proberen.

avatar van iHateDolphins
west schreef:
Nu al? Nu al één van de beste platen van 2018?

Zo dit beloofd veel goeds! Ik mag mezelf ook onder de fans scharen van deze band. Eigenlijk is elke plaat goed tot heel goed (op een gekke instrumentale plaat na), maar Specter at the Feast vond ik erg matig. Ik was bang dat ze het niveau niet meer zouden halen in een volgend album, dus ik ben erg blij met jouw bericht!

Ik ben zeer benieuwd

avatar van Mausie
Helaas, dit is een zware tegenvaller voor mij. Alleen Spook en Little Thing Gone Wild vind ik echt lekker, dat is de stijl waarin wat mij betreft de kracht van BRMC ligt. De ballads op dit album (All Rise en Haunt) vind ik echt tenenkrommend en sowieso vind ik dat BRMC op veel nummers een beetje 'zeikerig' klinkt. Baby 81 vond ik toch een stuk beter, dus ik zet liever die weer op.

avatar van paddy pipedown
philtuper schreef:

Precies.
Debuut en de derde zijn essentieel, De rest heb je niet nodig.

avatar van frolunda
Ben eigenlijk amper bekend met de Black Rebel Motorcycle Club en wat ik vroeger hoorde deed me erg denken aan the Jesus and Mary chain.In al die jaren is wat dat betreft in ieder geval niet al te veel veranderd ; gloedvolle en vaak langzame pop/rock met daaroverheen een licht fuzz/distortion laagje.
Helaas wil dat ook weer niet zeggen dat ik onverdeeld enthousiast ben over Wrong Creatures.De opener Spooks (het intro nummer DFF even niet meegerekend) is erg sterk maar wat daarna allemaal komt zit toch soms tegen het gezapige aan.Gelukkig krabbelt de plaat halverwege wel wat op met onder andere Question of Faith en (vooral) Little Thing Gone Wild maar er blijven ook zwakke broeders als het Beatlesque Circus Bazooko tussen zitten.
Een voldoende zit er alles bij elkaar nog wel in voor Wrong creatures maar als deze bij de beste albums van 2018 gaat behoren zie ik het jaar somber in.

frolunda schreef:
De opener Spooks (het intro nummer DFF even niet meegerekend) is erg sterk maar wat daarna allemaal komt zit toch soms tegen het gezapige aan.Gelukkig krabbelt de plaat halverwege wel wat op met onder andere Question of Faith en (vooral) Little Thing Gone Wild....

Normaal ben ik juist ook van het wat steviger werk van deze band. Maar op dit album gooien ze het ook (eens) over een wat andere boeg. En juist die nummers vind ik weer het beste, zoals King of Bones, het oh zo mooie Haunt & sfeervolle Calling Them All Away. Voor mij niet gezapig dus...
Little Thing Gone Wild is inderdaad ouderwets goed.

avatar van philtuper
Helaas, voor mij blijft het bij het debuut en HOWL. Deze kan mij slechts ten dele bekoren. Als geheel doet het me te weinig. Het is niet slecht maar het is ook geen opvallend album in het muzieklandschap van vandaag en ook niet in dat van BRMC zelf.

BRMC na al die jaren..het Rebelse, zwart lederen jekken, Black sunglasses en nog steeds kunnen teren op de klassieke sound waarop nu eenmaal weinig af te dingen valt.

avatar van WoNa
Stilstand is achteruitgang. Gelukkig gaat dat niet op voor Black Rebel Motorcycle Club. Ik zou zelfs zeggen dat de jaren van rust de band goed heeft gedaan. 'Spectre At The Feast' was een redelijk goed album, maar deze bevalt me steeds beter zelfs.

Mijn probleem met BRMC is dat ik alles wat de band uitbracht, bleef vergelijken met die ene song van het eerste album. Ik heb besloten daar mee op te houden. Die song ligt bijna 20 jaar achter ons, schokkend maar waar. Zodra ik dat doe, blijkt hoe goed Wrong Creatures is.

De plaat staat vol met gruizige rock die wordt versierd met donkere maar uiterst creatieve gitaar- en baslijntjes ondersteund door stevig voortstuwende drums. Dit is gewoon wat de bedoeling is als ik naar BRMC luister. Wrong Creatures is een album dat kracht uitstraalt, variatie biedt op de juiste momenten en in iedere song interessante momenten biedt. Zelfs in de enkele zwakke broeder. Dat maakt een sterk album, als zelfs de overduidelijk zwakkere broeders goed te beluisteren blijven.

Afsluiter 'All Rise' is dan misschien wel het meest illustratief voor Wrong Creatures als geheel. Het lied begint als een piano ballade en wordt stukje bij beetje opgepompt tot een song van epic proportions. Steeds iets harder, feller, gruiziger. Iets dat BRMC het hele album lang weet te doen. Gewoon een heel erg prima BRMC plaat dus.

Het hele verhaal staat hier op WoNoBlog.

WoNa schreef:

Het hele verhaal staat hier op WoNoBlog.

Welke song van et eerste album?

Whatever happend to my Rock n Roll?? hun lijflied

JVT
Ah ik dacht red eyes and tears! ook een knaller!

JVT schreef:
Ah ik dacht red eyes and tears! ook een knaller!

Luistertip van die plaat Rifles

Rudi1984
Blijft live een fantastische band, maar op het debuut en Howl na weten ze het niet naar plaat te vertalen. Staan vaak wel een paar erg fijne nummers op (hier niet zozeer), maar hele albums boeien doen ze al tijden niet meer. Toch wel jammer dat de klad er een beetje in is gekomen na zo'n veelbelovende start.

avatar van jerome988
De coupletten van Echo zijn qua melodie bijna exact hetzelfde als U2's All I Want Is You, is iemand anders dit ook opgevallen?