Prince - Emancipation (1996)

Funk / Soul
Label: EMI

1. Jam of the Year (6:09)
  2. Right Back Here in My Arms (4:43)
  3. Somebody's Somebody (4:43)
  4. Get Yo Groove On (6:31)
  5. Courtin' Time (2:46)
  6. Betcha by Golly Wow (3:31)
  7. We Gets Up (4:18)
  8. White Mansion (4:47)
  9. Damned If I Do (5:21)
  10. I Can't Make U Love Me (6:37)
  11. Mr. Happy (4:46)

met Scrap D.

12. In This Bed I Scream (5:40)
  13. Sex in the Summer (5:57)
  14. One Kiss at a Time (4:41)
  15. Soul Sanctuary (4:41)
  16. Emale (3:38)
  17. Curious Child (2:57)
  18. Dreamin' About U (3:52)
  19. Joint 2 Joint (7:52)
  20. The Holy River (6:55)
  21. Let's Have a Baby (4:07)
  22. Saviour (5:48)
  23. The Plan (1:47)
  24. Friend, Lover, Sister, Mother / Wife (7:37)
  25. Slave (4:51)
  26. New World (3:43)
  27. The Human Body (5:42)
  28. Face Down (3:17)
  29. La La La Means I Love U (3:59)
  30. Style (6:40)
  31. Sleep Around (7:42)
  32. Da da Da (5:15)
  33. My Computer (4:37)

met Kate Bush

34. One of Us (5:19)
  35. The Love We Make (4:39)
  36. Emancipation (4:12)
Met dit album werd mij duidelijk dat we van Prince niet veel nieuws meer hoefden te verwachten. Alles op deze 3 dubbelaar had ik al eens eerder en beter gehoord van hem. Duidelijk ook een geval van te lang. En wat doet die afgrijselijke cover van One of us hier ? Het origineel is vele malen beter. Ondanks dat toch nog een 3,5.

Dustyfan
De juiste cover net verzonden

dieptepunt van Prince...Slechte r&b of wat ook zijn bedoeling was. jammerlijk mislukt met als hoogtepunt qua slechtheid sex in the summer.

en dit album staat ook bol van gelovigheid etc saviour, the holy river.....

je moet er van houden..ik niet

funkmastervince schreef:

en dit album staat ook bol van gelovigheid etc saviour, the holy river.....

je moet er van houden..ik niet

Ik hou er dus ook niet van, maar bij Prince is het gewoon een feit: het is bij hem altijd enorm aanwezig, bij de Lovesexy tour werd het gepreek zelfs irritant.

aERodynamIC schreef:

Klopt, maar ik vind dat de Lovesexy tour beduidend beter was dan zijn werk wat hij op dit album heeft gemaakt. Hij heeft wel een handje van dat gepreek. Vooral bij Anna Stesia dan ging hij achterelkaar door de microfoon schreeuwen/krijsen/je kent dat wel 'do you understand??' etc etc.
Maar toch ik heb vandaag de emancipation discs er maar eens weer bijgepakt en nummertje 10 van disc 1 is dan nog wel te doen en 12 ook. Maar het blijft natuurlijk wel ver onder de Prince maatstaaf.

Tegenwoordig preekt hij trouwens ook nog steeds. Tijdens zijn Musicology tour tijdens zijn Purple Rain zingt hij: Open up your bibles let God guide you, just one time.

Hij was toen volgens mij ook niet zo happy. Teveel onder de plak van Mayte ofzo. Uit loyaliteit bleef ik zijn albums kopen, en dit was niet eens de slechtste hoor.

dude das stijl(A) ik hou er WEL van:P blijkbaar een van de enigste...Sommige liedjes moet je heeeel vaak luisteren voordat je ze begrijpt en mooi vind.maar geloof me ik heb nog geen enkel nummer gehoord dat ik niet goed vond..maar ik vergelijk ook niet alles met purple rain .ik denk niet dat je dat kunt doen.

avatar van c-moon
Jammer.. o zo Jammer..... de man begon duidelijk zichzelf en zijn kunnen te overschatten... Natuurlijk staan er, verdeeld over deze drie schijven wel goede nummers op.. maar het is zoeken...

Met 'Emmancipation' en meer nog met 'Crystal Ball' leek hij wel definitief de weg kwijt en moest het megalomane en de kwantiteit wijken voor de kwaliteit, Prince had kunnen beter weten zou je dan denken...

Lichtpuntjes: de funk van "Jam Of The Year", het mooie "Betcah By Golly Wow!", "Damned If I Do", "The Holy River" en de Joan Osbourne-cover "One Of Us"...

De spanning was weg, de stekeligheden afwezig en dan hou je een prima popplaat over waar niemand meer op zat te wachten: de fans niet en ook het grote publiek niet.

aERodynamIC schreef:
Wat doet die afgrijselijke cover van One of us hier ? Het origineel is vele malen beter.

Wel grappig, naast New World en Get You Groove On vind ik One Of Us één van de betere momenten op deze plaat. Vind de "Prince-versie" zelfs stukken beter dan het matig geproduceerd hitje van mevrouw Osborne...

Hier had hij een leuke (enkele) cd van kunnen maken.
"Style" (!) en "Sleep around" en in mindere mate "joint 2 joint" vind ik de funky hoogtepunten.
En "The love we make" klinkt bekend in de oren, maar is wel een prachtig geladen ballad.
"The holy river" is commercieler, maar niet slecht.

Verder staan er veeeeel te veel nummers op.

Nicci
Drie CD's was inderdaad wat veel van het goede. De nieuwe revu schreef in de recensie dat we de eerste 2 CD's maar als onderzettertje moeten gebruiken en de derde dan maar moeten draaien.
het stuk nr 17 t/m 24 draai ik nog wel eens. mooi stukje. de rest hoeft van mij niet.

avatar van FunkStar
Het is niet zoals Sign 'O The Times, maar geen slecht album. Het is een cd die je dus vaker moet luisteren totdat het echt lekker begint te klinken. Een paar hoogtepunten zijn "Jam Of The Year", het mooie "Betcha By Golly Wow!", "The Holy River" en de Joan Osbourne-cover "One Of Us".

avatar van martlybra
Heerlijk album! Lekker Funky! (en Vaag)

****

EVANSHEWSON
aERodynamIC schreef:

Maak hier gewoon een prima enkele plaat van, zoals sommigen hier opperden, en gelijk hebben ze wellicht !

Beste tracks zijn voor mij toch ;
Jam of the Year
Courtin' Time
Betcha by...
I can't make you love me
The Holy River
Face Down
My Computer
Emancipation

Ik kom toch nog aan 3.5 ster maar de plaat is véél te lang !

beaster1256
ja met de 3 dubbele kan je gerust een fantastische cd brouwen met je i tunes

evan je pikt er nog de goeie nummers ook uit , goed man

avatar van lennon
In tegenstelling tot vele Prince fans, vind ik dit echt een lekker album. Alleen New world en Slave vind ik erg slecht, de rest boeit me nog steeds na 12 jaar..

Cd 2 is voor mij het beste.

Uiteraard is het geen Sign O the times, maar simpelweg een lekker luister album, met een Prince die tot aan zijn oren in een creatieve bui zat, en ook nog eens superverliefd was destijds,, en dat hoor je!

avatar van Twinpeaks
Aardig,maar inderdaad veels te lang.Goede nummers worden afgewisseld met draken en de balans lijkt zoek.3 cd's willen vullen met alleen topmateriaal is ook niet velen gegeven,maar wat Prince hier doet is gewoon zijn kluizen leegmaken.Brand hiervan je eigen cd en dan tot maximaal 50 minuten en je hebt een goede plaat.Niet hemelbestormend maar degelijk.

Ik vind dit album één van de vele hoogtepunten in Prince's carriere, gewoonweg een zalige verzameling tracks die nooit lijkt op te houden. Zalig gewoon. Iedere zomer vliegt deze wel eens in de speler.

CD 2 zou perfect als een aparte CD uitgebracht kunnen worden.

avatar van LucM
Het eerste album van Prince dat verscheen op het NPG-label en het laat een herboren Prince horen. Hier etaleert Prince heel wat stijlen zoals stomende funk, sensuele soulballades, R&B, rock en jazz. Vocaal is hij in topvorm, de meeste songs zijn van hoog niveau en de productie is vlekkeloos. Inderdaad zijn 3 CD's wat teveel van het goede (ik draai die 3 CD's nooit achter elkaar) en ik heb ook de indruk dat hij een tweede "Sign O' the Times" wilde uitbrengen, maar globaal is dit weer eens een sterk album van de kleine Prince.

Father McKenzie
IK begrijp de echt zéér lage gemiddelde score niet. Dit is toch een soort comeback album?
Zoals LucM hier al zei; dit laat echt een herboren Prince horen. Een erg gevarieerd, geïnspireerd en bij wijlen zwoel album.
Prince grossieert hier weer in de diverse stijlen die hem groot (nou ja, niet letterlijk te nemen bij hem ) hebben gemaakt.
De eerste cd vind ik de beste, maar op de drie platen staat werkelijk ontzettend véél sterks.
Ook de covers van Betcha By Golly Wow!, I Can't Make You Love Me en One of Us, zijn om duimen en vingers van af te likken.

Nà The Gold Expierience en The Rainbow Children alwéér een plaat vol sterk materiaal van het kleine funky opdondertje!

The Holy River is voor mij het absolute hoogtepunt van dit album.

avatar van principal2000
Zal ik dan ook maar zeggen dat 3 cd's teveel van het goede is? Dat gezegd hebbende, denk ik dat meniggeen van de 3 albums 1 goed tot zeer goed album kan maken met een zeer respectabele speeltijd van 70+ minuten. Kies zelf de nummers maar die jij erop zou zetten. Als 3-dubbellaar krijgt hij 2,5 sterren als fictief album 4,5.

buddy
Ik geef dit album 3.5*. 3 cd's is best veel maar er staan echt een hoop goed tot zeer goede nummers op.
Ik maak er 1 cd van voor in de auto:

07 Somebody's Sombody
08 The Holy River
09 One Of Us
10 Emancipation

ZO heb ik er een top cd van gemaakt.

fastpulseboy
lennon schreef:

Cd 2 is voor mij het beste.

Grappig!

new world en slave vind ik precies net de nummers die te pruimen zijn! De rest kan me gestolen worden. Grappig hoe dat kan verschillen.

avatar van Marty McFly

07 Somebody's Sombody
08 The Holy River
09 One Of Us
10 Emancipation

ZO heb ik er een top cd van gemaakt.

Maar je bent "In This Bed I Scream" vergeten!!

avatar van Ataloona
Een te lange plaat waarvan de middlematige tot slechte nummers er het meest zijn. The holy River en Emancipation vind ik het best.
En zoals al vaker hier gezegd. Er kan een hele goed 1 cd van te maken. Maar voor de hele cd 2,70 en dat rond ik af op 2,5.

Wow, dit album is serieus ondergewaardeerd.
De éne klassieker na de andere gewoon, 3u aan een stuk.

avatar van goldnigga
Altijd leuk om te zien hoe smaken verschillen, ik vind dit dus helemaal geweldig , heb hem zelfs 2 x gekocht voor het geval de cd's gaan beschadigen

Zitten zulke mooie nummers in , deze bijv . One Kiss at a Time
Stel je hebt een romantische avond met je vrouw/vriendin je zet dit nummer op en je geeft haar een massage beurt , nou ik verzeker je dat de avond niet meer stuk kan

avatar van rkdev
Zoals velen hier al voor me zeiden is het grote probleem van dit album dat er veel te veel nummers op staan, waardoor het moeilijk is om je volledige aandacht erbij te houden. En er staat gewoon teveel matig werk op. Ik heb er (ooit) 1 ceedeetje van gemaakt met deze nummers:
- Jam Of The Year
- Saviour
- Sleep Around
- One Of Us
- The Love We Make

Maar in alle eerlijkheid is mijn muzieksmaak de laatste jaren wat veranderd en is mijn eigen ceedeetje alweer zo'n 13 jaar oud. Eens kijken of ik het album online kan vinden ...

Dit album vind je overal voor 5 euro en eerlijk gezegd vind ik dat een superwaarde voor je geld, ik ben één van de weinige fans van dita lbum blijkt, ik vind dit echt GEWELDIG. Enkel Courtin' Time vind'k minder, maar dat heeft ook het zalige stukje '100 Times A victor i Am', zalig hoe ie dat zegt. Zelfs de rapnummers vidn'k wel leuk, zoals Face Down, daarvan hoorde ik eens een geniale remix.