James Holden & The Animal Spirits - The Animal Spirits (2017)

Jazz / Electronic
Label: Border Community

1. Incantation for Inanimate Object (1:41)
  2. Spinning Dance (5:29)
  3. Pass Through the Fire (6:26)
  4. Each Moment Like the First (4:57)
  5. The Beginning & End of the World (6:39)
  6. Thunder Moon Gathering (7:28)
  7. The Animal Spirits (5:37)
  8. The Neverending (4:29)
  9. Go Gladly Into the Earth (5:52)
Ollie
Heel veel zin in deze, pass through the fire en each moment like the first zijn weer van de bovenste, bovenste, bovenste plank. Hier aardig gesprekje met de wiskundige mr Holden. Catching up w James

avatar van peterb
Wat een mooie vent is het toch ook! Ik verheug me hier ook enorm op! Pass Trough The Fire doet het voor mij nog niet helemaal, maar Eacht Moment Like The First vind ik echt een sublieme track.

Heerlijke plaat die precies lang genoeg duurt, de 9 nummer klinken totaal anders maar toch het zelfde... James Holden is één van mijn favoriete live artiesten in het genre en kan niet wachten om dit spektakel live te aanschouwen.. sluit niet uit dat ik deze plaat hoger waardeer na een liveset ervaring net zoals de sets die ik heb mogen mee maken met tracks van Inheritors en the idiots are winning.

avatar van trebremmit
Even een paar nummers geluisterd, maar deze klinkt nog een stuk vervelender dan The Inheritors, wilde het toch nog een kans geven na een aantal lyrische recensies op het net, maar het kan met echt niet boeien dit.

trebremmit schreef:

Was er nog niet aan toegekomen, maar ben wel benieuwd - wat vond je tegenvallen? Eerlijk gezegd vond ik de The Inheritors ook wel gehypt; die plaat kwam voor mij pas na 3 tracks zo'n beetje op gang en kakte 5 tracks later weer in door onnodig gepiel ("krautrock" zei men hier), duidelijk niet mijn ding; ik hou van strakker en kaler.

avatar van trebremmit
Misschien vind jij het wel aardig, gaat wel richting free jazz dit, maar veel te volgepropt en die saxofoon vind ik niks. Each Moment Like the First vind ik nog wel een aardig nummer trouwens.
Maar goed, ik heb maar een vijftal nummers gehoord en toen was ik er zat van.

avatar van Slowgaze
Mjuman schreef:
onnodig gepiel ("krautrock" zei men hier)

avatar van Mjuman
Hij is aan het draaien, maar om nou te zeggen dat het me direct grijpt, nou nee. Voor mij klinkt het als een boemel die maar niet aan de gang wil komen, met een pseudo-vuvuzela en een ADHD-jongere aan het keyboard - en dat na 4 nummers al. Mijn idee: zal het goed doen bij de (pseudo-)proggo's alhier. Ornette Coleman kan zijn sax een stuk aantrekkelijker ritueel om zeep helpen.

avatar van Edgar18
Ik ben voorlopig best enthousiast al is mijn gevoel wel dat we de twee beste tracks reeds kennen. De combinatie van James Holdens modulaire synth geluid en de freejazz / voodoo van begeleidingsband The Animal Spirits is prettig en past. Het voelt als een geheel en geeft het album een fraaie extra laag mee.

Het album is intenser dan zijn voorganger The Inheritors, echt geschikt om als achtergrondmuziek op te zetten is het niet. Het is veel, en daarvoor moet je in de stemming zijn.

avatar van Teunnis
Edgar18 schreef:

Dat zie ik anders. Thunder Moon Gathering is voorlopig mijn favoriet. Daarnaast ook weggeblazen door Spinning Dance en het titelnummer. Uiteraard zijn ook de twee singles genieten. Voorlopig weten enkel de laatste twee nummers niet te overtuigen en die weerhouden me van (opnieuw) 5* voor Holden. Of eigenlijk moeten de credits naar The Animals Spirits (inclusief James Holden).

avatar van mkrake
Positief verrast. Vind hem zeer goed in elkaar zitten en klinkt mooi als een geheel. Bevalt me voor nu beter dan de voorganger..

ohmusica
Mooie meeslepende momenten van synergie tussen muziekstijlen en klankkleuren. Het had voor mijn smaak hier en daar iets ‘minder’ gemogen, maar een behaaglijk ‘kampvuur’ hoeft deze muzikale deeltjesversneller ook niet te zijn.

Ik begin heel voorzichtig met vier-en-halve-ster. Lager gaat dit echt niet worden. Gevarieerd en een geheel. Verfrissend en herkenbaar. Holden lijkt het allemaal moeiteloos te kunnen combineren en komt daarnaast weer met een hele trits geniale melodieën. Spinning Dance en Each Moment zijn voorlopig mijn favorieten.

avatar van Mjuman
Na tweemaal draaien ben ik Spotify uiterst dankbaar; het heeft er bij mij toe geleid dat mijn keuze voor wat betreft LGW wat eenvoudiger is geworden. Ik ga James Holden mijden - dit is gewoon strontvervelende muziek, gefriek en gepiel: eenmaal de 70s meemaken is voor mij voldoende.

Er is één vraag die mij nu bezighoudt: waarom moeten 'electronic-helden' die zo'n 10 jaar geleden hun magnum opus afleverden - niet alleen Holden, maar ook een Trentemöller (zie ook de matige waardering voor zijn laatste twee albums) - hun eigen muzikaal CV nu danig uitbreiden ten koste/laste van de muziekliefhebber/albumkoper. Waarom moet je als muziekliefhebber betalen voor de uitbouw van het muzikaal CV van een artiest die alleen maar retro gaat en daarbij oudere geluiden/muziek produceert die je al kende van damals en die toen ook nog beter werd uitgevoerd.
Moest ook denken aan een van de bekendste sprookjes van Hans Christian Andersen, De nieuwe kleren van de keizer en een goed verstaander snapt dan wat ik bedoel

Overigens kan het maar zo zijn, dat dit live iets anders uitpakt.

avatar van Edgar18
Daar kom je alleen achter als je het live gaat aanschouwen .

Hoewel het tijdtechnisch uitermate ongelukkig uitkomt ga ik James Holden en zijn Animal Spirits niet laten schieten. Of het moet zo geweldig zijn bij Pharoah Sanders dat ik echt niet eerder weg wil. Sowieso een onbegrijpelijke overlap, dit is een album waarin je Pharoah als inspiratie terughoort. Had ze lekker na elkaar gepland, eerst de leermeester, dan de leerling.

Jammer dat het jou niet bevalt Mjuman. Ik ga het album steeds beter vinden, de stukjes vallen langzaam op zijn plaats. Ik blijf wel bij mijn uitspraak van gisteren dat het hier en daar een onsje minder had gemogen.

Edgar18 schreef:
Daar kom je alleen achter als je het live gaat aanschouwen .

Dankje voor dat koekje van eigen deeg - ogv dit album kies ik er juist voor dit niet te gaan bijwonen - al kan worden gedacht dat het vanwege M3 - musicmeterm**te(n) - fobie is en mijn eerste keus zou ook Pharoah Sanders zijn en dan evt Phloston Paradigm (alhoewel diens laatste worp ook niet echt 'toppie' is imo)

avatar van peterb
Beertjespyama schreef:

Mooi verwoord! Volledig met je eens, ook wat betreft de favoriete tracks

Mm, niet heel erg onder de indruk na de eerste luisterbeurt. "Each Moment Like The First" en "The Animal Spirits" zijn wel duidelijk pareltjes.

Ik blijf het echter jammer vinden (maar dat is puur mijn egoïsme natuurlijk) dat James zich niet langer richt op de dansvloer. Zou een moord doen voor een nieuw album danspareltjes.

avatar van Manuel
trebremmit schreef:

Geweldige plaat dit, heb voorgaande albums van hem ook nooit echt begrepen (dj mixes zoals At the Controls uitgezonderd), maar misschien toch maar weer eens proberen..

avatar van Teunnis
Bugno schreef:

Ik zou ook wel weer eens een dj-set van hem willen horen. Laatste keer dat ik hem zag dj'en was eind 2013 in Dhoem Dhaam Warehouse, Amsterdam. Toen had ik 40 graden koorts en heb ik "slechts" twee van de vier uur gehoord, in niet al te beste fysieke staat. Ik vind dat ik wel een herkansing verdien. Maar volgens mij doet hij al zo'n vier jaar geen dj-sets meer. Lijkt me toch wel interessant zijn om zijn huidige sound vertaald zien te worden naar de dansvloer.

Ollie
Teunnis schreef:

Dekmantel Festival: James Holden is officieel ex-dj - stories - 3voor12 - 3voor12.vpro.nl

Gaat hem helaas niet meer worden denk ik

avatar van Frenz
Mjuman schreef:
...... Ik ga James Holden mijden - dit is gewoon strontvervelende muziek, gefriek en gepiel: eenmaal de 70s meemaken is voor mij voldoende.......

En bedankt, ben 'm nu aan het luisteren, maar ik hoor alleen maar gefriek en gepiel, hahahaha

Seriously though, heb een associatie met een vroege Pink Floyd, de PF waar ik horendol van werd

Ik vind hem juist wel fijn, na Inheritors wijkt deze nog verder af van de elektronische sound en richting de freejazz en krautrock. Het is een mooie, evenwichtige plaat geworden, die over de gehele lengte blijft boeien. Wel staan er voorlopig nog geen echte uitschieters a la Renata of The Caterpillar's Intervention op. En als je hoopt op minimal techno a la zijn 00's-werk, kun je deze beter links laten liggen.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Goeiemorgen, na Each Moment Like the First is ook The Animal Spirits een dijk van een nummer... Eerste single Pass Through the Fire vond ik niet zo boeiend, maar na de volgende twee singles ben ik erg benieuwd hoe de rest van het album klinkt.

avatar van sj0n88
Wát een plaat! En dat na vijf keer beluisteren. Kan zomaar 's uitgroeien tot een 4,5*-album en is daarmee gegadigde voor een plekje in mijn jaar top-10.

avatar van sj0n88
Opvallend dat Neverending nog niet als favoriet is genoemd. Heeft me al een aantal keer kippenvel bezorgd.

avatar van dielinquent
Dat viel me ook op inderdaad, prachtig nummer, maar je kunt slechts 2 tracks aankruisen en laat Neverending net mijn nr 3 zijn.
Uiteindelijk weer een prachtig album geworden. Voor mij niet het niveau van The Inheritors wat komt door minder afwisseling en mogelijk dat sommige tracks wat minder druk mochten zijn op momenten

avatar van hailtotherainbow
Ja, absoluut, The neverending is zeer goed. Alles vanaf Thunder Moon Gathering tot het einde vind ik zeer goed. Mijn voorkeur gaat voorlopig naar het titelnummer, alsof een schizofrene computer een paniekaanval krijgt.
The animal spirits is een stuk consistenter wel dan The inheritors maar haalt wel de hoogtepunten van die plaat niet op deze nieuwe cd

Misterfool
Amai, ik had verwacht dat dit een kandidaat voor mijn eindejaarslijstje zou worden, maar dat valt- in ieder geval op voorhand- tegen. Even ter info, ik hou enorm van de jaren 70, vind jazz behoorlijk tof en wat krautrockachtige elektronische muziek gaat er bij mij ook in als zoete koek. The Inheritors staat nota bene op 5 sterren. Ik weet het, ik onderschat dat meesterwerk zelfs nog. Desalniettemin moet ik ten aanzien van deze plaat ten dele meegaan met de kritiek. Het klinkt aangenaam, maar ik vind het toch wel vrij pretentieus. Eerlijk gezegd laat dit album mij een beetje koud. Deze plaat kan wellicht nog een groeibriljant blijken, maar op dit moment kan ik er slechts 2.5* aan kwijt.

avatar van kobe bryant fan
Misterfool schreef:
Amai, ik had verwacht dat dit een kandidaat voor mijn eindejaarslijstje zou worden, maar dat valt- in ieder geval op voorhand- tegen. Even ter info, ik hou enorm van de jaren 70, vind jazz behoorlijk tof en wat krautrockachtige elektronische muziek gaat er bij mij ook in als zoete koek. The Inheritors staat nota bene op 5 sterren. Ik weet het, ik onderschat dat meesterwerk zelfs nog. Desalniettemin moet ik ten aanzien van deze plaat in dit geval ten dele meegaan met de kritiek. Het klinkt aangenaam, maar ik vind het toch wel vrij pretentieu. Eerlijk gezegd laat dit album mij een beetje koud. Deze plaat kan wellicht nog een groeibriljant blijken, maar op dit moment kan ik er slechts 2.5* aan kwijt.

Ieder zijn mening uiteraard al snap ik niet wat hier pretentieus aan zou zijn? Op een nummer zoals Each Moment klinkt hij zelfs toegankelijker dan ooit. Ik vind het net leuk hoe hij een brug lijkt gevonden te hebben om vrije impro/jazz toch aan de grote massa ten gehore te kunnen brengen.