Taylor Swift - reputation (2017)

Label: Big Machine

1. ...Ready for It? (3:28)
  2. End Game (4:04)

met Ed Sheeran en Future

3. I Did Something Bad (3:58)
  4. Don't Blame Me (3:56)
  5. Delicate (3:52)
  6. Look What You Made Me Do (3:31)
  7. So It Goes... (3:47)
  8. Gorgeous (3:29)
  9. Getaway Car (3:53)
  10. King of My Heart (3:34)
  11. Dancing with Our Hands Tied (3:31)
  12. Dress (3:50)
  13. This Is Why We Can't Have Nice Things (3:27)
  14. Call It What You Want (3:23)
  15. New Year's Day (3:55)
avatar van keijzm73
En voor de aardigheid. Zojuist even gekeken op last.fm > www.last.fm/music

En wat schetst mijn verbazing!!? Het nummer Hey Mama van Kanye West staat daar bovenaan bij 'Top Tracks'. Hey Mama is uitgebracht op het album Late Registration uit 2005.

Vreemd... Dus maar even gegoogled:
Kanye fans have decided to strike back against the pop star, and they're planning their own event for Nov. 10

Hey Mama ook maar even 5x opgezet

Verder geen verkeerd pop-album van Taylor. Alsof ik Kate Perry hoor zingen

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
NewYorkCityLight schreef:

Omdat ze zoveel mogelijk fysiek en digitaal wil verkopen de eerste week. Vanaf volgende week is ? te streamen.

Ik wil ook wel een fysieke release, maar de LP is dus uitgesteld

Misterfool
Rudi1984 schreef:
En voor de statistieken. Las net dat hij al in 94 landen op nr. 1 staat.
Zoals Mark Twain al eens zei:
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pauze and reflect."

Franck Maudit
Jammer, de vermoedens worden bevestigd.

Reputation is van hetzelfde bedje ziek als de vooruitgezonden singles. Waar de 3 vorige albums (en zeker 1989) met momenten getuigden van popmelodieën die de concurrentie in het stof deden bijten blinkt de nieuwste worp vooral uit in middelmatigheid. Weg zijn de oorwurmen en tekstuele spitsvondigheden. Wat overblijft is een samenraapsel van vergeefse doelpogingen die de samenvatting niet zullen halen.

Misschien hoeft deze downfall niet te verwonderen. Taylor Swift lijkt de situatie niet langer te beheersen. Het immense succes en de hopeloos breed uitgesmeerde vetes moesten vroeg of laat hun tol eisen. Verlies hierbij niet de eigen inbreng uit het oog. Of zoals Eminem in 2002 reeds zei: "I've created a monster...".

Succes zal ze blijven hebben, de schare aan fans is inmiddels groot genoeg om levenslang gebeiteld te zitten. Hopelijk weet ze in de toekomst haar songschrijverscapaciteiten weer aan te boren, zodat ook de neutrale luisteraar blij kan zijn wanneer een nieuw Swift nummer op de radio te horen is.

keijzm73 schreef:
Alsof ik Kate Perry hoor zingen

Haha, prachtig #teamkaty

avatar van Gretz
Ik open voorzichtig met 4*. De lijn van 1989 wordt verder doorgetrokken. Ik kan nog niet beoordelen of de nieuwe nummers tekstueel van vergelijkbaar niveau zijn, maar de plaat luistert als geheel prima weg.

avatar van ClairedelaLune
Ik vind dit persoonlijk toch wel haar beste album (tot nu toe). ?

avatar van Slowgaze
Rudi1984, Gretz, gaan we nog een handtekeningenactie beginnen om te voorkomen dat Ryan Adams het hele album covert?

avatar van Rudi S
Net het laatste stapje dat Ryan nodig heeft om het wel te doen

Rudi1984
De autotune van Future zou hem goed doen.

Rudi1984 schreef:
De autotune van Future zou hem goed doen.

Franck Maudit schreef:
Weg zijn de oorwurmen en tekstuele spitsvondigheden.

Ik heb toch steeds meerdere nummers tegelijk in m’n hoofd spoken. Bleven eigenlijk direct al hangen. Die refreinen zijn minstens even groot en pakkend als die op 1989, vind ik.

Wat betreft spitsvondigheden is het inderdaad wel iets meer zoeken dan voorheen. Ze zingt à la Lorde nu meer in dienst van het nummer heb ik het idee; klank is belangrijker geworden ten opzichte van inhoudelijke vorm. De stem is meer een instrument geworden.

Toch zijn ze er nog wel. Wat ik een erg leuke vind:

“And I bury hatchets but I keep maps of where I put 'em”

De zin “Please don't ever become a stranger whose laugh I could recognize anywhere” blijft ook steeds hangen. Heel mooi in zijn eenvoud.

avatar van mjk87
Getaway Car is wel een zalig lekker nummer, met speels gemak de beste song van het album. Rest is maar zozo, veel middelmaat. Taylor had in ieder geval altijd ijzersterke liedjes en op 1989 ook een behoorlijke productie. Hier zijn de liedjes niet meer dan aardig en is de productie ook vaak weinig bijzonders en dan blijft er weinig over. Call It What You Want is dan in ieder geval nog zo'n nummer dat niet bijzonder is maar waar de productie het uiteindelijk goed maakt. Lijkt op een magere 3,0* te worden. Ik zal hem in ieder geval nog eens met lyrics erbij volledig luisteren. Maar Lorde heeft hoe dan ook het beste popalbum van dit jaar (en misschien wel dit decennium).

avatar van Marco van Lochem
Het zesde studio album van de inmiddels 27 jarige Taylor Swift. Ze werd in Reading Tennessee Amerika geboren en 11 jaar geleden verscheen haar eerste single, "TIM MCGRAW", een country track, waarmee ze in die tijd veel succes had.Door de jaren heen is die country stijl verdwenen en heeft plaats gemaakt voor populaire, met een beat en hip-hop achtige invloeden popmuziek. Zo kun je ook “REPUTATION” omschrijven, een album waaraan veel componisten en muzikanten hun medewerking hebben verleend. Zo is Ed Sheeran te horen op “END GAME”, waarbij ook rapper Future een duit in het zakje doet. Samen met Max Martin heeft Swift de basis van de meeste liedjes geschreven en deze werden door externe componisten voltooid en kregen in de studio hun definitieve vorm. De geest van de Black Eyed Peas en Katy Perry zweeft rond in een aantal songs en daarbij is meteen de kritiek op dit album duidelijk. Het lijkt erg veel op de zangeressen die allemaal dit soort muziek uitbrengen. Dan moet je een uitgesproken stemgeluid hebben, om je te onderscheiden, maar dat is bij Taylor Swift niet het geval. Ze kan zingen, dat is zeker, maar daar houdt het ook mee op. “REPUTATION” zal haar reputatie echter geen slecht doen, want daarvoor is het album te goed en zullen er nog diverse hits vanaf gehaald worden. Ze kan hier weer een tijdje op teren…

Rudi1984
Na 1,5 week vrijwel nonstop luisteren verhoog ik naar de volle mep. Pure perfectie, opnieuw.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ik lees louter positieve geluiden hieronder. Waar komt dat lage gemiddelde vandaan?

avatar van Slowgaze
Haters zonder smaak, Maartenn.

Misterfool
Haters met smaak Slowgaze
Ik denk ik verbeter je even.

avatar van Teunnis
Off-topic berichten verwijderd.

avatar van Yield
Mijn goede voornemen om niet mee te doen aan de berichtenstroom
op musicmeter is bij deze alweer mislukt.
Het nieuwe album van mijn heldin Taylor Swift heeft toch even wat steun nodig.
Niet om de verkoop te bevorderen, daar zorgt het immense leger met Swifties wel voor.
Reputation is pure popperfectie, Rude1984, ook fan, gaf dat al eerder aan.
Ook ik ben een gebruiker die het album al minimaal 40x voorbij heeft horen komen en het verveelt nog steeds geen moment. Had even wat moeite met het refrein van LWYMMD en het nummer Dress, maar die lichte irritatie is verdwenen. Anders weer dan haar vorige albums deze Reputation, maar zo erg Taylor Swift.
En ja, ze heeft de steun van topmannen als Shellback en Max Martin, maar je moet toch steeds maar weer aan die immense verwachtingen voldoen.
Na het meesterwerk 1989 valt dat niet mee. Taylor klinkt gelukkig, een nieuwe beaux doet wonderen. Het geluk spat ook van de plaat af. En arme Kanye West, zelden werd iemand zo naadloos gefileerd. Tot grote “vreugde” van mijn ega, zijn alle nummers geschikt voor in de auto, lekker meebrullen met de Getaway Car en Ready For It?
Maar wat te denken van parels als “So It Goes” en “Call It What You Want”
Op 15 juni 2018 zit ik in Croke Park Dublin om haar live te bewonderen.
Ik weet dat op MM de handen niet op elkaar gaan voor Taylor, maar laten we niet de fout maken haar in de hoek van popprinsessen te duwen. Taylor Swift is op dit moment een van de meest getalenteerde singer-songwriters en verdient ook hier een groter podium met meer waardering. Grappig, afgelopen week las ik het kerstnummer van OOR door, en heb de hele top 20 van 2017 over Spotify geluisterd. Alleen War On Drugs had ik al in de kast staan, verder vond ik er maar weinig aan. Dus, daar gaan we dan weer… Knew he was a killer first time that I saw him… Prettige feestdagen mensen, en leg hem gewoon onder de boom, deze BIG reputation.

avatar van stoepkrijt
Vooruit met de geit: Gewoon 4,5 sterren uitdelen nu. Het is meer van terecht. Reputation staat vol waanzinnig aanstekelijke popsongs. Op een paar zwakkere liedjes na is dit album behoorlijk onweerstaanbaar. Is het kwaliteit met een hoofdletter K? Composities met een hoofdletter C? Teksten met een hoofdletter L? Nee, geen van allen, maar dat moet je ook niet eisen van een popalbum. Repuation is wel véél meer dan het platte entertainment waar ik toch een beetje bang voor was en is alternatief en tegendraads genoeg om ook echt te boeien in plaats van enkel vermaken.

Bizar dat ik pas de eerste ben die een voorkeursstem geeft aan Gorgeous. Wat een verrukkelijk liedje is dat toch!

avatar van Slowgaze
Gezien de hiphopinvloeden en Swift die heel verdienstelijk rapt op dit album, vind ik dat hier wel even een #ThrowbackTuesday-momentje aan mag worden gewijd: Taylor Swift and T Pain Thug Story HD - YouTube

Yield schreef:

Op 15 juni 2018 zit ik in Croke Park Dublin om haar live te bewonderen.

Gaaf! Ik pak de shows in Wembley en Nashville. Ben heel benieuwd hoe deze nummers zich naar het podium vertalen.

avatar van Rudi S

Frank vriend, Gretz gaat vanaf komend weekend een greatest hits editie doen met Taylor in de hoofdrol.
Een mooi moment om helemaal in haar te duiken en er dan achter te komen dat zij een kruising is tussen Bob Dylan, The Beatles en Simone de Beauvoir .

avatar van EttaJamesBrown
Vergeet ook Faulkner en Strindberg niet.

Mochten ze willen.

avatar van Slowgaze
Wat een belachelijk laag gemiddelde, meisjes en jongens, doe daar eens wat aan.

Fantastisch album. Ik luister er al maanden met plezier naar. Het album gaat over hoe ze de liefde vindt in een stormachtige periode. Ik denk dat ze het grotendeels heeft geschreven in het najaar van 2016.

Even alle nummers af...

...Ready For It is een ik-val-met-de-deur-in-huis-liedje. In het lied ontmoet ze een man. Een fantastisch man. Ze besluit vrij snel in het liedje dat ze hem voor eeuwig gaat houden. En ze vraagt of hij er klaar voor is.
And he can be my jailer, Burton to this Taylor. Every lover known in comparison is a failure

End Game is een liedje met Ed Sheeran en Future. Het is niet mijn favoriet, maar het is typisch een liedje geschreven voor de radio. In het liedje zingen Taylor, Ed en Future dat ze willen dat hun huidige vriend(in) hun 'End Game' is. En ze doen dat in de context van hun reputatie.
I swear I don't love the drama, it loves me

I Did Something Bad is een liedje waarin Taylor zingt dat anderen denken dat ze iets verkeerd heeft gedaan, maar ze vraagt zich af: Waarom voelt het zo goed? Blijkbaar trekt ze narcisten en playboys aan. Ze speelt echter niet het onschuldige slachtoffer, want ze zingt hoe ze deze mensen ijskoud aanpakt.
If a man talks shit, then I owe him nothing. I don't regret it one bit, 'cause he had it coming

Don't Blame Me is een liefdeslied wat klinkt als een electro-gospellied en waarin de liefde wordt vergeleken met een drugsverslaving. Boodschap is: Neem het mij niet kwalijk, de liefde maakt mij gek.
Lord, save me, my drug is my baby. I'd be usin' for the rest of my life, oh

In Delicate zingt ze over de start van haar relatie. Ze ontmoet hem dus in een stormachtige tijd in haar leven. Ze zingt dat hij haar waarschijnlijk echt leuk vinden voor wie zij is, want haar reputatie ligt op dat moment in de goot. Ze valt als een baksteen voor hem, maar probeert zich in te houden zodat ze niet te snel gaan.
Is it cool that I said all that? Is it too soon to do this yet? 'Cause I know that it's delicate

Look What You Made Me Do was de eerste single. Een opvallende keuze, want radio-vriendelijk is het niet. Het is een liedje dat niet zou misstaan in een musical. Het huppelt op de grens van satire en werkelijkheid. Het lied is satire, maar uit de ondertoon blijkt dat Ms. Swift toch echt not amused was alles wat gebeurd is.
I'm sorry, the old Taylor can't come to the phone right now "Why? Oh, 'cause she's dead!

So It Goes is wederom een liefdeslied en ze zingt erin hoe hij haar helemaal in zijn greep heeft en hoe zij hem in haar greep heeft. Hun puzzelstukjes vallen precies op de goede plek en als ze samen zijn is alles zo simpel.
All eyes on you, my magician. All eyes on us. You make everyone disappear, and Cut me into pieces. Gold cage, hostage to my feelings

In Gorgeous ontmoet ze een man en de aantrekkingskracht tussen hen is enorm. Ze vindt hem supercool en hij zit te flirten met haar. Het probleem is echter dat ze op dat moment al een vriend heeft. Komt er nog bij dat haar relatie met haar vriend niet al te best is. In het lied zit ze te zuchten dat de man veel te knap is en dat ze niks kan doen omdat ze een vriend heeft, tenzij...?
Whiskey on ice, Sunset and Vine. You've ruined my life by not being mine

Getaway Car is het enige break-upliedje op dit album. Ter compensatie trekt Taylor wel haar hele songwriter-trucendoos open. Ze gebruikt het metafoor van Bonnie and Clyde om hun kortstondige relatie te beschrijven. Ze beschrijft hoe de man een rebound was, die ze gebruikte om een slechte relatie te verlaten. Zo belandden ze samen in de Getaway Car. Ze reizen over de wereld en uiteindelijk verlaat ze haar rebound, met het geld in haar tas en de sleutels.
Well, he was runnin’ after us, I was screamin’, "Go, go, go!" But with three of us, honey, it's a sideshow. And a circus ain’t a love story. And now we're both sorry.

King Of My Heart is wederom een liedje over Taylor's vriend, want ze heeft het blijkbaar goed te pakken. Net als ze besloten heeft dat ze beter alleen kan blijven, komt hij aanstormen. Ze is vrij duidelijk over deze vriend. Hij is de koning van haar hart, lichaam en ziel. Bovendien is hij degene op wie zij altijd zat te wachten.
Baby, all at once, this is enough

Dancing With Our Hands Tied gaat over een geheim liefde. Haar relatie met deze liefde is fantastisch, maar ze is heel bezorgd wat gebeurd als de mensen erachter komen dat zij samen zijn. Toch hield ze van hem, ondanks haar angst dat hij haar zou verlaten als de mensen gaan praten.
I'd kiss you as the lights went out. Swaying as the room burned down. I'd hold you as the water rushes in. If I could dance with you again.

Dress beschrijft hoe Taylor een jurk kocht. En het enige doel van de jurk was dat hij 's nachts ergens op de vloer zou belanden. En ze kan niet wachten tot dat moment. Het gaat wederom over Taylor's vriend, die blijkbaar haar reddingsboei was.
All of this silence and patience, pining and anticipation. My hands are shaking from holding back from you. Ha, ah, ah.

This is why we can't have nice things is ook een musical-achtig liedje. En beschrijft een jaar waarin ze zich Gatsby voelde. Feestjes, plezier en geen regels. Maar toen kwam de storm. Daarom sloot ze haar hekken. De feestjes stopten en het plezier was over.
Did you think I wouldn't hear all the things you said about me? This is why we can't have nice things

Met Call It What You Want zijn we weer terug bij Taylor's grote liefde. Ze beschrijft hoe haar koninkrijk weliswaar instortte, maar uiteindelijk kon het haar niks schelen want ze had haar grote liefde gevonden. Hij hield haar warm in de storm en ze vertrouwt hem door-en-door.
All my flowers grew back as thorns. Windows boarded up after the storm. He built a fire just to keep me warm.

New Year's Day volgt op Call It What You Want en ze beschrijven allebei acceptatie en rust.
Taylor heeft ondertussen met haar liefde Nieuwjaarsdag bereikt en ze bekijkt de gevolgen van het feestje van de avond daarvoor. Ze ruimt de flessen op met haar vriend en vertelt hem dat ze er de rest van haar leven wil zijn voor hem. Ze vraagt hem om nooit een vreemdeling te worden voor haar.
Please don't ever become a stranger. Whose laugh I could recognize anywhere.