Patti Smith - Twelve (2007)

Label: Columbia

1. Are You Experienced? (4:46)
  2. Everybody Wants to Rule the World (4:07)
  3. Helpless (4:02)
  4. Gimme Shelter (5:00)
  5. Within You Without You (4:51)
  6. White Rabbit (3:54)
  7. Changing of the Guards (5:47)
  8. The Boy in the Bubble (4:30)
  9. Soul Kitchen (3:45)
  10. Smells Like Teen Spirit (6:31)
  11. Midnight Rider (4:02)
  12. Pastime Paradise (5:26)
avatar van Justinx
Ken je klassiekers, gepresenteerd door Patti Smith op haar laatste album Twelve. Twelve bevat twaalf covers van bekende klassiekers als Jimi Hendrix (Are You Experienced?), de Rolling Stones (Gimme Shelter) en The Beatles (Within You Without You), maar ook The Allman Brothers Band (Midnight Rider) en Nirvana (Smells Like Teen Spirit). Een ruime keuze voor de liefhebber dus, al blijf ik mijn bedenkingen hebben bij sommige nummers. Smells Like Teen Spirit van Nirvana bijvoorbeeld, is naar mijn mening ondermaats vertaalt. Maar ach, daar staan ook wel weer ijzersterke nummers tegenover. Het feit is ook dat ik mijn klassiekers niet ken. Ik ben niet opgegroeid met Bob Dylan en Neil Young en ik hoor deze nummers dan ook voor het eerst. Andere nummers zijn überhaupt niet aan mij besteed - hoe goed Patti Smith ze eigenlijk ook vertaalt. Zoals ik al zei heeft Smith zelf de nummers uitgekozen in overleg met de band. De bandleden zijn overigens ook geen onbekende. Denk maar aan Tom Verlaine (van de New Yorkse rockband Television - speelt hier gitaar), Flea (Red Hot Chilli Peppers - bas), Rich Robinson (The Black Crowes - slidegitaar en dulcimer) en natuurlijk Jackson en Jesse - zoon en dochter van Smith. Een groot festijn zou je denken en toegegeven is dat het ook zeker. De twaalf nummers die Smith vertolkt op haar nieuwe album zijn een voor een goed uitgekozen en fantastisch uitgewerkt. Patti Smith maakt de nummers eigen, alsof ze nooit van iemand anders zijn geweest. Fans en liefhebbers kunnen dan ook hun geluk niet op met deze heerlijke coverplaat van de (oude) rockster Patti Smith.

Om het feit dat het toch een coverplaat blijft wil ik het album nu ook weer niet hoge cijfers gaan geven. Het is leuk om te horen dat Smith de nummers prima naar haar hand weet te zetten, maar het blijven nummers van andere artiesten. Zoals ik ook al zei heb ik mijn bedenkingen bij verschillende nummers als Smells Like Teenspirit en White Rabbit. En dan erger me ik me nog niet eens zo aan Everybody Wants To Rule The World van Tears For Tears. Nee, het is een mooi plaatje maar hoger dan een 3,5* kan ik hier niet uitkrijgen. Zou Smith nog gaan werken aan een nieuw studioalbum?