Patti Smith - Twelve (2007)

Label: Columbia

1. Are You Experienced? (4:46)
  2. Everybody Wants to Rule the World (4:07)
  3. Helpless (4:02)
  4. Gimme Shelter (5:00)
  5. Within You Without You (4:51)
  6. White Rabbit (3:54)
  7. Changing of the Guards (5:47)
  8. The Boy in the Bubble (4:30)
  9. Soul Kitchen (3:45)
  10. Smells Like Teen Spirit (6:31)
  11. Midnight Rider (4:02)
  12. Pastime Paradise (5:26)
beaster1256
amai , een nieuwe patti smith vol covers , wat gaat dat geven , o.a. covers van hendrix , tears for fear ( ??? ) , neil , stones , beatles ( ??? ) j. airplane , bylan ( wat een machtig nummer van street legal ) , p. simon , doors , nirvana ( wat gaat dat zijn ) , en stevie wonder , amai ben zeer beneuwd ,

en wie is toch die knappe kop die hier in music meter zorgt dat de tracklijst hier al bewonderd kan worden wanneer de plaat pas binnen een goeie 6 weken uitkomt , allemaal mysteries

avatar van johan de witt
Tot dusver 5 nummers beluisterd en ik moet zeggen dat het niet heel verrassend is, muv een banjoversie (!) van Smells Like Teen Spirit.

Gimme Shelter, Helpless en Changing of the Guards zijn echter vrij fantasieloos nagespeeld, dus dat geeft te denken voor de rest van de plaat.

Maar echt slecht kan een plaat met gitaristen als Lenny Kaye en Tom Verlaine natuurlijk nooit zijn!

avatar van Xel
Xel
Gimme Shelter gehoord, en die klonk toch wel goed. (ik hou niet zo van rollende stenen)
Aangezien ik nu helemaal in de ban ben van Land-disc 2, komt deze plaat wellicht als geroepen...... In de regel zijn haar covers ook niet slecht: Gloria overtreft de oorspronkelijke versie bijvoorbeeld.
Ik zal op meer reacties wachten.....

avatar van OldRottenhat
Vanaf 24 april te koop? Ik heb hem vandaag in mijn handen gehad in de MediaMarkt te Alkmaar! Niet gekocht trouwens, wel benieuwd!

avatar van korenbloem
ik heb hem net een aantal keer beluisterd, maar hij pakt mij nog niet echt, ik kan niet een goed ordeel geven. later misschien

avatar van sq
sq
Deze stond op in de plaatboef toen we daar waren bij de MuMe meeting. Ik wist niet van het bestaan er van maar had wel meteen haar stem herkend. Vond het net iets te duur voor een grapje. Maar als-ie in de aanbieding is neem ik m wel een keer mee. Het zijn geen briljante of creatieve covers voor zover ik gehoord heb. Maar de repertoirekeus is om te beginnen al goed, en het is tenslotte Patti Smith; ik mag dit wel hebben als liefhebber zijnde. Het zou mijn 7e PS album worden.

avatar van korenbloem
na 3 daegn, ben ik er uit, ik heb hem nu een aantal keer beluisterd, en hij is niet slecht, helemaal niet. (alleen al omdat het patti is) ***1/2

avatar van Oldfart
Ben vooral benieuwd wat ze van Pastime Paradise heeft gemaakt; Smith sings Wonder ??

avatar van L_T_B
beaster1256 schreef:
en wie is toch die knappe kop...

avatar van johan de witt
Matige plaat, met vrij voorspeldbare covers, op SLTS van Nirvana na.
En dat van een vrouw die in het verleden Gloria en Hey Joe zo schitterend coverde.

De plaat heet trouwens gewoon 'Twelve', zoals ook op de hoes staat te lezen.

Spreekt me ook niet aan, hoewel ik een liefhebber ben van Smith.

De cover van Everybody Wants to Rule the World klinkt wel aardig. Valt me op dat haar stem zelfs dan veel van Madonna weg heeft. Maar verder kan mij dit helaas weinig boeien, Ik krijg nu wel zin om Strange Little Girls van Tori Amos te luisteren. Misschien had Patti dit beter ook eerst kunnen doen.
2**

avatar van YobbeR
Een hele mooie plaat, de covers zijn zo typisch Patti Smith.
Zelden een plaat met andermans nummers gehoord die zo veel indruk maakte. Natuurlijk heb ik altijd al iets met PS. Mooiste nummer White rabbit. 4 *

avatar van Lukas
sq schreef:

Daar was ik ook inderdaad . Ik vond de versie van Everybody Wants to Rule the World zelf nogal irritant. De mensen achter de toonbank trouwens ook, want ze keken elkaar even aan en zetten Patti weer af. Zal de plaat binnenkort wel eens echt luisteren, want ben op zich wel benieuwd na die mediahausse hierover.

avatar van Nagelschip
Hoe kan je dit niet goed vinden............patti smith.
Luister eens naar de zogenaamde muziek van nu.
Dan maar een cover van Patti.
Erg goed............heel erg goed.
Hannes.

avatar van Justinx
Ken je klassiekers, gepresenteerd door Patti Smith op haar laatste album Twelve. Twelve bevat twaalf covers van bekende klassiekers als Jimi Hendrix (Are You Experienced?), de Rolling Stones (Gimme Shelter) en The Beatles (Within You Without You), maar ook The Allman Brothers Band (Midnight Rider) en Nirvana (Smells Like Teen Spirit). Een ruime keuze voor de liefhebber dus, al blijf ik mijn bedenkingen hebben bij sommige nummers. Smells Like Teen Spirit van Nirvana bijvoorbeeld, is naar mijn mening ondermaats vertaalt. Maar ach, daar staan ook wel weer ijzersterke nummers tegenover. Het feit is ook dat ik mijn klassiekers niet ken. Ik ben niet opgegroeid met Bob Dylan en Neil Young en ik hoor deze nummers dan ook voor het eerst. Andere nummers zijn überhaupt niet aan mij besteed - hoe goed Patti Smith ze eigenlijk ook vertaalt. Zoals ik al zei heeft Smith zelf de nummers uitgekozen in overleg met de band. De bandleden zijn overigens ook geen onbekende. Denk maar aan Tom Verlaine (van de New Yorkse rockband Television - speelt hier gitaar), Flea (Red Hot Chilli Peppers - bas), Rich Robinson (The Black Crowes - slidegitaar en dulcimer) en natuurlijk Jackson en Jesse - zoon en dochter van Smith. Een groot festijn zou je denken en toegegeven is dat het ook zeker. De twaalf nummers die Smith vertolkt op haar nieuwe album zijn een voor een goed uitgekozen en fantastisch uitgewerkt. Patti Smith maakt de nummers eigen, alsof ze nooit van iemand anders zijn geweest. Fans en liefhebbers kunnen dan ook hun geluk niet op met deze heerlijke coverplaat van de (oude) rockster Patti Smith.

Om het feit dat het toch een coverplaat blijft wil ik het album nu ook weer niet hoge cijfers gaan geven. Het is leuk om te horen dat Smith de nummers prima naar haar hand weet te zetten, maar het blijven nummers van andere artiesten. Zoals ik ook al zei heb ik mijn bedenkingen bij verschillende nummers als Smells Like Teenspirit en White Rabbit. En dan erger me ik me nog niet eens zo aan Everybody Wants To Rule The World van Tears For Tears. Nee, het is een mooi plaatje maar hoger dan een 3,5* kan ik hier niet uitkrijgen. Zou Smith nog gaan werken aan een nieuw studioalbum?

EVANSHEWSON
Nagelschip schreef:
Hoe kan je dit niet goed vinden............patti smith.
Luister eens naar de zogenaamde muziek van nu.
Dan maar een cover van Patti.
Erg goed............heel erg goed.
Hannes.

Ben er ook nieuwsgierig naar, naar deze coverplaat.
Toch bang dat ze een beetje zal tegenvallen.

Vind zowiezo Patti's sterkste periode de seventies met prachtplaten als Horses, Wave, Radio Utopia en Easter.

Wàt ze later presteerde vond ik stukken minder interessant dan de muziek uit haar vruchtbaarste periode.

Maar ik wil geen vooroordeel vellen zonder dit gehoord te hebben...

avatar van Reint
Ik heb de cover van Within You, Without You gehoord, en die was echt prachtig. Snele ens naar op zoek.

avatar van barrett
Coverplaten zijn meestal tegenvallers, omdat je de songs meer vergelijkt met de originele en dat ze tegen die niet kunnen opboksen.

Een goede coverplaat doet de original songs vergeten, of toch gedeeltelijk

ik vind dat Patti Smith hier heel goed in gelukt is, elke song klinkt meer en dan eens de hare. Na een tijdje vergeet je zelf dat het om een coverplaat gaat. Geef nu zelf toe Smells like teenspirit klinkt compleet anders, heel Patti Smithachtig :d

Van mijn part mag ze nog enkele coverplaten maken , aloewel ik ook erg uitkijk naar nieuwe songs van haar

EVANSHEWSON
barrett schreef:

Een goede coverplaat doet de original songs vergeten, of toch gedeeltelijk

Ik heb er helaas nog niets van gehoord, maar de pianoversie van Smells Like Teen Spirit, die ik ken van Tori Amos, die is in elk geval ongeveer de allerbeste die ik van dit nummer gehoord heb!

avatar van divart
Verbazingwekkend dat dit nog zulke hoge stemen krijgt terwijl veel betere albums met covers zoals die van Duran Duran en Simple Minds (met een erg goede cover van Dancing Barefoot) de grond in worden geboord. In geen enkel nummer wordt iets toegevoegd en komt er een noodzaak uit naar voren waarom juist dit nummer op dit album zou moeten. Inspiratieloos geneuzel om een blijkbaar in het slop geraakte carriere weer op de juiste weg te krijgen.
Als je dan toch een leuke cover van Smells Like Teen Spirit wilt horen neem dan die van Tori Amos of, supercamp, die van Paul Anka

avatar van Reint
Jahoor. Duran Duran die iets goed covert. Luister nog eens goed naar Smith's versie van Within You, Without You. En zeg dan nog eens dat het niks toevoegt.

Father McKenzie
Onlangs spotgoedkoop gescored, dit is een commercieel totaal geflopte plaat, maar artistiek is er niet mis mee. Dit zijn sfeervolle en lekkere covers, niet meer, niet minder; Patti Smith heeft een zeer goed op elkaar ingespeelde band, zoveel is duidelijk;
Mooie coverversies, mijn favorieten zijn 4,6, 8 en een ontzettend mooie versie van Cobain's Smells Like Teen Spirit, héérlijk!

En eerlijk gezegd begrijp ik de gemiddelde lage score hier niet echt, dit is héél goed gedaan. Beter een hele goede coversplaat dan een plaat met nieuw matig materiaal, toch?

****

avatar van musician
Father, ik ga je weer eens helemaal bijvallen. Wat is dat voor een negatief beeld, dat boven zo'n beetje wordt geschetst?

Bepaald niet de Patti Smith fanclub.

Naast de nummers die je al noemt, vind ik ook Are you experienced erg fraai. Maar Gimme shelter is mijn favoriet.

Alleen jammer dat ze uit de immense collectie van Neil Young heeft gekozen voor helpless; ik had haar wel willen ondersteunen met een passende keuze die hoort bij het werk van Patti Smith.

Echt wel aan te raden deze cd. Patti Smith is eigenlijk altijd goed

beaster1256
ja, musician patti had ipv helpless beter een cover gemaakt van neil's keep on rockin' in the world en vaneerste keer een swingende dampende rockende live versie !!!

in de zin van rock ' roll nigger

dat ware beter geweest

Mee eens, ik ben me in haar werk aan het verdiepen, en op dit album heeft geen nummer het nivo van haar covers van Bruce Springsteens Because The Night of zelfs Prince met When Doves Cry.

deric dit is de "parel" onder de cover cd's Patti Smith is geweldig en eigenlijk zijn deze liedjes zo ver"smith"d, dat het eigenlijk geen covers meer zijn. Boy In The Bubble. Zet die maar eens lekker hard op de koptelefoon. En de rest ook maar, als je toch bezig bent!!

avatar van barrett
Wat een prachtige cover cd! Van heel wat nummers, die al wereldbekend zijn geworden en door iedereen kunnen meezingen maakt zij nog eens haar eigen versie. Wat doet ze dat toch goed. Je zou bv van Smells like Teenspirit als je niet zou opletten nooit kunnen merken dat het een cover van de wereldhit van Nirvana is. Wat is me dat een mooie cover.

Met haar rauwe stem creëert ze een heel ander dimensie aan die songs, ze neemt ons als het ware mee in een reis vol verbeelding doorgeen haar wonderlijke wereld van al gekende songs.

Kan al niet wachten tot deze aan een schappelijke prijs in de winkel, ligt wat een meesterwerkje.

Ik had wel gehoopt dat Patti Smith op dit album Sweet Jane van Lou Reed zou coveren.
Vind ik nu echt een nummer dat haar op het lijf geschreven is.

Toen ik zag dat Patti Smith een album met "covers" gemaakt had fronste ik mijn wenkbrauwen. Ik ben nl. niet zo van de "covers" Toen ik Boy In The Bubble tussen zag staan werd ik nog sceptischer. Toen ik juist dat nummer voor het eerst hoorde was ik helemaal "om". Wat geniaal bewerkt en geniaal een eigen stijl gegeven. Hetzelfde gold ook, in mindere mate voor Everybody Wants To Rule The World van Tears For Fears. Geweldige uitvoering. Andere echte hoogtepunten m.i. zijn Are You Experienced, Within You, Without You (Je moet maar durven dit te coveren), Gimme Shelter en Smells Like Teen Spririt. Zet Patti Smith maar in de studio. Voeg daar een stel goeie muzikanten bij en ze maakt van alles een redelijk tot mooie "covers"