Annihilator - Metal (2007)

Canada
Label: Steamhammer

1. Clown Parade (5:14)

met Jeff Loomis

2. Couple Suicide (3:54)

met Danko Jones en Angela Gossow

3. Army of One (6:01)

met Steve Kudlow

4. Downright Dominate (5:13)

met Alexi Laiho

5. Smothered (5:09)

met Anders Björler

6. Operation Annihilation (5:16)

met Michael Amott

7. Haunted (8:05)

met Jesper Strömblad

8. Kicked (5:56)

met Corey Beaulieu

9. Detonation (3:54)

met Jacob Lynam

10. Chasing the High (6:16)

met William Adler

MetalDex
Best wel benieuwd naar dit nieuwe album van Annihilator, ondanks het feit det het wat mij betreft de prijs 'origineelste albumtitel van het jaar' mag ontvangen. De vorige twee albums vond ik best aardig - hoewel Schizo Deluxe na een paar luisterbeurten toch aan interesse in moet inleveren, terwijl All For You elke luisterbeurt beter lijkt te worden. Maar als ik zo naar de gastartiesten kijk (leden van onder andere Trivium, Lamb of God en Children of Bodom), krijg ik een beetje het gevoel dat het geen back-to-the-roots thrashplaat wordt; voeg daar Padden's zang bij en je krijgt een album dat gaat neigen naar melodische metalcore. Maar laat ik niet op feiten vooruit lopen en gewoon rustig afwachten tot het album uitkomt (16 april, in Duitsland om de een of andere reden 3 dagen eerder).
Hier is trouwens al een voorproefje van het nieuwe album, de solo van Anvil's Lips op het nummer Army of One.

MetalDex
Hij is inmiddels al gelekt. Een beetje een teleurstellend album. De riffs klinken wel leuk, maar nu beginnen Paddens vocalen me toch een beetje tegen te staan. Clown Parade is een leuke opener, niet meer dan dat. Couple Suicide wordt alleen al verkracht door de afschuwelijke zang van Danko Jones. En dan Army of One: hilarisch! De riffjes en de solo's zijn aardig, maar de tekst . Een old-school pride feelgood nummer, totaal misplaatst. Enkele coupletten bestaan alleen maar uit een opsomming van wat oude heavy en thrash metal bands: Anthrax and Motörhead, Exodus, Slayer, bang your head!
De nummers erna vallen toch weer mee, maar dat ik nou omver wordt geblazen, nee. All For You en Schizo Deluxe waren tijdens de eerste luisterbeurt al goed, en vooral All For You werd na enkele keren luisteren steeds beter, maar 'Metal' heb ik nu enkele keren geluisterd, en vooral de eerste vier tracks worden steeds slechter, terwijl de andere vijf niet echt wat willen worden.
Waters blijft toch een goeie gitarist en dat laat hij op dit album ook merken, maar als het daarbij blijft? Verder hoor ik hier niks van emotie en inspiratie op terug.
Als dit nou Metal is in 2007... dan is het zielig gesteld.
Een voorlopige 3*, maar ik denk dat het na het uitkomen van albums van Megadeth, Exodus en Overkill na vergelijking wel eens zou kunnen zakken.

avatar van Seamus
Ik bekijk het album niet echt als 100% Annihilator full cd maar meer als een ode aan "Metal"

En Army Of One heeft inderdaad cheesy lyrics, maar goed ja. Dat lijkt me ook de bedoeling geweest.

Couple Suicide is misschien het meest opvallend door Danko Jones maar vind het wel een ok nummer. Heb totaal geen problemen met zijn zang maar misschien had het nummer beter op een B-kantje ofzo terecht gekomen.

Toch een 3,5 !

MetalDex
Ik moet een toch een beetje terugkomen op mijn eerdere verhaal. Goed, de eerste drie nummers blijven Annihilator-onwaardig, met als dieptepunt de tekst van Army of One en het hele nummer Couple Suicide en wat mij betreft mag Waters wel weer op zoek naar een nieuwe zanger (het liefst in de stijl van Randy Rampage of Aaron Randell), maar de nummers ná Army of One dringen eindelijk door! En er staan toch wat juweeltjes op: Downright Dominate, Operation Annihilation, Haunted en Chasing the High behoren stuk voor stuk tot de beste Technical Speed/Thrash Metal die er te vinden is.
Ik voer mijn punt toch op tot 3,5*.

avatar van paulisdik
MetalDex schreef:

Wanneer kunnen we de nieuwe albums van EXODUS en OVERKILL
verwachten ?

MetalDex
Overkill begin september, zij hebben de plaat al opgenomen en Exodus verwacht ik ergens in november, die gaan binnenkort de studio in.

avatar van paulisdik
MetalDex schreef:

Die wil ik zeker wel hebben dit jaar

Leuk metal-album
Paar wat mindere nummers, ook een aantal ijzersterke!
Downright Dominate vind ik op dit moment 1 van de lekkerste nummers, vooral dankzij de geweldige solo.
Couple Suicide met Danko Jones is een nummer met een wat andere stijl dan de rest van de plaat, maar ook dat vind ik heel aardig klinken.
De zang van Paddens vind ik het zwakste punt van het album. De instrumentale stukjes daarintegen zijn des te lekkerder!

avatar van SlipKorn
Ontzettend lekker album om naar te luisteren, met Downright Dominate als favoriet. Verder ken ik nog niets van Annihilator, maar ik ben nu wel nieuwsgierig .

MetalDex
Dan heb je geluk: het gros van de Annihilator platen is stukken beter dan dit.

avatar van c-moon
Het is geen slechte plaat, en het album bevat enkele sterke nummers, waarvan mijn favorieten "Clown Parade" en "Operation Annihilation" zijn, die trouwens ook live staan als een huis;..

O ja, ik kan de (bedoelde) Metalclichés.. 't is dan ook een soort "ode" in "Army of One" wel heel goed smaken ..

Maar zeker niet alles is van het zelfde hoge niveau. En dat is best jammer.... De hele resem aan gastmuzikanten/zangers hoefde voor mij eigenlijk niet. Laat gewoon Padden de nummers inzingen, hij bewees nu toch ondertussen wat een goed zanger hij is, getuige ook voorganger "Schizo Deluxe" en vooral zijn fenmonaal goede live performances....
Enfin, hopelijk houdt Waters Padden nog een tijdje aan boord..

"Metal", het album huldigt inderdaad het genre, en het is zeker geen slechte plaat an sich, maar bij menig andere Annihilator-album verbleekt hij toch wel hoor...

avatar van c-moon
... ow, en Danko Jones? Nee bedankt !

avatar van Sinner
Ook voor mij wordt het nergens echt slecht, maar ik vind "Metal" wel het zwakste album sinds de band zichzelf hervond met "Criteria For A Black Widow". De meeste nummers hebben het net niet in zich en de resem aan gastmuzikanten vind ik totaal overbodig. Wel klinkt het qua productie allemaal geweldig en blijft Waters natuurlijk een fantastische gitarist - maar ergens heb ik toch het gevoel dat dit beter onder het mom van een solo-album dan een echte Annihilator cd was uitgekomen. Leukste nummer voor mij is overigens net het vaak bekritiseerde "Couple Suicide" - lekker melodieus en catchy en naar Annihilator maatstaven ook super-poppy.

Kingsnake
Ben gekapt met Annihilator na Criteria for a Black Widow.
Het werd allemaal een beetje teveel van hetzelfde.

eerste 2 platen van de band blijven gewoon top.
Wat Jeff Waters tegenwoordig uitspookt heb ik geen idee naar.
Hoe zit dat met al die gastmuzikanten?
Sinds wanneer doet Jeff dat?!?

Empyrium
Kingsnake schreef:
Ben gekapt met Annihilator na Criteria for a Black Widow.
Het werd allemaal een beetje teveel van hetzelfde.

eerste 2 platen van de band blijven gewoon top.
Wat Jeff Waters tegenwoordig uitspookt heb ik geen idee naar.
Hoe zit dat met al die gastmuzikanten?
Sinds wanneer doet Jeff dat?!?

Empyrium schreef:

Sinds Metal....

En wat moeten we er van verwachten?

Ik had trouwens awaking the fury ook.
Maar die vond ik wel heel slecht.

avatar van Germ
Germ (crew)
Jeff Waters kan beter eens ingaan op de uitnodiging van Dave Mustaine om zich bij Megadeth te voegen.
Annihilator is al jaren een komen en gaan van muzikanten waardoor nooit het niveau van Alice In Hell en Never, Neverland heeft kunnen benaderen. Ook dit album blinkt weer uit in middelmatigheid en dat is zonde want Waters is een begenadigd gitarist en een uitstekende songschrijver (hij schijnt onder een pseudoniem ook top 40 hits te schrijven) maar komt totaal niet uit de verf is zo'n labiele en middelmatige band.

Kingsnake
Nou ja komen en gaan van muzikanten.
Da's misschien wel waar.
Maar Padden is nu ook alweer een tijdje de frontman en Mike Mangini (drummer) heeft al eens eerder gespeeld bij Annihilator.

Ik vind deze plaat wel een stuk beter dan die lawaaiige voorgangers.

avatar van lennert
Empyrium schreef:

Sinds Metal....

En daarmee wel meteen twee van Annihilator's beste platen missend. Carnival Diablos en Waking The Fury klinken toch echt frisser en beter dan veel van de voorgangers.

Ozric Spacefolk
Annihilator was ooit mijn favoriete speed/thrash metal band. Lekker speels, melodieus en vingervlugge solo's van Jeff.

Na een aantal industriele metalplaten (Demon, Remains etc.) een comeback (Criteria) en daarna ging er iets mis.
Annihilator werd steeds saaier en vervelender.
Geen enkele plaat na Criteria was spannend of had nummers die bleven hangen.

Deze Metal gaat er nog wel mee door, meer eigenlijk door de verscheidenheid aan gasten, wat elk nummer een beetje anders maakt.

PriestMaiden
Mooie gastenlijst op dit album, moet ik mij eens aanschaffen.

avatar van lynyrd
Ruige metal cd niet veel speciaals, maar dat nummer army of one doet het heel goed op metal feestjes haha.

avatar van james_cameron
Zoals alle Annihilator-albums geen hoogvlieger, maar wel weer degelijk vertier. Dit keer worden een aantal tracks ingezongen door gastzangers en is er veel inbreng van gastgitaristen, met overwegend positief resultaat. Wel jammer dat de tekst van Army Of One, gezongen door Lips van Anvil, werkelijk te knullig voor woorden is. Voor de rest een lekker potje ongecompliceerde metal. Tracks als opener Clown Parade en het lange Haunted zijn uitstekend.

Ozric Spacefolk
james_cameron schreef:
Tracks als opener Clown Parade en het lange Haunted zijn uitstekend.

Tja, Clown Parade is dan ook met Loomis

avatar van Kondoro0614
Wel leuk maar niet verbijsterend goed. Ik wil de marathon toch weer op pakken nadat ik in een lichtelijke 'Annihilator'-dip heb gezeten, dit voornamelijk na het concert in Hedon. Het album 'metal' bestaat voornamelijk uit gasten, die samen met Waters er een knallend spektakel neer willen zetten. Helaas slaat de vlam niet altijd even goed aan en buiten het toch wel vemakelijke nummer 'Clown Parade' (en ik vond 'Kicked' ook nog wel vermakelijk) om vond ik het album vrij doorsnee 'Annihilator' met toch soms wat eentonige zang en veel heftige en harde riffs met leuke solo's. Het is allemaal geen spektakel maar, wel gewoon leuk.

Voorlopige tussenstand:

01. Alice in Hell
02. Never, Neverland
03. Criteria for a Black Widow
04. Carnival Diablos
10. King of the Kill
11. Metal
12. Remains

avatar van gigage
Het album krijgt een overhaul met Lombardo op drumms en Stu Block op zang en dat is een hele verbetering.

ANNIHILATOR – DOWNRIGHT DOMINATE (feat. Alexi Laiho, Dave Lombardo &Stu Block) -