Het Goede Doel - The Golden Years of Dutch Pop Music (2018)

Alternatieve titel: A&B Kanten

Label: Universal

1. In het Leven (4:14)
  2. Alleen (3:32)
  3. Gijzelaar (4:03)
  4. België... (Is Er Leven op Pluto...) (5:48)
  5. Vechten (3:58)
  6. Vriendschap (4:05)
  7. Anders Dan Iedereen (3:24)
  8. Hou van Mij (5:52)
  9. Iets van Gevoel (6:03)
  10. Eenvoud (3:30)
  11. Simpel (3:14)
  12. Geboren voor het Geluk (5:20)
  13. Sous-Chef (3:23)
  14. Brood en Spelen (3:57)
  15. Net Zo Lief Gefortuneerd (3:16)
  16. De Plaat Sloeg Af en het Gesprek Viel Stil (6:00)
  17. Ik Dans, Dus Ik Besta (3:46)
  18. Alles Geprobeerd (6:13)
  19. Zwijgen (3:34)
  20. Atoombom (2:43)
  21. Franse Auto (3:44)
  22. Nooduitgang [Live] (4:48)
  23. The Sonic Ranger Rides Again (3:43)
  24. 4-Films (Een Filmster Blijft voor Eeuwig Leven) (3:58)
  25. Atoombom [Live] (4:40)
  26. Uit Vrije Wil (4:25)
  27. Met Open Ogen [Mini Mix] (2:25)
  28. Vandaag (5:57)
  29. Niemand Weet Dat Jij Bestaat (2:46)
  30. Als Ik de Bouw van Arnold Schwarzenegger Had (3:06)
  31. De Muren Zijn Te Dun (4:04)
  32. Belgie '91 (4:00)
  33. Een Eigen Huis (Alles Kan een Mens Gelukkig Maken) (4:08)
  34. Alle Mensen Wonen op de Aarde (4:01)
  35. Naast Jou (3:11)
  36. Erop en Erover (3:52)
  37. Alle Moeders Heten Mama (4:16)
  38. Luxemburg (6:01)
Helaas klopt bovenstaande track-list niet. Deze cd mede gekocht om de nummers van Henk & Henk en de buitenlandse versies, maar deze staan niet op de cd's.............

avatar van gaucho
Maar ze staan wel aangegeven op de achterkant van de hoes? In dat geval is het wel ernstig slordig...

Er verschijnen momenteel heel veel van dit soort uitgaven in deze serie. Ik ben er als liefhebber van Nederlandse pop erg blij mee, maar krijg wel eens de indruk dat ze te snel in elkaar geflansd worden. Single-versies beloven die geen single-versies blijken te zijn, verkeerde B-kantjes (die van Frank Boeijen Groep bevat een live-opname uit 2000 als B-kantje, terwijl de bijbehorende single veel eerder uitkwam), soms geript van vinyl (en zelfs van YouTube als ik de kwade geruchten moet geloven) en nu dus een tracklist waarvan de aardigste pareltjes blijken te ontbreken....

Ik houd het voor wat Het Goede Doel betreft nog maar even bij die Arcade-verzamelaar uit begin jaren negentig. Die is tamelijk compleet, in elk geval voor de periode die - wat mij betreft - er echt toe doet.

avatar van spoiler
Ze zijn inderdaad snel en slecht in elkaar geflanst.
Mooie serie maar wat meer aandacht was leuk geweest

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
gaucho schreef:

Dat is niet alleen slordig, maar zelfs vrij schandalig. Daar moet Universal toch echt iets mee doen. Geld terug of korting of herstel van de schijven.

De betreffende nummers staan niet op de achterkant op de cd, dus wat dat betreft klopt het wel.
Alleen had ik deze cd via Bol besteld op basis van de track-list die daar bij staat. Maar ook veel andere sites staat dezelfde track-list, dus met onder meer de nummers van Henk en Henk en de buitenlandse versies (Allein en Fragen). Er staat daar zelfs een hoesje bij met de afbeelding van de single van Henk en Henk. Het lijkt er dus er op dat de track-list en het hoesje op het allerlaatste moment nog is gewijzigd. Verder prima cd, maar wel balen......

avatar van Rinus
Geweldige compilatie van de band. Heel het album België, klassieker in de Nederlandstalige pop, staat erop. En onverwacht....een soort 12 inch versie van "Eenvoud / Simpel'. Ben vooral gecharmeerd van de eerste drie albums en die zijn rijkelijk bedient op deze verzamelaar. Ik heb altijd gevonden dat de codas van "België" en "Alles geprobeerd" magistraal zijn gecomponeerd. Het hoofdthema van "Iets van gevoel" en de gitaarsolo in "Hou van mij". Kippenvel.

Persoonlijk vind ik het fijn dat er geen aandacht wordt geschonken aan de diverse spin-offs van HGD, maar blijft de focus op de band zelf. Beide cd's staan proppie vol. Allebei dik over de 79 minuten.

Geluidskwaliteit is ook dik in orde.

Rinus schreef:

Dat ben ik helemaal met je eens. Dat is heerlijke popmuziek: mooi gecomponeerd, lekker gedreven gespeeld en productietechnisch af. Ze konden er wat van in die tijd.

Hun eerste drie albums heb ik op LP en daarnaast die Arcade-verzamelaar uit 1992 op CD. Maar deze voegt daar per saldo nog aardig wat aan toe en houdt ook ongeveer op het juiste moment op, dus voor al die reünie-pogingen.
De nerd in mij mist alleen de instrumentale versie van het ook al zo lekker gemixte Gijzelaar, die op het B-kantje van die single stond. Maar verder heb ik het idee dat dit vrij compleet is qua A- en B-kantjes. Ik sluit niet uit dat ik toch nog tot aanschaf overga, ook al ontbreekt de Henk & Henk-single.
Die overige spin-offs van HGD vind ik ook niet zo belangrijk, maar Sinterklaas/Het hoort met Kerstmis ook te sneeuwen voelt voor mij echt als een HGD-single, ook al stond-ie officieel op naam van Henk & Henk. Vind ik in zijn soort ook echt een klassieker, dus die had er van mij nog wel op gemogen.

avatar van bikkel2
Het Goede Doel vind ik eigenlijk naast Het Klein Orkest de lekkerste nederpop die in de 80's plaatsvond.
Slimme spitsvondige teksten, muzikaal sterk en een sound die mij wel beviel.
Het was een alternatief voor de voor mij veel te populaire Doe Maar, die ik later veel meer gaan waarderen, maar mij toen als puber hevig tegen afzette.
Het Goede Doel had ook hits en een paar prima tot onderhoudende albums, maar met name tekstueel had het op een bepaalde manier meer diepgang en werd het nodige cynisme niet geschuwd.

Zo'n compilatie als deze is prima. Mooi overzicht.

avatar van vielip
Ja man, Het Goede Doel is echt tof! Voor mijn gevoel (helaas) echt veel te ondergewaardeerd. Behoort tot de absolute top qua nederpop muziek.

avatar van Rinus
vielip schreef:

Inderdaad. In die periode vond ik het de beste Nederlandstalige band. HGD, Frank Boeijen Groep, Het Klein Orkest en gek genoeg, Toontje Lager, waren mijn favorieten. Ook alle live gezien in die tijd. Doe Maar deed me minder, vooral omdat deze band nogal vast zat in het reggae formaat. En dat was toentertijd niet echt mijn ding. Later wel gaan waarderen omdat ze toch wel sterke nummers in hun repertoire hebben.

Maar HGD had afwisselende nummers, vaak gedreven en erg goede teksten, die ik nu nog moeiteloos meezing. Instrumentaal erg sterk geschreven en geluidtechnisch niets op aan te merken.

avatar van lennon
Er ontbreekt nogal wat op een verzamelaar die claimt de a en b kanten te herbergen.,

Sowieso van alle Souvenir singles ontbreekt de b-kant. Alle 4 de singles hadden instrumentale versies, Waarom zijn die weggelaten?
Maar hetzelfde geldt voor Gijzelaar.

Ook had de 12 inch versie van Brood & spelen niet misstaan op deze verzamelaar.

Wel leuk zijn de toevoegingen van Simpel (b -kant Eenvoud, die niet op de box staat) en sous-chef.
Ook de versie van the sonic ranger is een andere dan die op Souvenir te vinden is. Samen met Luxembourg zijn dat wel de krenten uit de pap, naast dat dit gewoon een leuke verzamelaar is.

Maar de titel is misleidend in dit geval. Ik heb die van Doe Maar ook in deze serie, en die brengt wel wat ie beloofd.. daarom valt deze wat tegen in dat aspect

avatar van Hans Brouwer
lennon schreef:
Er ontbreekt nogal wat op de verzamelaar die claimt de a en b kanten te herbergen.
Waarom geen "Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet?"

lennon schreef:

Maar hetzelfde geldt voor Gijzelaar.

Ook had de 12 inch versie van Brood & spelen niet misstaan op deze verzamelaar.

Niet helemaal compleet, maar wat heb je aan vier instrumentale nummers als B-kantje??

Ik kan me nog herinneren uit de jaren 80 dat ik altijd baalde van een instrumentale B-kant.

Er waren destijds ook genoeg bandjes die moeite deden om wat leuks op de andere kant te zetten.
Een non album track bijvoorbeeld.

Hans Brouwer schreef:
Waarom geen "Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet?"

Dat was Henk & Henk.
Geen single van Het Goede Doel.

spoiler schreef:

Een non album track bijvoorbeeld.

Ik vond dat juist wel leuk. Zo zie je maar, ieder zijn ding.

avatar van Hans Brouwer
spoiler schreef:
Dat was Henk & Henk. Geen single van Het Goede Doel.
Dat weet ik. Echter, ik heb in vroeger jaren redelijk wat concerten van Het Goede Doel bezocht en "Sinterklaas" werd altijd door Henk en Henk live ten gehore gebracht. En het publiek? Dat zong de ode aan Sinterklaas en zijn Zwarte Pieterbaas telkens weer uit volle borst mee. Daarom: "Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet" zou, desnoods in een live versie, niet hebben mogen ontbreken op "The Golden Years of Pop Music".

avatar van gaucho
Ik zie dat die discussie rond de Sinterklaas-single ook al opspeelt bij deze verzamelaar, die ik zelf bezit. Ik ben het met jullie eens, hoor: het nummer staat officieel (ook als single) op naam van Henk & Henk, maar klinkt natuurlijk in alle opzichten als een single van Het Goede Doel, ook instrumentaal. Ook een rechtenkwestie kan geen rol gespeeld hebben, want de single werd uitgebracht op het CNR-label, net als alle andere Goede Doel-singles. Dus ja, als je streeft naar compleetheid - en dat doet deze verzamelaar - had dat nummer er wel op gemogen (gemoeten zelfs). Desnoods met de specifieke vermelding van 'Henk & Henk' als uitvoerenden.

Verder ben ik zelf wel een liefhebber van instrumentale versies van de hits op de B-kant van een single (ook van non-albumtracks trouwens), maar ik voel bij een verzamelaar als deze aan dat het het luisterplezier wat in de weg kan zitten als je twee keer min of meer hetzelfde nummer achter elkaar voorgeschoteld krijgt. Een optie kan zijn om die instrumentaaltjes aan het eind van zo'n verzamelaar te groeperen, maar dan doe je de chronologie - die hier verder intact gelaten wordt - weer geweld aan. Keuzes, keuzes...

Als bezitter van de hierboven genoemde verzamelaar, die ik al vrij compleet vind, plus de albums België, Tempo Doeloe en Mooi en onverslijtbaar bezit ik voldoende Goede Doel-muziek om deze dubbelaar aan me voorbij te laten gaan. Al deel ik wel en (hoog) rapportcijfer uit, want ik ken alle nummers. En ik vind Het Goede Doel een van de beste Nederpopbands die we ooit gehad hebben.

Hans Brouwer schreef:

Op de uitgave van Toontje lager van deze edities is zelfs een hele disc voor Mesie solo. Dus dat hadden ze zeker kunnen doen..ik vind dat nummer ook gewoon een HGD song....zeker omdat ik vermoed dat van Herk er ook gewoon op speelt.

Hans Brouwer schreef:

Ik denk er nu ineens aan dat Sinterklaas wel op de LP/CD Live!!! Uit 1987 staat....gewoon een plaat van Het Goede Doel.

spoiler schreef:

En op de 1e beste van...en op de speciale heruitgave van België.. en op de 4cd box.

avatar van lennon
Ook gepost bij Het Goede Doel - Het Beste Van (1991) - MusicMeter.nl omdat daar dezelfde discussie loopt:

Ik heb de vraag over gitaar spel bij Henk Temming neergelegd en hij vertelde me dat hijzelf en Paul Post de gitaar verzorgde op dat nummer.

En voor mijzelf is dat wel een reden om dat nummer dan niet op een Goede Doel verzameling te plaatsen als ik de keuze zou hebben. Zeker niet als er zoveel andere nummers ook nog plek zouden kunnen krijgen.
Natuurlijk is het onlosmakelijk verbonden met elkaar, maar toch een goede reden om het weg te laten.

avatar van lennon
Henk Temming zegt het volgende zelf...daar kan ik niet tegenop verder natuurlijk.
Ik vroeg hem zijn mening over Sinterklaas wel of niet op een verzamelaar. (Hij vergeet de beste van uit 87, maar die heb ik maar even zo gelaten.)

Hoort er niet bij. Geen opname van Het Goede Doel. Staat op België deluxe tussen de demo's van het album. Dat is het dan ook. De demo is op single gezet.

avatar van vielip
Wel een verrekt goed gelukte demo dan Leuk om dat soort achtergrond informatie te weten te komen. En helemaal als het uit de inner circle zelf komt.