Blackberry Smoke - Find a Light (2018)

Rock / Country
Label: 3 Legged

1. Flesh and Bone (4:32)
  2. Run Away from It All (4:27)
  3. The Crooked Kind (3:36)
  4. Medicate My Mind (4:39)
  5. I've Got This Song (4:51)
  6. Best Seat in the House (4:23)
  7. I'll Keep Ramblin' (5:34)

met Robert Randolph

8. Seems So Far (3:58)
  9. Lord Strike Me Dead (3:41)
  10. Let Me Down Easy (2:54)

met Amanda Shires

11. Nobody Gives a Damn (3:20)
  12. Till the Wheels Fall Off (3:45)
  13. Mother Mountain (3:38)

met The Wood Brothers

Southern Rock zoals het bedoeld is. Muziek in de geest van Skynyrd en Allman Bros. Over de gehele breedte halen ze niet altijd dat niveau (kan ook bijna niet). Maar deze plaat is veel beter dan voorgaande albums en Charlie Starr is een prima zanger en ook het gitaarwerk mag er zijn. Luister maar eens naar hert intro van “I’ll keep Ramblin” met Robert Randolph. Of de countryballads als let me down easy met Amanda Shires in een gastrol. 4,5 sterren, verdiend.

avatar van BoyOnHeavenHill
"Find a light verrast niet maar bevredigt wel," zegt Stephen Thomas Erlewine van de All Music Guide, en zo is het maar net. De grote namen die bullet hierboven als voorbeelden noemt liggen voor de hand, maar ik moet soms ook denken aan Z.Z. Top, de Doobie Brothers (pré-Michael McDonald dan natuurlijk) en Tom Petty, en sowieso is de spirit van de seventies hier alomtegenwoordig, maar met zulke sterke nummers, zulke lekkere arrangementen en zo'n superbe sound lijkt me dat geen enkel probleem, om nog maar te zwijgen van het gegeven dat ik zelf nu eenmaal ook een kind van dat decennium ben, hoewel mij deze band door mijn 35 jaar jongere dochter werd aangereikt. Een heerlijke en behoorlijk consistente plaat kortom, met de vermelding dat de hoogtepunten voor mij toch vooral bij de zwaardere helft liggen; met name de opener, Best seat in the house en Till the wheels fall off zijn vrij onweerstaanbaar. En had ik het al over de hoge draaibaarheidsfactor gehad? (Nu overigens ook verkijgbaar in een Tour edition-CD met de complete Southern Ground sessions-EP erbij geperst, een niet te versmaden bonus die de speelduur optrekt naar bijna 79 minuten.)

D'Ouwe Nelis
BlackBerry Smoke heeft een aantal prachtige albums gemaakt. Dit is de laatste tot nu toe.
Deze band hoort in het rijtje Southernrock muzikanten zoals Allman Brothers, ZZ Top en Lynnyrd Skynnyrd. Ze spelen vooral stevige countryrock, afgewisseld met rustiger melodieuze nummers.

Dit album begint met de pittige rocknummers Flash and bone, Run away from it all en The crooked kind. De tracks I've got this song en Seems so far zijn country-ballads, Let me down easy is een duet van leadzanger Charlie Starr met de zangeres Amanda Shires. I'll keep ramblin begint stevig en gaat na enkele minuten over in een verrassend opzwepend middenstuk. Charlie Starr heeft Till the wheels fall off geschreven voor de rockband Junkyard (in 2017) en het nummer nu zelf op dit album gezet. Het slotnummer Mother Mountain zingt hij samen met The Wood Brothers en doet denken aan Crosby, Stills, Nash and Young, met akoestische gitaren en harmonieuze samenzang.

Mssr Renard
Shit, deze komt binnen. Die riff op Flesh and Bone. Ik denk dat deze band wel even wil laten horen hoe southern rock hoort te klinken. De riff is erg ZZ Top en dat is alleen maar goed.

Deze plaat belooft een lekker album te worden, maar ik review alvast de eerste song.