Damien Jurado - The Horizon Just Laughed (2018)

Folk
Label: Secretly Canadian

1. Allocate (4:42)
  2. Dear Thomas Wolfe (3:18)
  3. Percy Faith (2:57)
  4. Over Rainbows and Rainier (4:10)
  5. The Last Great Washington State (6:19)
  6. Cindy Lee (0:54)
  7. 1973 (2:52)
  8. Marvin Kaplan (3:03)
  9. Lou-Jean (3:49)
  10. Florence-Jean (2:26)
  11. Random Fearless (2:44)
Misterfool
Hoorde vandaag in het maak kennis met 2018-topic "Over Rainbows (...)". Dat nummer was wel van zo'n breekbare schoonheid dat ik nu erg benieuwd ben wat dit album verder biedt.

avatar van EttaJamesBrown
Misterfool schreef:

Waarom een ban?

avatar van jurado
EttaJamesBrown schreef:

Waarom een ban?

Huh?

Enfin, nieuw werk van één van mijn favoriete hedendaagse singer-songwriters. Stiekem hoop ik op een weer wat meer folkiër album. #zinin

avatar van spoon
Als de rest van het album net zo goed is als Over Rainbow.. dan krijg ik het album waarop ik altijd gehoopt heb. Gitaar en achtergrondzangeres, less is more.

Damien is naar mijn idee ook een (gevoels) zanger die met de jaren alleen maar beter kan worden.

avatar van Venceremos
Op maar liefst 7 nrs. van dit album werden we getrakteerd bij het optreden in de Lutherse kerk. Vielen in het geheel niet uit de toon bij het Maraqopa-oeuvre. Blinde aanschaf.

avatar van Lura
Mooi album, met voorgaande twee albums had ik geen klik.

avatar van Nainamo
Veel zin in dit nieuwe album. Allocate en Over Rainbows klinken geweldig. Het optreden vorige maand in de Geertekerk in Utrecht was prachtig, hij speelde daar meerdere nummers van het nieuwe album. Ik verwacht hier veel van.

avatar van Lura
Op 22 maart was Damien Jurado nog hier voor opnames voor de bekende Twee Meter sessies, overigens niet zijn eerste sessie daar. 13 april was hij alweer terug om bij Concerto zijn nieuwe album te komen voorstellen en de nodige interviews te geven. De singer-songwriter uit Seattle is erg geliefd in Nederland en dat is terecht.

Hij heeft intussen al een imposant oeuvre opgebouwd met als voorlopige hoogtepunt Maraqopa. Op dat album experimenteerde hij met opvallende ritmes en abstracte songstructuren. Zijn werk wordt beïnvloed door grote namen als Nick Drake, Neil Young, Bob Dylan, Lou Reed en Randy Newman.

The Horizon Just Laughed is intussen zijn dertiende album en hij is er bijzonder trots op. Vooral omdat hij het deze keer in zijn eentje produceerde. Hierdoor voelt het album persoonlijker aan dan de twee voorgaande. Hij ging anders te werk dan op alle voorgaande albums. Zo begon hij er aan te werken zonder iemand er van te voren op de hoogte stellen.

Hij schreef tien, zonder uitzondering, ijzersterke liedjes, die bijzonder snel weten te overtuigen. Vanaf de opener Allocate weet direct dat het snor zit. Soms gebruikt hij wat meer begeleiding, maar ook in kleiner gehouden songs als Over Rainbows and Rainier weet hij de luisteraar volledig aan zich te binden. En natuurlijk is het altijd weer een genot om zijn stem te horen.

The Horizon Just Laughed behoort tot zijn beste werk, sterker nog, is van hetzelfde niveau als Maraqopa.

Damien Jurado "Allocate" live | Amsterdam 2018, 2 Meter Sessions - YouTube

avatar van Venceremos
Wat een prachtplaat! Afgezien vd herkenbare 2 laatste songs hoor ik een Jurado zoals ik die nooit eerder hoorde. Het geheel doet zomers, optimistisch en kraakhelder aan maar gelukkig ontbreekt het niet aan melancholie, zowel in melodie als tekst zo op het eerste oog. Het zit alleen in een wat ander, zeer goed passend jasje; Jurado klinkt bevrijd ("dear devil on my shoulder / I've got news for you").

Mijn reactie op een andere site: "Another great release from Damien Jurado, the third in a row. Mellow and upbeat, but still very melancholic".

De vorige twee platen van Jurado lieten een zoekende man horen. Op 'The Horizon Just Laughed' lijkt er meer berusting te zijn. Meer houvast. 'Visions of Us On The Land' was dan ook niet een album dat je elke willekeurige dag kan kan opzetten. Gaat ook op voor de voorganger 'Brothers and Sisters of the Eternal Son'. Maar, 'The Horizon Just Laughed' doet het goed op zowel een zonnige alsook op een regenachtige dag. Mogelijk zal dit een groter publiek bedienen, echter heeft Jurado geenszins aan authenticiteit ingeboet.

Tijdens de albumpresentatie werd als toegift bovendien nog niet uitgebrachte song ten gehore gebracht, 'Birds Tricked Into The trees'. Dit is werkelijk van een unieke schoonheid, superlatieven schieten te kort. Zal het op een volgende plaat te horen zijn?

avatar van Venceremos
Jason Molina met 30 graden of Dennis Brown met minus 5, mijn gemoedstoestand is de beste thermometer.

avatar van VladTheImpaler
Weet iemand waarom deze nog niet op Spotify te vinden is?

avatar van Renoir
VladTheImpaler schreef:
Weet iemand waarom deze nog niet op Spotify te vinden is?

Volgens Secretly Canadian is het album pas vanaf 6 juli op Spotify en andere streamingdiensten te beluisteren.

avatar van VladTheImpaler
Renoir schreef:

Zo he, dat duurt nog wel een tijdje

avatar van Renoir
VladTheImpaler schreef:

Zo he, dat duurt nog wel een tijdje

Oplossing: morgen naar de platenzaak!

avatar van Venceremos
Dat kan vandaag ook nog wel in deze moderne tijden

avatar van Mausie
Heel erg benieuwd naar deze plaat. Ken hem pas sinds zijn vorige album, maar dat was meteen mijn album van het jaar. Dus de verwachtingen zijn hoog. Over Rainbows and Rainier is alvast erg mooi.

avatar van vinylbeleving
Ik ben ook heel benieuwd naar deze plaat. De nummers die zijn vrijgegeven zijn allen prachtig. Als de rest van deze kwaliteit is, dan kan ik hem blind aanschaffen op vinyl. Enige twijfel heb ik wel, omdat Damien's vorige worp muzikaal uitstekend was, maar de kwaliteit van het vinyl beroerd klonk. Kan iemand iets zeggen over de persing van The Horizon Just Laughed?

avatar van Venceremos
Voor mij de reden om het album op CD aan te schaffen; 1 kat in de zak is wel genoeg.

avatar van Edgar18
vinylbeleving schreef:
Secretly Canadian heeft dit probleem vaker. Ik heb ze ooit een mail gestuurd over een War on Drugs plaat die voor geen meter klonk en daar reageerden ze extreem goed op. Ze vroegen direct mijn adres en hebben me een nieuw exemplaar toegestuurd. Misschien ook even proberen met jouw slechte Jurado exemplaar?

avatar van Mausie
Dit is even een pak soberder en minimalistischer dan zijn vorige album. Ik kan niet zeggen dat ik meteen enthousiast ben. Ik hoor geen nummer dat je meteen het album binnensleurt zoals Qachina van het vorige album. Maar goed, dit was pas de eerste luisterbeurt, still have hope

avatar van Molemen25!
Heeft al iemand ervaring met de kwaliteit van het vinyl? Ik wil niet nog een keer een kat in de zak kopen.

avatar van abstractboy
Molemen25! schreef:

Nieuwe plaat klinkt prima op vinyl! Ik heb dezelfde ervaring met de vorige plaat.
Zo zonde, want het is wel een erg goed album die ik graag op vinyl zou willen opzetten.

avatar van Molemen25!
Thanks kan ik met een gerust hart naar de winkel ?

avatar van vinylbeleving
Wat een prachtig album is dit zeg! Toch maar aangeschaft en het vinyl klinkt inderdaad prima. Vooral kant A vind ik echt geweldig, kant B doet daar (nu nog ) iets voor onder. The Last Great Washington State is voor mij het prijsnummer van het album, wat een wonderschoon nummer is dat!

avatar van wexxel99
Prachtige artiest, aimabele man. Meerdere keren live mogen aanschouwen en dat is een heerlijk intieme belevenis. Naar mijn mening is dit de beste singer-songwriter van het moment. Keek erg naar dit album uit. Helaas is het een kleine deceptie geworden. Matige nummers die spaarzaam ingekleurd zijn en erg de neiging hebben te gaan kabbelen. De nummers dragen gelukkig nog wel het typische Jurado-stempel waardoor ze nooit echt slecht worden. Jammer!

avatar van philtuper
Paar maanden geleden gezien in het auditorium van de hogeschool in Leuven. Prachtig ingetogen concert waarin hij al enkele nieuwe nummers prijsgaf. Die klonken zeer veelbelovend dus ja, hier heb ik wel zin in...

avatar van spoon
Blind dit album aangeschaft en daar heb ik ook zeker geen spijt van. Maar ik kan niet zeggen dat ik super enthousiast ben. Klinkt als een best off album. Damien jurado lijkt nu zelf ook door te hebben wat hem bijzonder maakt en heeft daarnaar een album gemaakt.
Voor de nieuwkomer een geweldige kennismaking. Voor de liefhebber die al langer bekend is met Jurado, meer van hetzelfde is mijn gevoel.