MØL - JORD (2018)

6. Ligament (6:34)
  7. Virga (5:24)
  8. JORD (5:39)
avatar van Don Cappuccino
Apart dat ik hier het eerste bericht schrijf. Het Deense møl was een van de beste metaldebutanten van vorig jaar en bracht een impuls in het post-blacksubgenre die stevig nodig was. De band heeft duidelijk Deafheaven als een van zijn grootste inspiraties, maar gebruikt dat meer als bouwstenen voor een eigen invalshoek op de stijl. møl heeft een veel robuustere, agressieve, hoekige en moderne sound met songs die duidelijk gestructureerd zijn en uitgesproken melodieën bevatten. De shoegaze-invloeden zitten vooral in het gitaarwerk, maar dat betekent niet dat er enorm uitgewaaierd wordt. Het instrumentale Lambda laat de shoegaze het sterkst horen en zou zelfs een Slowdive-track kunnen zijn. De drummer laat maar sporadisch blastbeats horen en focust zich vooral op deinende grooves. Daarmee is møl, net als Deafheaven, wel eens een band die een breder publiek kan aanspreken. Dat zal wel binnen de metal blijven, want daar waar Deafheaven als een warm melancholisch bad klinkt, is møl een ijzige kleurrijke storm.

avatar van stoepkrijt
Metal is vaak wel aan mij besteed, post-black metal al helemaal. Dat is ook de reden dat Ward mij dit getipt heeft. Nu is zo’n genre an sich natuurlijk geen garantie voor succes, maar dit was duidelijk een goede keuze.

Wat me meteen opviel is hoe toegankelijk deze muziek is. Ik ken metalliefhebbers die geen enkel probleem hebben met harde muziek, grunts of complexe composities, maar voor wie post-black totaal niet is weggelegd. Voornaamste reden is waarschijnlijk dat het te dromerig is en te uitgesponnen. Ik heb het ze nooit op de man af gevraagd. Misschien is MØL voor deze mensen een goede instapper.
Die toegankelijkheid zit hem in een aantal dingen. Ten eerste de heldere productie. Er zit weinig galm in en met name de gitaren zijn niet helemaal naar de achtergrond verbannen, maar zitten gewoon kraakhelder voorin de mix. Ten tweede ligt het tempo erg hoog voor atmosferische metalbegrippen. Ten derde wordt er flink geleund op goede riffs en soms best catchy melodieën. Dat alles maakt dit album goed behapbaar.

Wat meer shoegaze-invloeden, wat meer sfeer en wat langere composities kan ik als liefhebber van het genre wel hebben. Is deze muziek voor mij dan wel interessant en spannend genoeg? Ja, hoor. Ik houd stiekem wel van dat catchy en toegankelijke randje. Pure post-black is dit niet en zo moet ik er ook niet naar luisteren. Door de progressieve en harde aanpak is Jord eigenlijk een heel diverse metalplaat geworden die veel moois uit het brede metalspectrum bij elkaar weet te brengen.

Ik pik er even wat songs uit die ik erg de moeite waard vind. Lambda is het rustigste nummer, een instrumentale shoegazer met een prachtige melodie en daardoor een van mijn favorieten. Virga heeft de aanstekelijkste riffs van het album en is daarom mijn guilty pleasure. Penumbra en Ligament zijn er voor de doorgewinterde metalhead: dit zijn de mooiste voorbeelden van brute, bonte tracks die alle kanten opvliegen, van blastbeats tot subtiele wegdroommomentjes. Tot slot moet ik Bruma nog even noemen. Het ideale visitekaartje, omdat het steunt op sfeervolle en toegankelijke shoegaze en goed gedoseerd wordt verrijkt met allerhande MØL-metalinvloeden.

Fijne tip dit! Geen volbloed post-black metal, maar desondanks volledig in mijn straatje.

avatar van Kondoro0614
Ik volg nu al een tijdje een kei gave podcast via Spotify genaamd 'Zes Losse Tanden'. Bij de eerste aflevering van de heren werd MØL meegenomen als track, en die viel binnen als een bom. Ik begin langzamerhand meer fan te worden van post-black en deze plaat begint langzamerhand wel naar de eerste plek te trekken. Keiharde plaat waar ik veel van mag en kan genieten en hij beukt er echt wel in. 5 november komt hun nieuwe plaat uit en van wat ik nu al heb mogen horen maakt hij zomaar kans om mijn favoriet te worden dit jaar.

avatar van Dr.Pat
Overgestapt vanuit Deafheaven om toch een beetje het potje Black Metal overeind te houden. Niets mis mee, zit op het mooie raakvlak tussen allerlei stijlen, maar vooral aan de ook door Deafheaven in perfectie uitgevoerde shoegaze combi met black metal. Ik kan echter weinig met hun nieuwste telg, en geef deze Deense mannen wat extra ruimte in aanloop naar hun nieuwe plaat….

avatar van Johnny Marr
jordidj1 dit album moet je echt gaan checken gap, en niet alleen door de schitterende naam

avatar van jordidj1
Johnny Marr schreef: