Kanye West - ye (2018)

Label: GOOD

1. I Thought About Killing You (4:34)
  2. Yikes (3:08)

met 070 Shake, Kid Cudi en John Legend

7. Violent Crimes (3:35)

met 070 Shake en Nicki Minaj

avatar van gherdt
Qua sfeer, producties en gevarieerdheid doet dit me best aan The Life of Pablo denken eigenlijk. Geen grootse muzikale ontwikkeling dus op het eerste gehoor. Maar waar ik bij The Life of Pablo nogal lang moest wennen kan ik hier gelijk wel wat mee. Lekker ook om een plaat eens zonder moeite 4 keer achter elkaar aan te zetten! Best lekker zo'n fragmentarisch bommetje, net als Daytona.

I Thought About Killing You is een ongemakkelijk minimalistich nummertje met een denk ik erg actuele kijk in Kanye's brein. Erg blij word je er niet van, onheilspellend en intrigerend is het allemaal wel.
Wouldn't Leave is dan bijvoorbeeld weer erg warm en behaaglijk en met als vanouds grootse rollen voor de gastartiesten. No Mistake borduurt hier heerlijk op voort.

Na alle internet gekte rondom Kanye de afgelopen maanden en dadaistische crap als Lift Yourself voelt dit korte werkje als een soort opluchting. Of ie de tand des tijds doorstaat en er ook wat echt klassieks op staat zal de tijd leren.

avatar van jordidj1
Het luistert an sich wel lekker weg en het is ook wel een groeiertje, maar voor Kanye-begrippen is dit ondermaats. Van de zeven tracks die hierop staan is er geen één die er echt bovenuit springt, terwijl ik dat bij zijn andere albums wel heb. Dit komt meer over als een moetje, omdat TLOP alweer twee jaartjes geleden is. Ik hoor liever de perfectionistische 'Ye, die naar eigen zeggen duizend uur over een track als POWER doet. Het paar maanden project "ye" mag dan nog niet eens de veters strikken van dat nummer, überhaupt.

Dat 'ie weer voer voor discussie levert, is dan wel weer typisch. Dat vind ik altijd weer prachtig van de beste man, maar ik discussieer liever over hoe goed zijn muziek wel niet is.

avatar van Yestsida
Tijdens zijn creatieve vloedgolf in 2018 kregen we ook zijn achtste soloalbum.

Met de speelduur van 23 minuten klinkt ye veel meer gefocust dan zijn vorige soloworp, The Life of Pablo, wat toch een rommeltje was vond ik.
Van de 7 nummers ben ik enkel niet echt overtuigd van Ghost Town. Voornamelijk het gekreun van Kid Cudi op die track vind ik niet heel prettig klinken.

Yikes is een uitstekend nummer, veruit mijn favoriet op dit album. I Thought About Killing You heeft potentieel maar de eerste helft van dat nummer is vrij tergend jammer genoeg, dat weerhoudt de opener voor mij om een topper te zijn.

De rest klinkt oké, niet heel spannend of interessant maar gewoon tof. De producties op ye bezorgen me meer plezier dan die op zijn vorige twee soloworpen.
Veel replay-value heeft het voor mij niet.