Kids See Ghosts - Kids See Ghosts (2018)

Label: GOOD

1. Feel the Love (2:45)

met Pusha T

2. Fire (2:20)
  3. 4th Dimension (2:33)

met Louis Prima

4. Freeee (Ghost Town, Pt. 2) (3:26)

met Ty Dolla $ign

5. Reborn (5:24)
  6. Kids See Ghosts (4:05)

met Yasiin Bey

7. Cudi Montage (3:17)
avatar van woutorrmusic
Kos schreef:

Hoezo er is zat gewoon goede hiphop nowadays hoor. Alleen niet dit soort onzin.

Is niet voor niks dat dit soort 'hiphop' overal hoog wordt aangeschreven bij niet-hiphopfans. Het is meer een crossover mengelmoesje. Van dat quasi hippe pitchfork gedoe wat over 10 jaar vreselijk verouderd klinkt zeg maar.

Je spreekt alleen maar over 'goed', 'onzin', 'niet-hiphopfans', (Pitchfork gaf 'ye' trouwens een 7.1 en een recensie die vrijwel nergens over de muziek ging) etc. Dat zijn woorden die in jouw hoofd betekenis hebben - ik weet niet wat je ermee bedoelt. Waarschijnlijk is deze betekenis gestoeld op een referentiekader van wat je noemt 'goede hiphop'. Dit referentiekader is dan waarschijnlijk weer gestoeld op muziek die je in de jaren '90 luisterde.

Kanye West is daar juist het tegenovergestelde van: hij heeft iedere om de twee jaar of iets dergelijks een heel andere kijk op de wereld en muziek. Niet in de laatste plaats vanwege zijn breakdown in november 2016. Zijn idee van hiphop is vloeibaar, dat van jou bikkelhard. Denk ik.

avatar van Yestsida
Het beste Kanye West-gerelateerde album in jaren.

Samen met zijn voormalig artiest Kid Cudi vormt hij het duo Kids See Ghosts en het debuutalbum heeft exact dezelfde naam. Met Kid Cudi is het altijd bang afwachten, hij heeft al prima albums op zijn naam staan maar is ook al verantwoordelijk geweest voor echte rommel. De meeste albums van hem (inclusief WZRD) zijn me wel bekend, enkel Speedin' Bullet 2 Heaven en Pain, Passion & Demon Slayin' niet. Hij is op dit project toch wel de reden dat Kanye West nog eens zo'n sterk album op zijn CV mag zetten.

Feel the Love bevat een heerlijke gastbijdrage van Pusha T, Kid Cudi doet het goed maar is repetitief... maar wat Kanye hier allemaal brabbelt en schreeuwt is tenenkrommend. Door dit feit het minste nummer op KIDS SEE GHOSTS, zonder de stem van de superproducer had dit een betere track geweest. Fire is ook leuk maar de parels beginnen voor mij pas echt vanaf 4th Dimension, de incorporatie van de Louis Prima-sample is briljant en excellent uitgevoerd.

Bij Freeee zetten we weer een kleine stap naar achter, wederom overwegend door de vocalen van Kanye West. De laatste drie tracks zijn echt heel goede nummers.
Reborn is Kid Cudi op zijn best en hier krijgen we ook de beste raps van Kanye West in jaren naar mijn mening. Dé diamant van dit album. De titeltrack is wederom heerlijk en heeft een fijne hypnotiserende productie. Als hekkensluiter krijgen we het vrij ingetogen Cudi Montage.

Het beste album van Mr. West in jaren wat hij voor mij persoonlijk vooral te danken heeft aan Cudi, hij heeft op de meeste liedjes het voortouw mogen nemen. Zo zie ik de eerst genoemde tegenwoordig nog het liefste, laat zijn vocale bijdrage maar wat beperkter zijn en laat hij zich maar bezig houden met de muziek zelf. Weg van de spotlight, geef die aan betere rappers en/of zangers of deel het een beetje zoals in dit geval.

Al met al was deze derde incarnatie van GOOD Fridays wel een succes en het was een ontzettend plezierige maand in 2018. DAYTONA van Pusha T is een moderne klassieker, dit is een geweldige LP, ye was niet meer dan fijn en enkel Nasir van Nas was relatief matig. K.T.S.E. van Teyana Taylor is me onbekend.
Petje af voor Kanye om op zo'n manier de aandacht van de wereld nog eens te grijpen. Zonder fratsen of controverse, puur met muziek.

Welverdiende 4*