Nick Cave & The Bad Seeds - Distant Sky (2018)

Alternatieve titel: Live in Copenhagen

Australiƫ
Rock / Folk
Label: Bad Seed

1. Jubilee Street (7:54)
  2. Distant Sky (6:30)
  3. From Her to Eternity (9:00)
  4. The Mercy Seat (5:21)
Live albums.... ik heb er niet veel mee. Je moet er bij geweest zijn, je moet het hebben beleefd, ervaren en er in opgegaan zijn.

En dat gebeurde in de Ziggo Dome. Vooraf was ik er niet helemaal zeker van hoe dat zou gaan uitpakken. Zijn laatste albums zijn sober en ingetogen, dat moet haast wel verzuipen in zo'n grote hal. Hoe verrassend dat het tegenovergestelde gebeurde: die grote zaal werd ineens een kleine club waar Cave de menigte volledig in zijn greep kreeg. Bezwerend!

Van die tour is er nu deze EP met slechts vier nummers die een aardige dwarsdoorsnede ervan geven: de nieuwe nummers in de vorm van Jubilee Street en Distant Sky en de ouwetjes in de vorm van From Her to Eternity en mijn persoonlijke favoriete Cave-nummer The Mercy Seat, die hier een andere uitvoering krijgt.

Distant Sky moet hier nog indringender geweest zijn omdat Else Torp op het podium stond, wat in de Ziggo Dome niet aan de orde was. Daar werden we toegezongen vanaf video. Mooi, maar je mist dan toch de live chemie. Hoe mooi is dat hier dan en hoe zuiver zingt ze het nummer. Een nummer dat tot mijn favoriete Cave-nummers is gaan behoren.

En toch..... het blijft een live EP. Het publiek is niet heel erg nadrukkelijk aanwezig (ongetwijfeld net als in Amsterdam, zwaar onder de indruk en muisstil af en toe) en het klinkt allemaal goed. Maar je moet er gewoon bij zijn. Nu is het vooral een mooi souvenir van wat ik als één van de beste concerten ooit beschouw die ik heb mogen meemaken en dan is het ook nog eens in een andere stad.