Lee Morgan - Live at the Lighthouse (1971)

Jazz
Label: Blue Note

1. Introduction by Lee Morgan * (2:00)
  2. Absolutions (19:40)
  3. The Beehive (16:23)
  4. Peyote * (11:23)
  5. Speedball * (11:54)
  6. Neophillia (19:05)
  7. Nommo (18:00)
  8. Something Like This * (13:01)
  9. I Remember Britt * (14:55)
  10. Aon * (13:47)
  11. Yun Janna * (16:07)
  12. 416 East 10th Street * (12:11)
  13. The Sidewinder * (13:40)
avatar van Larzz
Weergaloos live album van de helaas kort hierna op 33 jarige leeftijd vermoorde Lee Morgan. Begonnen bij Dizzy Gillespie, doorgebroken bij Art Blakey. Daarna veel solo albums en eigen band bij Blue Note. Op dit enige livealbum van Lee Morgan horen we hem moderne hard bop spelen met een fantastische band. Vooral Benny Maupin blinkt uit op de tenor en basklarinet. Lee zelf schitterde natuurlijk op de trompet. Wat een talent had deze man. Hier schitterend te horen op deze mooie 3 cd live box. Must voor jazz fans van hard bop.

avatar van spoon
Een hard bop klassieker die een beetje vergeten lijkt te zijn. Een bijzonder sfeervol en energiek album. Je komt hem nog wel eens tegen voor uitzonderlijk vriendelijke prijzen.. 3uur live topjazz, meenemen!!

Neophillia

spoon schreef:

Deze post overtuigde me om deze release eens een kans te geven.
Ik amuseer me voorlopig kostelijk - hopelijk kom ik deze binnekort in fysieke vorm tegen.

Soledad
Ik kom deze dus nooit ergens tegen. Ook op discogs niet verkrijgbaar en op amazon alleen voor een idioot hoge prijs. Heb de Japanse remaster gekocht maar dat is maar een enkele cd inderdaad weergaloze muziek. De docu op Netflix over Lee Morgan is een aanrader trouwens!

Ik zag zonet dat hij op amazon 1430 pond kost

Soledad schreef:
De docu op Netflix over Lee Morgan is een aanrader trouwens!

Thanks voor de tip, was me compleet ontgaan dat dit op Netflix stond.

Franck Maudit schreef:
Ik zag zonet dat hij op amazon 1430 pond kost

Dat soort achterlijke prijzen zie je steeds meer en vooral op amazon. Niemand die het er voor uit geeft. Ik ben best bereid voor een out of print cd wat meer te betalen, maar dit gaat nergens over. Onder het mom van: schat we gaan dit jaar niet op vakantie maar we kunnen wel de hele zomer naar Lee Morgan luisteren...

avatar van spoon
Sorry jongens voor deze verkeerde informatie. Ik had wat verkrijgbaarheid betreft waarschijnlijk een ander album in gedachten, of de situatie van een aantal jaren geleden want ik heb hem in het verleden toch echt een paar keer in handen gehad, maar nooit tot aanschaf over gegaan.
Op Discogs staat hij voor 25 euro te koop wat wel een beetje gebruikelijk is voor out of print jazz cd's van dit kaliber. (edit: dat is de uitgave met enkele cd zag ik zojuist)

Dankzij site's als Discogs en Amazone wordt er inderdaad nogal wat gespeculeerd met o.p. cd's en albums. Ik vraag me wel af of er ook particulieren zijn die er ook daadwerkelijk zulke idiote prijzen voor betalen

Te vinden op spotify (gratis) en ehh.. mocht je deze voor een laag prijsje tegenkomen, Meenemen!!

avatar van Tony
Op Discogs staat hij voor 25 euro te koop

Waar dan? Ik zie alleen een Japanse enkel CD voor €60 (waarschijnlijk die Soledad heeft aangeschaft) en een 3-CD voor €105, €35 per schijfje. Ex. shipping uiteraard, daar betaal je je ook nog even blauw aan. Maar het kan slechter, inderdaad. Daar zou ik voor gaan (de 3-CD dan) als ik 'm echt wilde hebben, wat niet zo is. Ik heb 'm 'n paar keer op Spotify gehoord en het is een prima live album hoor, maar niet voor €105.

Tony schreef:

4 for sale from 25,09 zie ik staan. Daar komt dat genoemde bedrag vandaan.

Soledad
Dat is de LP versie. En die is in zeer slechte staat.

avatar van Joshua68
Zie de 8 CD set bij JPC voor 45,99. Koopje

avatar van R-Know
Deze week de 8cd box gekocht bij Velvet Leiden. €55,-
Heerlijk, mooi verpakt, fraai boekje erbij alleen de poster voor boven je bed ontbreekt.
Wel heel veel fijne muziek voor een bescheiden prijs.

De dubbel lp stond al in de kast. Vandaag is de 8cd set per post bezorgd. Dat wordt genieten dit weekend.

avatar van Tony
Ik heb vorig jaar of zo nog de 3CD voor vergelijkbaar bedrag gekocht. Erg goeie deal dus voor degenen die daar nu de 8CD voor in huis halen.

Dit is een geweldig live album, denk dat alle 8 CD's uitpuilen van de hoogstaande jazz en dat dit niet lang genoeg kan duren. Ik ga eens kijken of ik m ergens helemaal kan beluisteren...

avatar van Larzz
8cd box helemáál gedraaid. Waanzinnig goed en ook al heb ik de 3cd set dit gaat nog even een stapje verder. Alle sets zijn fenomenaal en vooral Lee Morgan op trompet en Benny Maupin op tenor en basklarinet zijn in topvorm. Geluid lijkt net nog wat beter dan de 3cd. Zo zonde dat Lee in februari 1972 werd doodgeschoten door zijn jaloerse vriendin Helen. Wat had deze man allemaal nog meer kunnen doen in latere tijden. We zullen het helaas nooit weten maar kunnen met deze box voorlopig weer vooruit.

avatar van spoon
Ik kon vanmiddag tijdens mijn werk wel wat extra energie gebruiken. Dit album opzetten werkt dan uitstekend

Wat een album jongens!!...ik zet hem ook op 5*

Mssr Renard
5,5* voor deze fabuleuze plaat. Het intro van Lee Morgan is ook heerlijk. Ik houd altijd wel van een spoken intro bij een live-plaat.

Mssr Renard schreef:
Wat fijn dat je zo in de jazz gedoken bent, dat is ook het gave van users die je volgt want deze plaat ken ik nog niet maar nodigt uit om meteen te luisteren! Bedankt

jurado schreef:

Gaaf dat je me volgt, en gaaf dat je deze gaat ontdekken.

Dit is wel een plaat die je alleen kunt streamen, want deze is niet normaal moeilijk te krijgen en niet normaal duur.

avatar van jurado
Bij de eerste tonen van Beehive, na het intro dus, ging ik al helemaal uit m'n plaat. Ge-wel-dig.

jurado schreef:

Beehive is een beest van een song. Ik ging vanochtend 100 km op mijn fiets door die song. Heerlijk die Maupin en Morgan. Zo shit dat deze gewoon niet in huis te halen is. Zo'n stream-versie vind ik niet voldoende.

Mssr Renard schreef:

De nieuwe uitgave is nog goed te krijgen volgens mij. Niet goedkoop, maar was nog niet zp lang geleden wel wat gekker.

Mssr Renard schreef:

Misschien niet voldoende maar voor nu wel! Ik zet de lp in mijn discogs wishlist en komt vanzelf een keer op m'n pad.

The Complete Live at the Lighthouse, Lee Morgan | CD (album) | Muziek | bol.com

Ik koop alleen geen cd's. Ik kan deze niet afspelen en ik vind het (persoonlijk) maar niks. Ik draai graag lp's. Bedankt voor de link.

Mssr Renard schreef:

Ze hebben ook een lp boxset opnieuw uitgebracht.

Ik hoor vanuit de handel dat er met de bodemprijzen voor 2e hands cd's alweer een revival gaande is heel veel obscure jazz of uitgebracht op kleine labels zal waarschijnlijk ook nooit meer op lp uitgebracht worden en deze cd's zullen waarschijnlijk ook verzamelwaarde krijgen.

Niet dat ik jou wil overtuigen om cd's te gaan kopen, meer algemene informatie voor jazz-schatgravers. Cd is uiteraard minder charmant als vinyl, maar toch wel persoonlijker dan een stream. Weergave is ook makkelijk op beter niveau te krijgen en (nog) relatief goedkoop.

sorry voor de link, ik haal hem weg. Ik wil eigenlijk geen reclame maken voor die groothandel

Mssr Renard
Albums tippen en waar je ze kunt kopen is altijd welkom.
Discogs is ook het heilige mekka niet, want ik heb twee lp's uit Italië waar ik al maanden op wacht en nu zijn ze weer terug bij de verkoper, en ik krijg geen contact met de verkoper. Bladiebla, zeur zeur zeur.

Ik denk dat ik gewoon ouderwets in de bakken ga blijven zoeken. Ik woon niet voor niets in A'dam. En de reissues bestel ik soms zo nu en dan bij JPC.

Overigens zijn er soms wel redelijke bootleg-labels (bijvoorbeeld sommige Canterbury-platen heb ik via bootleglabels en die klinken m.i. gewoon helemaal prima).

avatar van jurado
Wat een ontdekking zeg! Heer-lijke plaat, dank Mssr Renard!!

avatar van Johnny Marr
Soledad schreef:
De docu op Netflix over Lee Morgan is een aanrader trouwens!

Klopt helemaal, Soledad. Heeft me zelfs overtuigd om deze te gaan aanschaffen, al kost ie net geen 50 euro.